Înotul, în lacrimi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camelia Potec a încheiat fără medalie participarea la Jocurile Olimpice de la Beijing Deşi a lucrat cu antrenorul unei foste campioane olimpice, înotătoarea din România nu a reuşit să

Camelia Potec a încheiat fără medalie participarea la Jocurile Olimpice de la Beijing

Deşi a lucrat cu antrenorul unei foste campioane olimpice, înotătoarea din România nu a reuşit să se claseze pe podium la nici una dintre cursele la care a participat

Un program de pregătire infernal. Un antrenor, Philippe Lucas, cu care celebra franţuzoaică Laure Manaudou a reuşit să obţină mai multe medalii olimpice şi mondiale.

Rezultate promiţătoare la campionatele europene din acest an. Şi un moral excelent după o victorie la 400 de metri liber în faţa lui Manaudou, care nu mai pierduse această probă de aproape 4 ani de zile.

Toate acestea erau argumente care ne făceau să sperăm la cel puţin o medalie din partea Cameliei Potec, în Cubul de Apă de la Beijing. Mai mult, românca sosise în Asia cu mult înaintea delegaţiei, pregătindu-se separat într-o oază de linişte asigurată de un orăşel din nordul Chinei.

Au urmat, însă, două insuccese, la 400 de metri liber, locul 6, şi la 200 de metri liber, locul 5. Ultima speranţă a Cameliei rămânea cursa de 800 de metri. Al doilea timp obţinut în calificări, care îi asigura un loc pe culoarul al cincilea în finală, aducea din nou speranţe la o medalie românească în bazinul chinezesc.

La opt sutimi de bronz

Însă ceea ce ar putea fi ultima cursă a Cameliei Potec, care a anunţat în mai multe rânduri că se retrage după Beijing, a fost o altă dezamăgire.

Doar opt sutimi i-au lipsit româncei pentru a-şi putea încheia cariera cu o medalie olimpică care să se alăture aurului de la Atena şi celorlalte performanţe internaţionale. Lacrimile lui Cami, imediat după afişarea rezultatelor pe tabelă, au ţinut pentru o perioadă locul cuvintelor. Durerea evidenţiată în bazin a fost exprimată după aceea prin vorbe puţine.

"Am muncit degeaba", avea să spună Camelia după încheierea probei. Aceasta este cealaltă faţă a Jocurilor Olimpice. Lumea ţine minte campionii. Însă eforturile imense pe care le depune un sportiv pentru a-şi îndeplini un vis, care nu este numai al său, ci şi al unei ţări întregi, pot rămâne într-adevăr fără rezultat.

Antrenament, masă, somn, antrenament. 6 zile pe săptămână. Acesta a fost programul Cameliei în ultimul an. Sub comanda unui antrenor, aşa cum declară sportiva, foarte exigent. Şi atunci cine nu ar înţelege lacrimile.

Din păcate pentru înotul românesc, nici ceilalţi patru sportivi, Ioan Gherghel, Norbert Trandafir, Răzvan Florea şi Valentin Preda, nu au reuşit mai mult.

Deşi antrenoarea Doina Sava spera să revină din China cu două medalii, bilanţul este nul. Ba mai mult, incidentul Preda, care a întârziat la cursă, este un alt motiv de lacrimi pentru înotul românesc la Beijing.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite