Începe lupta pentru naţionala feminină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Comisiei Tehnice din cadrul federaţiei vor veni astăzi cu propuneri pentru numirea noului staff tehnic la echipa naţională feminină de handbal. Aceste propuneri vor fi înaintate

Membrii Comisiei Tehnice din cadrul federaţiei vor veni astăzi cu propuneri pentru numirea noului staff tehnic la echipa naţională feminină de handbal. Aceste propuneri vor fi înaintate Comitetului Director, care ar putea să ia încă de astăzi o decizie. Conform statutului, soluţiile alese de Comitetul Director vor fi supuse spre aprobare Consiliului de Administraţie, care ar trebui să le valideze a doua zi, adică mâine.

Totuşi, există şi posibilitatea ca lucrurile să se tergiverseze, situaţie în care suspansul ar mai dura maximum două săptămâni. Marii favoriţi pentru numirea în postul de selecţioner par să fie Mariana Târcă şi Radu Voina.

Târcă are avantajul de a fi pregătit până în prezent doar echipe feminine, în timp ce fostul tehnician al Stelei este axat pe formaţiile masculine. În schimb, Voina pare să se bucure de o susţinere mai mare printre oficialii federaţiei, motiv pentru care "lupta" rămâne deschisă.

Noi vom veni cu mai multe propuneri, iar numele care vor întruni cele mai multe voturi vor fi trimise Comitetului Director, care va lua o decizie. Apoi, în mod normal, Consiliul de Administraţie va valida această hotărâre
Cornel Oţelea, preşedinte Comisia Tehnică

Comisia tehnică din cadrul federaţiei va veni astăzi cu propuneri referitoare la numele antrenorilor care vor pregăti naţionala feminină

Consiliul Director va decide pe baza propunerilor primite de la Comisia Tehnică, iar Consiliul de Administraţie al federaţiei va valida hotărârea.

Naţionala feminină de handbal a rămas fără staff tehnic, după ce Consiliul de Administraţie al federaţiei a anunţat că nu va prelungi mandatele cuplului de antrenori Gheorghe Tadici - Dumitru Muşi. Procedurile pentru numirea noului selecţioner vor debuta astăzi, când este programată reunirea Comisiei Tehnice din cadrul FRH. Membrii acestei comisii vor veni cu propuneri care vor fi înaintate Comitetului Director.

În mod normal, o decizie ar putea fi luată încă de aici. Conform statutului, soluţiile alese de Comitetul Director vor fi suspuse spre aprobare Consiliului de Administraţie, care ar trebui să le valideze a doua zi, adică mâine. Totuşi, există şi posibilitatea ca lucrurile să se tergiverseze, situaţie în care suspansul ar mai dura maximum două săptămâni.

Tadici, membru în două comisii

Comisia Tehnică are mai degrabă rolul de a face propunerile privind numele viitorului selecţioner. Interesant este faptul că din această comisie federală fac parte şi foştii antrenori ai reprezentativei feminine, Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi.

Primul dintre ei va prezenta o analiză a evoluţiei naţionalei feminine la Jocurile Olimpice, motiv pentru care nu va putea să vină cu o propunere. De altfel, Tadici face parte şi din Consiliul de Administraţie al federaţiei, alături de alte 20 de persoane.

Târcă şi Voina, printre favoriţi

Numele Marianei Târcă şi a lui Radu Voina sunt printre cele mai des vehiculate atunci când vine vorba despre componenţa viitorului staff tehnic al naţionalei feminine.

Pe lângă cei doi, se vorbeşte şi despre Bogdan Macovei, Cornel Bădulescu şi Remus Drăgănescu. Totuşi, se pare că şansele ca unul dintre aceştia să preia destinele echipei naţionale sunt infime, aşa cum nici varianta numirii unui tehnician de peste hotare nu are foarte mulţi adepţi.

În acest context, principala favorită pare să fie Mariana Târcă. Faţă de Voina, aceasta este avantajată de faptul că a pregătit doar echipe feminine, în timp ce fostul tehnician al Stelei este axat pe formaţiile masculine.

Târcă a mai candidat şi în 2005

Mariana Târcă s-a aflat în centrul atenţiei şi în 2005, când numele său a fost propus pentru preluarea postului de selecţioner.

Totul se petrecea după ce federaţia luase decizia să nu-i prelungească mandatul antrenorului Cornel Oţelea, după Europenele din Ungaria. La data aceea, au existat cinci propuneri pentru stafful tehnic: Gheorghe Tadici, Dumitru Muşi, Bogdan Macovei, Mariana Târcă şi Aurelian Roşca. Primii doi au avut finalmente câştig de cauză.

De ce nu rămâne Tadici

Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi au deţinut funcţia de antrenori ai naţionalei feminine până la data de 31 august. Cu Tadici în postura de selecţioner, România a cucerit argintul la Campionatul Mondial din 2005 şi s-a clasat pe locul patru la Mondialele din 2007, când a pierdut la mustaţă bronzul.

Pe lângă cele două rezultate notabile, tricolorele au avut parte şi de momente mai puţin faste sub mandatul lui Tadici. Astfel, România a ratat calificarea la Campionatul European din 2006, iar la Jocurile Olimpice de la Beijing s-a clasat abia a şaptea.

De altfel, ratarea unei medalii olimpice în acest an a constituit principalul motiv pentru care federaţia nu i-a mai prelungit contractul selecţionerului.

O altă cauză a constituit-o erodarea relaţiilor cu o parte dintre jucătoarele primei reprezentative. Chiar şi aşa, Tadici nu exclude o revenire la cârma echipei naţionale înainte de 2012. "Acum sunt manager la Zalău, dar voi reveni la naţională dacă va fi cazul, pentru a redresa corabia", a afirmat tehnicianul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite