Justine Henin, de la tragedie la triumf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Justine Henin
Justine Henin

La 12 ani şi-a pierdut mama. Astfel, toată suferinţa, frustrările şi dorinţele le-a legat de terenul de tenis. Belgianca este una dintre cele mai introvertite şi calme jucătoare pe care le-a dat sportul alb. Belgianca s-a reîntors săptămâna trecută în circuitul WTA, după ce în mai 2008, când era şi numărul 1 mondial, s-a retras pentru a se dedica şcolii sale şi activităţilor caritabile.

Nu este puternică, la fel ca surorile Williams, şi nici măcar înaltă. La 1,67 de metri, Justine Henin şi-a câştigat fanii şi trofeele prin agilitate, serviciu şi backhand. „Este un Roger Federer în variantă feminină", o caracteriza Martina Navratilova în urmă cu câţiva ani. Însă în spatele succeselor belgiencei stă o tragedie care i-a marcat viaţa şi cariera.

Nu şi-a invitat familia la nuntă

La 12 ani, Justine avea să trăiască cea mai traumatizantă experienţă din viaţa ei, care, aşa cum declară chiar ea, i-a schimbat cursul vieţii. Răpusă de cancer, Francoise, mama tenismenei, s-a stins din viaţă când adolescenta avea cea mai mare nevoie de ea.

„După acest incident, nimic n-a mai fost la fel. Este greşit de a spune că am devenit «mama» în familie pentru că niciodată nu am gătit sau ceva de genul acesta. Dar m-am maturizat prea devreme, iar fraţii şi sora mea obişnuiau să vină la mine cu tot felul de probleme. Devenise din ce în ce mai dificil. Apoi şi banii, dar şi invidia au început să creeze probleme în familie. Era imposibil de trăit. Trebuia să trăim din salariul de poştaş al tatălui meu", spunea Justine într-un interviu, în 2003.

Familia nu a fost de acord cu declaraţiile ei şi de aici nu a mai fost decât un pas mic până la ruptură. Când Justine s-a decis să se căsătorească cu mai vechiul ei prieten Pierre-Yves Hardenn, în 2004, familia ei a lipsit de pe lista de invitaţi.

„Justine nu înţelege durerea noastră, dacă ar înţelege-o nu s-ar comporta aşa. Îmi amintesc ultima mea conversaţie cu ea în 2001, când înainte de a ieşi pe uşă ne-a spus «vă iubesc». Uşa noastră a rămas de atunci tot timpul deschisă pentru ea. Înţeleg durerea unui copil", a spus bunica sa din partea mamei, Jeanne. Însă mariajul cu Hardenn a durat doar patru ani, astfel că în ianuarie 2007, Justine a apărut la Australian Open doar cu numele ei de fată. Niciodată nu a dat o explicaţie publicului de ce s-au despărţit sau de ce s-a certat cu familia ei.

A ştiut întotdeauna să ţină departe de ochii lumii neînţelegerile dincolo de terenul de tenis. Tot ce a vrut să ştie fanii ei este că, imediat după divorţ, s-a împăcat cu familia ei.

Titlul de la Roland Garros, în memoria mamei

De origine franceză, mama Justinei a vrut întotdeauna să o vadă pe fiica ei o campioană. „Încă de când eram mică mama îmi spunea că dacă vreau, o să reuşesc. Odată am fost cu mama la finala de la Roland Garros între Steffi Graf şi Monica Seleş. Atunci i-am promis că voi ajunge şi eu pe arena centrală de aici şi voi câştiga finala", rememorează belgianca.

No title

Iar turneul de Mare Şlem din capitala Franţei avea să devină în fiecare an puntea de legătură dintre tenismenă şi mama ei. Zece ani mai târziu, în 2003, promisiunea ei avea să devină realitate.

În faţa mult mai puternicei Serena Williams, firava Henin a cucerit fanii tenisului prin serviciu, agilitate şi un backhand care l-a făcut pe faimosul John McEnroe să exclame că este cea mai frumoasă lovitură cu o mână pe care a văzut-o vreodată la un jucător sau jucătoare.

Că zgura pariziană îi poartă noroc, o demonstrază şi rezultatele de aici, unde a ridicat deasupra capului patru titluri. „Când joc aici o simt pe mama că este cu mine", a mai spus tenismena, care a strâns în cariera sa de până acum şapte titluri de Grand Slam.

S-a retras fiind nr. 1 mondial

După două decenii dedicate tenisului, Justine Henin s-a decis la 14 mai 2008, la doar 25 de ani, să spună „adio" circuitului profesionist, când se afla pe cea mai înaltă treaptă a clasamentului WTA."Nu mai am niciun fel de motivaţie. Este timpul să respir din nou. Mulţi oameni la anii mei încă sunt în şcoală sau abia încep să muncească. Eu am impresia că am trăit de trei ori", şi-a motivat plecarea Henin.

S-a întors cu victorii în Australia

În cei aproape nouă ani de jucat în circuitul profesionist, belgianca şi-a atribuit 41 de titluri la simplu şi două la dublu, şapte trofee de Grand Slam la trei din cele patru locaţii (fără Wimbledon), a luat aurul la Olimpiada de la Atena, a câştigat peste 19 milioane de dolari şi a dominat ierarhia mondială peste 117 de săptămâni.

„N-am niciun regret. Am dat totul pentru tenis. La nouă ani, fugeam de la antrenamente la şcoală şi învăţam în maşină că nu îmi rămânea timp între pregătiri. Acum voi avea destul timp şi bani pentru a exploata şi altceva. Vreau să mă dedic şcolii mele de tenis, activităţilor umanitare şi familiei mele", a spus belgianca în urmă cu doi ani.

Toamna trecută, Justine a luat o altă hotărâre. S-a gândit că oricât de mult ar vrea să spună „pas" tenisului, nu va putea niciodată, deoarece face parte din viaţa ei. Astfel că la începutul acestui an a primit un wildcard la turneul de la Brisbane. „Mă simt mult mai bine acum faţă de când m-am retras. Mai bine emoţional şi mental. Mă simt bine cu mine", a spus Justine, care se pregăteşte să facă un joc bun şi la Australian Open.

La turneul din Ţara Cangurilor, belgianca a trecut, în primul tur, de favorita numărul 2, rusoaica Nadia Petrova, şi a ajuns până în finală unde nu a putut trece de conaţionala sa, Kim Clijsters, fiind învinsă cu scorul de 6-3, 4-6, 7-6 (6).
„La început totul mi se părea foarte mare: arena, publicul. Nu mai sunt obişnuită cu toate acestea. Mi-a luat trei sau patru game-uri să îmi intru în ritm", povesteşte Justine.

Împreună cu antrenorul deţine o academie de tenis

La 30 noiembrie 2007, jucătoarea de tenis din Belgia şi-a deschis pe cont propiu o şcoală de tenis pe care a numit-o „ Club Justine N1" (în franceză, N1 se pronunţă aproape ca numele ei, Henin). În acelaşi an, împreună cu antrenorul ei, Carlos Rodriguez, au mai inaugurat o academie destinată sportului alb, „Academia al şaselea simţ".

În 2009, una dintre campioanele de junioare de la dublu, ucrainianca Maryna Zanevska, a devenit prima jucătoare din această academie care a câştigat un titlu de Grand Slam. „Tenisul este o şcoală grozavă pentru viaţă. Aşa a fost pentru mine şi sper ca în acest sport să se regăsească şi alte fete", a spus cvadrupla câştigătoare a turneului de la Roland Garros.

Carte de vizită

- Nume şi prenume: Justine Henin
- Data şi locul naşterii: 1 iunie 1982, Liege
- Înălţime: 1,67 m
- Greutate: 53 kg
- Debut: în circuitul WTA în 1999
- Palmares: 7 titluri de Grand Slam (Australian Open 2004; Roland Garros 2003, 2005, 2006, 2007; US Open 2003, 2007), 41 de titluri la simplu şi două trofee la dublu.
- Jocurile Olimpice: A câştigat medalia de aur la Atena în 2004.
- Bani câştigaţi din tenis: 19.461.375 de dolari. În 2003 şi 2007, WTA a declarat-o jucătoarea anului
- Top: a devenit a şaptea tenismenă din istoria sportului alb care a deţinut 12 luni consecutiv prima treaptă a clasamentului WTA.

PROFIL DE CAMPION

Numită ambasador UNICEF

Justine Henin a devenit ambasador UNICEF după ce s-a retras din tenis. „Am descoperit că există atât de multe lucruri în lumea asta de care nu-ţi dai seama, cum ar fi sărăcia a sute de mii de copii şi mame", a spus tenismena din Belgia.

Tatăl a scris o carte despre ea

Jose Henin, tatăl tenismenei Justine, a scos în aprilie 2008 o carte dedicată campioanei, intitulată, „Justine, fiica mea, campioana mea". Înainte de aceasta, încă o carte, numită „Tie-break! Justine, tragedie şi triumf", a fost scrisă în onoarea ei.

FAMILIE
A divorţat după patru ani

Belgianca s-a căsătorit în 2002 cu Pierre-Yves Herdenne. Însă mariajul lor nu a ţinut foarte mult, cei doi despărţindu-se la începutul anului 2007, fără ca niciunul dintre ei să dea prea multe explicaţii. Justin a trebuit să plătească 6,5 milioane de euro.

ADEVĂRUL CAMPIONILOR

Lovitura de rever a lui Justine este cea mai bună din tenis

John  McEnroe

John McEnroe în „Tennis Week”

Am văzut-o pentru prima dată jucând pe Justine Henin cu mult înainte de a câştiga primul titlu de Grand Slam. Jocul său variat, agilitatea de pe teren, serviciul, fineţea loviturilor, dar mai ales cea de pe rever o fac unică. Backhandul său cu o singură mână este cel mai bun din tot tenisul, luând în calcul şi pe băieţi şi pe fete.

N-are putere, însă completează acest insuficient cu alte calităţi excepţionale. Ador să o văd jucând. Şi nu m-am înşelat atunci în privinţa ei. Dovadă stă şi jocul foarte bun de după aceea, când Justine Henin a reuşit să ia titlu după titlu şi să învingă jucătoare foarte puternice.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite