Juniorii noştri înoată 30 de kilometri pe zi pentru Olimpadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru dintre tinerele noastre speranţe la nataţie se întrec cu cei mai buni înotători ai lumii la prima ediţie a Olimpiadei dedicate tineretului, care are loc în perioada 14-29 august, la Shanghai (China). Marius Radu, Răzvan Todosie, Alexandra Dobrin şi Bianca Macavei s-au antrenat săptămâna trecută în bazinul de afară din Complexul Lia Manoliu

VEZI AICI GALERIE FOTO CU MARIUS, RĂZVAN, ALEXANDRA ŞI BIANCA

Problema lipsei bazinelor de înot de la noi din ţară nu mai este nicio noutate, însă din „seceta" acestui sport, în fiecare an se mai „naşte" câte un viitor campion. Prima ediţie a Jocurilor Olimpice ale tineretului care se desfăşoară la Singapore a scos la iveală patru „muschetari" care să ne reprezinte la nataţie. Este vorba despre Marius Radu (18 ani), Răzvan Todosie (18 ani), Alexandra Dobrin (17 ani) şi Bianca Macavei (17 ani). „Obiectivul nostru este să-şi îmbunătăţească timpii şi, dacă se poate, să prindă câte o finală", a spus antrenorul coordonator, Daniel Bădescu, iar elevii săi îl aprobă. „Emoţiile sunt pe măsură având în vedere grandoarea competiţiei, dar sperăm să ne prezentăm cât mai bine", întăreşte Alexandra.

Adunaţi de la trei cluburi din România, Drobeta Turnu severin, Cluj şi Piteşti, lotul de înotători au făcut o scurtă pregătire în bazinul acoperit de la Izvorani, iar apoi au poposit pentru câteva zile şi la bazinul din cadrul Complexului Lia Manoliu. „Trebuie să ne obişnuim cu bazinul în aer liber, deoarece la Shanghai aşa înotăm, iar trecerea din sală, afară, dă o senzaţie de sufocare sportivului", explică tehnicianul.

Şi pentru ca totul să fie bine pus la punct, cei patru înotători parcurg în medie 30 dekilometri pe zi. „La un antrenament se fac aproximativ 12-13 kilometri. Ei fac două antrenamente pe zi şi dacă nu se execută corect stilul, se repetă iar şi iar", mai spune Daniel Bădescu.

Triplu campion balcanic fără bazin

Marius Radu este una dintre speranţele noastre la o medalie la Shanghai. Triplu campion Balcanic şi la individual şi cu ştafeta, un binemeritat loc 5 la Europenele de la Helsinki, elevul lui Daniel Bădescu nu are un bazin în Turnul Severin, oraşul de care aparţine. „Bazinul a fost închis în urmă cu un an, iar noi mergem prin ţară - pe la Cluj, la Timişoara, la Bucureşti - şi stăm în cantonamente câte 11 luni pe an", spune antrenorul, care l-a luat Pe Marius sub aripa sa de la 6 ani. „Facem înot de 12 ani şi nu ne putem opri acum. Rezultatele din ultima perioadă au fost peste aşteptări. Rămânem acolo pentru că ne ajută clubul cu cantonamentele, eventualele premieri", adaugă mentorul.

„În timpul liber...dormim"

Cu două antrenamente pe zi şi şcoală, deoarece toţi patru cu elevi la liceu, cei patru înotători nu mai au timp şi de alte distracţii. „De la pregătire la şcoală şi de la şcoală la pregătire. De cele mai multe ori le spunem pas altor activităţi de relaxare deoarece în timpul liber preferăm să dormim", spun aproape în cor tinerii sportivi, care trebuie să refuze multe tentaţii ale vârstei pentru a avea performanţele dorite şi a visa la intrarea în lotul mare pentru Londra 2012. „Atunci vor fi toţi seniori, iar Marius este deja propus să facă parte alături de Camelia Potec şi Ionela Cozma", mai spune Daniel Bădescu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite