Invincibilul Chester Williams

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 1995, Chester  Williams a marcat patru eseuri în  meciul cu  Samoa
În 1995, Chester Williams a marcat patru eseuri în meciul cu Samoa

„Invictus“, ultimul film regizat de Clint Eastwood, a avut recent premiera în Europa de Vest. Pelicula transpune povestea echipei de rugby a Africii de Sud din care a făcut parte şi aripa care a cucerit un titlu naţional cu Dinamo, din postura de director tehnic. În 1995, Chester Williams era singurul jucător de culoare din selecţionata Springboks, cu care a şi devenit campion mondial. În 2008 el a fost director tehnic al „câinilo

În urmă cu doi ani, echipa de rugby Dinamo îl prezenta la Bucureşti pe Chester Williams (40 de ani). Pe atunci exista un proiect sportiv ambiţios, iar sud-africanul fusese adus ca director tehnic în ideea de a întări staff-ul tehnic. Şi a oferi astfel rugbyştilor bucureşteni ocazia de a învăţa din secretele sportului cu balonul oval.

Sportul cu balonul oval a unit un popor

Prezentat săptămâna trecută, în premieră, în Franţa, filmul artistic "Invictus" ("Neînfrânt") se bucură deja de aprecierile criticilor şi cinefililor. De altfel, acesta a avut trei nominalizări la "Globurile de aur", care au fost decernate noaptea trecută: Morgan Freeman (rol masculin principal), distribuit în rolul lui Nelson Mandela, preşedintele Africii de Sud, Matt Damon (rol masculin secundar), în rolul lui Francois Pienaar, căpitanul Springboks, şi Clint Eastwood (cel mai bun regizor).

Bazat pe povestea naţionalei sud-africane de rugby care a cucerit titlul mondial în 1995, pelicula insistă pe ideea că sportul cu balonul oval a reuşit să unească o naţiune.

În rolul lui Pienaar, Matt Damon (centru) le cere colegilor să joace pentru spectatorii sud-africani în finala cu Noua Zeelandă

În rolul lui Pienaar, Matt Damon (centru) le cere colegilor să joace pentru spectatorii sud-africani în finala cu Nou aZeelandă

Politica de apartheid fusese abolită în iunie 1991, iar trei ani după aceea Mandela a devenit primul preşedinte de culoare din istoria Africii de Sud. Şi cu toate acestea, ţara era dezbinată, iar rugby-ul continua să fie considerat drept sportul preferat al albilor...

Socotită a fi o naţiune majoră în sportul cu balonul oval, selecţionata Springboks suportase timp de două decenii urmările unui embargou internaţional care nu se limitase doar la aspectele politice şi economice. Şi deşi în 1990 era singura din lume care avea palmares pozitiv cu toate echipele cu care jucase, schimbările produse o afectaseră.

 Trecând peste resentimente, peste cei 27 de ani petrecuţi în închisoare, Nelson Mandela reuşeşte să stârnească ambiţiile rugbyştilor sud-africani, conştient că o victorie a lor la Cupa Mondială pe care Africa de Sud a organizat-o în 1995 poate fi liantul dintre oameni care erau încă deosebiţi în primul rând prin culoarea pielii.

Apariţia preşedintelui în tribuna stadionului "Ellis Park", la finala cu Noua Zeelandă, în tricoul Springboks şi purtând o şapcă cu emblema acestei echipe doboară ultima barieră. Africa de Sud câştigă cu 15-12, iar Mandela îi înmânează lui Pienaar trofeul.

Personaj în filmul lui Eastwood

În 2008, Chester Williams (în alb) a condus antrenamentele lui Dinamo Foto: Marian Burlacu

În 2008, Chester Williams (în alb) a condus antrenamentele lui Dinamo

Fără să fie în prim-plan, precum Pienaar (Matt Damon), Chester Williams este uşor de reperat în filmul lui Eastwood, el fiind, de
altfel, şi singurul jucător de culoare din echipa Africii de Sud şi cel de-al treilea din istoria acesteia, după Errol Tobias şi unchiul său, Avril Williams.

În momentul în care merge să le ureze succes jucătorilor, înainte de debutul la Cupa Mondială, Mandela remarcă absenţa lui Chester - el a fost inclus în lot după faza grupelor, marcând patru eseuri în sfertul de finală cu Samoa.

Aripa care a evoluat de 27 de ori pentru Springboks, marcând 14 eseuri, iese în evidenţă şi în timpul meciurilor care au fost transpuse pe peliculă într-un mod remarcabil de regizorul care a luat Oscar pentru "Million Dollar Baby".

Titlul şi Cupa cu Dinamo Bucureşti

Cu ceva timp înainte, atunci când jucătorii sud-africani merg într-un cartier mărginaş, locuit de populaţia de culoare, pentru a le oferi copiilor baloane de rugby, puştii îl înconjoară pe Chester şi îi strigă numele. În primăvara anului 2008, Chester Williams a acceptat să devină director tehnic al echipei de rugby Dinamo Bucureşti. Sud-africanul a lucrat timp de trei luni, iar la final a câştigat cu aceasta atât Cupa, cât şi titlul de campion al României.

Apoi, în iunie, la IRB Nations Cup, competiţie organizată la noi, a condus selecţionata secundă a Africii de Sud spre victorie. Aflat printre cei propuşi să preia selecţionata Springboks, campioana mondială en-titre, Chester Williams a revenit mai apoi în ţara natală.

Rugat să vorbească despre Nelson Mandela, sud-africanul ne-a spus cu emoţie în glas: "A fost omul care a schimbat istoria naţiunii mele, redându-i demnitatea. Prin ceea ce a făcut, atât pentru ţară, cât şi pentru rugby-ul sud-african, se bucură de respectul tuturor". 

Premiera filmului în România va fi în 5 martie

Numele filmului "Invictus" vine de la poemul scris de William Ernest Henley, în 1875, pe când se afla în spital - îi fusese amputat un picior. În latină, el înseamnă "de neînfrânt, invincibil". În varianta originală, poezia a avut alt titlu, el fiind schimbat de Arthur Quiller-Couch, în 1900.

Scenariul se bazează pe cartea "The Human Factor: Nelson Mandela and the Game that Changed the World" (Factorul Uman: Nelson Mandela şi sportul care a schimbat lumea) a lui John Carlin.
În film Chester Williams (foto stânga) este asaltat de copiii de culoare din satele africane pe care naţionala Springboks le vizita.
În România, pelicula va avea premiera în 5 martie anul acesta.

Chester Mornay Williams

Profesie: antrenor de rugby.
Data naşterii: 8 august 1970
Locul naşterii: Paarl (Africa de Sud)
Post: aripă de treisferturi
Înălţime: 1,74 m
Greutate: 84 kg
Poreclă: Chessie
Palmares ca jucător

Campion mondial cu Africa de Sud în 1995

 Numele filmului "Invictus" vine de la poemul scris de William Ernest Henley

Selecţii: 27

Eseuri pentru Springboks: 14

Palmares ca antrenor

A pregătit Africa de Sud la rugby în 7 (2001-2003), Cats (2004-2005), Uganda, Pumas (2006-2007), Tunisia (2007), Dinamo (2008) şi Boland Cavaliers (2009).

A câştigat Cupa şi titlul de campion al României în 2008, cu Dinamo Bucureşti, ca director tehnic.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite