Începe revoluţia în baschet!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din sezonul următor, echipele din Divizia A la baschet masculin vor avea dreptul la şapte jucători străini în lot, dar şi obligativitatea de a avea în permanenţă un jucător român pe

Din sezonul următor, echipele din Divizia A la baschet masculin vor avea dreptul la şapte jucători străini în lot, dar şi obligativitatea de a avea în permanenţă un jucător român pe teren. Anul trecut s-a jucat cu cinci străini fără a se impune folosirea sportivilor autohtoni.

Regula a schimbat complet strategia de transferuri, lupta pentru jucătorii români a devenit acerbă, iar preţul lor a crescut artificial.

O recunoaşte şi preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Carmen Tocală, care spune că nu a avut de ales odată cu creşterea numărului echipelor de la 14 la 16. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru "Adevărul Sporturi", Tocală explică cum această regulă ar putea creşte numărul şi valoarea jucătorilor români.

Va fi o perioadă de sacrificiu în care echipele vor fi nevoite să investească mai mult în jucătorii români. Dar rezultatele se vor vedea cu siguranţă peste 3-4 ani.
Carmen Tocală, preşedinte FR Baschet

Preşedintele Federaţiei Române de Baschet explică schimbările care vor influenţa acest sport în România

În sezonul viitor, echipele din Divizia A masculină vor putea avea în lot 7 jucători străini, dar şi obligaţia ca un român să fie prezent tot timpul pe teren.

Adevărul: I-a surprins pe mulţi creşterea numărului de jucători străini pe care o echipă îi poate avea în lot. Care a fost motivul acestei decizii?

Carmen Tocală: Am analizat aproape jumătate de an situaţia existentă în Divizia A. În condiţiile în care am trecut la un campionat cu 16 echipe am fi avut nevoie de 80 de jucători români de nivelul diviziei A. Or noi prezentăm la acest moment numai 48. Nu prea aveam ce face.

O echipă nu poate funcţiona cu 6-7 oameni pregătiţi pentru acest nivel, pentru că nu au cum să se antreneze astfel încât să facă faţă primei divizii. Jucătorii străini vor influenţa, în procesul de instruire, creşterea nivelului jucătorilor români. Noi suntem bucuroşi că am reuşit să impunem regula noastră şi în cadrul FIBA.

Astfel, la propunerea României, FIBA Europe a luat decizia ca în competiţiile intercluburi din sezonul viitor fiecare echipă să evolueze după regulamentul din propria ţară.

Mai mulţi antrenori de Divizia A s-au plâns că această regulă creşte artificial preţul jucătorilor români. Cum poate fi evitat acest lucru?

Este destul de dificil în momentul de faţă. Românii vor lua probabil salarii mai mari, dar pentru imagine şi nu pentru ceea ce joacă. Este adevărat că acum este suficient să ai naţionalitate şi cetăţenie şi automat îţi creşte cota. Dar noi încercăm prin acest lucru să creştem numărul de jucători români şi mai ales valoarea lor.

O să fie trei sau patru ani ani de sacrificiu, cluburile vor investi mai mult, dar rezultatele se vor vedea. Repet însă, nu mai devreme de 3-4 ani. După aceea cred că nici nu va fi nevoie să impunem noi vreo regulă în ceea ce priveşte numărul de jucători străini. Echipele se vor cenzura singure, pentru că vor avea soluţii în ţară, jucători autohtoni, la un preţ mult mai mic, pentru că baza de selecţie va fi mult mai mare.

Doar 4 jucători născuţi între 1982 şi 1987

Ce se va întâmpla cu naţionala în condiţiile acestei crize acute de jucători autohtoni?

În condiţiile noii reguli, echipele de club vor trebui să aibă fiecare post acoperit cu jucători români de valoare. Pentru a avea acest jucător, vor trebui să pregătească alţi trei sau patru. Deci vor trebui să investească în jucători autohtoni, iar numărul acestora va creşte. Din nefericire, există acum o groapă imensă între jucătorii născuţi înainte de 1982 şi după 1987.

Există numai patru jucători de Divizia A născuţi în acest interval: Levente Szjiarto, Adrian Blidaru, Mihai Silvăşan şi Paul Chetreanu. Mă gândesc foarte serios la o hotărâre prin care jucătorii care vin la echipa naţională să aibă o grilă suplimentară de salarizare. Asta îi va obliga pe jucători să muncească mai mult pentru a progresa, pentru a-şi dori să ajungă la echipa naţională, şi astfel a putea solicita un salariu superior, de data aceasta pe merit.

Dar oare cluburile nu vor reacţiona fiindu-le impuse anumite condiţii de plată pentru unii jucători?

Atunci ar putea să-i plătească mai puţin pe jucătorii care nu au valoare de echipă naţională. Un jucător, dacă reprezintă culorile naţionale, înseamnă că are valoare şi merită ceva în plus. Atunci dorinţa tuturor nu o să fie să vină să joace din patriotism, pentru că nu mai există acest lucru. Ei or să vină pentru bani.

Există acum o groapă imensă între jucătorii născuţi înainte de 1982 şi după 1987. Sunt numai patru jucători de Divizia A născuţi în acest interval
Carmen Tocală,
preşedinte FR Baschet

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite