De ce în România nu sunt săli de sport, iar în Polonia o sală are 12.000 de locuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În trei ani, polonezii au făcut o sală de 12.000 de locuri în Lodz, acolo putând fi organizate competiţii de baschet, volei, atletism sau hochei.

Capete plecate, lacrimi în ochi, multă durere... Iată ce au văzut antrenorul Alexandru Achim şi rugbiştii naţionalei de juniori în Polonia, în urmă cu mai bine de o săptămână. Aflaţi la Sochaczew,  "stejăreii" urmau să întâlnească echipa similară a acestei ţări, însă accidentul aviatic în care şi-au pierdut viaţa chiar în acea zi preşedintele Lech Kaczynski şi o mare parte din elita poloneză au dus la anularea întâlnirii.

Mai citeşte şi:

Viaţa copiilor, apărată în contracte

Profund marcat de cele văzute, Achim a declarat atunci pentru "Adevărul Sporturi": "S-a ţinut un minut de reculegere pe stadion. Venise destulă lume pentru că tot acolo trebuia să se dispute şi meciul Polonia - Moldova din preliminariile Rugby World Cup 2011. Oamenii erau îndureraţi cu adevărat. Nu era doar aşa, ca o formă de respect. Chiar erau afectaţi. Se vedea că îşi iubeau conducătorii şi probabil că aceştia au făcut ceva pentru ei", ne mărturisea atunci unul dintre antrenorii care au dus România pe locul 3 al Mondialelor de juniori din 1996, de la Brescia.Într-adevăr, în Polonia s-au făcut destule lucruri bune în ultimii douăzeci de ani. Fără să fie totul perfect, acolo s-a reuşit o apropiere vizibilă de standardul de viaţă al Europei Occidentale - nu erau prea departe de el nici înainte de căderea "Cortinei de Fier".

Şi nici sportul nu a rămas pe dinafară, polonezii fiind iubitori de mişcare şi obişnuiţi cu succesele la competiţiile mondiale şi la Jocurile Olimpice. Alexandru Achim confirmă: "Noi am jucat primul meci cu juniorii Poloniei la Varşovia, într-o bază sportivă care seamănă cu ce e la noi la Federaţie, la Arcul de Triumf. Terenul era artificial", spune antrenorul. Iar vorbele sale nu mă surprind prea tare. Doar citisem că la sfârşit de februarie, la Gdynia, port la Marea Baltică cu 249.257 de locuitori, se inaugurase un stadion de rugby cu nocturnă şi tribune pentru 4.000 de oameni.

Şi mai impresionantă este însă Atlas Arena din Lodz. Proiectată în 2006, impozanta sală de 12.109 locuri a fost inaugurată în urmă cu un an, ea găzduind meciuri la Europenele de baschet masculin şi volei feminin din toamna trecută. Realizată cu o investiţie totală de 75 milioane de euro, ea a fost gândită astfel încât să fie rentabilă - acolo se pot organiza şi competiţii de atletism sau de hochei pe gheaţă, nataţie sau lupte şi box, dar şi concerte sau spectacole. În plus, s-a semnat un contract pe cinci ani cu o firmă locală, care, pentru suma de 1,6 milioane de euro, a dat numele arenei pe o durată de cinci ani.

În Polonia, aşadar, s-a făcut ceva pentru oameni, dar şi pentru sport. La noi, în schimb, încă se vorbeşte despre ceea ce s-ar putea face.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite