Lipă se ia de canotoare: „Le-am acuzat mereu de indolenţă. Am văzut că nu dau totul!” Antrenorul lotului şi-a anunţat retragerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lovitură grea pentru canotajul românesc, pe canalul de la Eton, de lângă Londra. Pentru prima dată după jumătate de secol, practicanţii acestui sport inventat în Marea Britanie se întorc acasă, de la Jocurile Olimpice, fără nicio medalie!

Socotită "nava amiral" a flotilei noastre, ambarcaţiunea de 8+1 n-a izbutit să ocupe un loc pe podium, terminând finala de ieri pe locul 4, în urma echipejelor SUA (6:10.59), Canadei (6:12.06) şi Olandei (6:13.12). Dureros şi inexplicabil a fost faptul că fetele noastre nu au contat în lupta pentru medalii, ele fiind pe 5 după 500 de metri, iar apoi o poziţie mai sus, pe care de altfel au şi păstrat-o până la sfârşit.
Preşedinte la FR de Canotaj, dar şi la Dinamo, clubul care dă majoritatea componenţilor lotului care ne-a reprezentat la Eton, Elisabeta Lipă nu a avut explicaţii pentru eşec. " Sunt foarte dezamăgită de ce s-a întâmplat. Nu-mi pot explica nimic. Eu am stat pe mal şi am urmărit cursa ca toată lumea. Fetele au spus că se simt bine, că nu au probleme. Au avut tot ceea ce era necesar pentru a câştiga, pentru a obţine o medalie. Şi sufletul mi l-am pus la dispoziţia lor. Nu au reuşit"
Cea mai valoroasă canotoare a secolului XX a fost nemulţumită mai ales de modul în care au abordat această competiţie fetele de la 8+1. "Au mers ca şi cum ar fi la Naţionale. 'Le-am acuzat de indolenţă tot timpul. Întotdeauna le-am spus că nu au spiritul acela de învingător, să dea dovadă de dăruire. Tot timpul le-am simţit că mai au potenţial şi că nu folosesc la maximum toate resursele lor. M-aţi văzut şi pe mine şi pe colegele mele cum am concurat, cum am abordat fiecare cursă. Mă aşteptam aici la o hotărâre, o dăruire ieşită din comun. Le-am şi spus: fetelor nu va fi uşor! Va fi o luptă pe viaţă şi pe moarte. Dacă vreţi să înţelegeţi că trebuie să trageţi încât să nu mai puteţi ieşi din barcă, atunci veţi lupta la medalii. Aşa... Să faci o cursă, să respiri de două ori... Ţi-ai revenit şi acuma plângi. Lacrimile sunt de prisos! Istoria s-a scris".
Pe de altă parte, Lipă a readus în discuţie problemele structurale cu care se confruntă sportul românesc. Acelaşi lucru l-a făcut şi Andrunache: "Nu poţi face performanţă cu un lot de 17 sportive. Şi cu un antrenor, domnul Roman, care stătea de dimineaţa şi până noapte la antrenamente alături de noi. Trebuie făcut ceva pentru a mări aria de selecţie. E valabil şi la alte sporturi. La gimnastică, de pildă, unde vine Larisa Iordache din urmă şi atât".
Antrenorul Roman şi-a anunţat retragerea
Antrenor al lotului olimpic de canotaj, Mircea Roman a anunţat ieri că intenţionează să se retragă pentru că nu poate suporta acest insucces, "cea mai slabă participare a canotajului românesc la Jocurile Olimpice", după cum a spus-o chiar el. "Este greu de explicat. Mai ales din punct de vedere al timpilor scoşi de noi, comparat iv cu cei ai echipajelor dinaintea noastră, în acest an. România n-a fost niciodată atât de departe de Olanda, de pildă, cu care am luptat mereu de la egal la egal în cazurile în care nu am reuşit să o învingem. Faţă de ultima regată de Cupă Mondială, unde am bătut Olanda, noi eram acum cu un procent jumătate mai bun. Fetele sunt bulversate, probabil nici nu şi-au dat seama că sunt în cursă".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite