Hegemonia marilor puteri la Beijing

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China, Statele Unite şi Rusia au cucerit, împreună,un sfert din medaliile puse în joc Gazdele celei de-a 29-a ediţii a Jocurilor Olimpice şi-au luat partea leului în ce priveşte

China, Statele Unite şi Rusia au cucerit, împreună,un sfert din medaliile puse în joc

Gazdele celei de-a 29-a ediţii a Jocurilor Olimpice şi-au luat partea leului în ce priveşte medaliile de aur. Situaţia este diferită la total, unde SUA au depăşit China.

Beijingul s-a transformat, pentru aproape trei săptămâni, într-o veritabilă capitală a sportului mondial, găzduind cea de-a 29-a ediţie a Jocurilor Olimpice. Nu mai puţin de 205 naţiuni şi-au dat întâlnire în capitala Chinei pentru a participa la cel mai important eveniment sportiv al lumii.

Dintre acestea, doar 81 de ţări au reuşit să cucerească măcar o medalie olimpică, iar celelalte 124 au rămas cu satisfacţia dată de faptul că s-au prezentat la startul acestor întreceri.

China a luat partea leului

Aşa cum era de aşteptat, trei ţări s-au luptat, la cel mai înalt nivel, pentru trofeele puse în joc. Chinezii se pot mândri de faptul că au reuşit să-şi adjudece cele mai multe medalii de aur, în număr de 51. Într-un astfel de clasament, gazdele sunt urmate de Statele Unite ale Americii, cu 36 de medalii, şi de Rusia, cu 23.

Practic, China a dominat autoritar la badminton, trampolină, tir, tenis de masă, haltere, sărituri în apă şi la gimnastică. Per total, reprezentanţii celui mai numeros popor au reuşit să-şi adjudece exact 100 de medalii, dintre care 51 de aur, 21 de argint şi 28 de bronz.

Interesant este faptul că gazdele Jocurilor Olimpice nu au reuşit nicio medalie la aşa-numitele sporturi de echipe, chiar dacă aşteptările lor erau destul de mari.

Gazdele au fost privite cu suspiciune

Performanţele asiaticilor au fost întrucâtva umbrite de numeroasele suspiciuni care au planat şi care încă mai există, în privinţa arbitrajelor şi a diverselor practici menite să le asigure succesul. Astfel, s-a vorbit în repetate rânduri despre faptul că majoritatea gimnastelor din lotul olimpic al Chinei nu ar fi împlinit vârsta care să le permită participarea la competiţie, dar nimeni nu a putut să dovedească acest lucru.

Printre vocile care au atins acest subiect s-a numărat şi antrenorul american de origine română Bela Karoly, care a atins şi un alt punct sensibil, cel al arbitrajelor. Gazdelor li s-au imputat şi alte lucruri, unele dintre ele având prea puţine legături cu sportul.

Astfel, China a fost şi continuă să fie acuzată de nerespectarea drepturilor omului, de subjugarea Tibetului şi de aplicarea unei cenzuri severe, care i-a vizat în unele momente şi pe jurnaliştii străini care au fost acreditaţi la această competiţie.

SUA au luat cele mai multe medalii

Deşi în clasamentul pe naţiuni ocupă doar locul secund, Statele Unite ale Americii au reuşit să-şi adjudece cel mai mare număr de medalii, 110. Dintre acestea, 36 sunt de aur, 38 de argint şi 36 de bronz. Americanii şi-au impus hegemonia la atletism, volei pe plajă, înot şi, desigur, la baschet. Atleţii şi baschetbaliştii de peste Ocean au făcut senzaţie la Beijing, uimind o întreagă lume.

Dacă sportivii americani au impresionat, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu preşedintele George Bush, care a avut parte de o primire rece din partea oficialităţilor chineze. În schimb, genii precum Michael Phelps sau Kobe Bryant şi-au câştigat pentru totdeauna un loc de cinste în inimile spectatorilor chinezi.

Rusia a rămas pe podium

Marii rivali ai americanilor şi ai chinezilor, ruşii, au fost nevoiţi să se mulţumească abia cu locul trei într-un clasament al ţărilor care au cucerit cele mai multe medalii. Europenii au cucerit 72 de medalii, dintre care 23 de aur, 21 de argint şi 28 de bronz. Ruşii au dominat la înot sincron şi haltere, dar au avut parte de dezamăgirile lor.

Poate cea mai mare neîmplinire a reprezentat-o echipa naţională de handbal feminin, care nu a izbutit să cucerească titlul olimpic, deşi pornea, de departe, cu prima şansă. Apoi, Rusia s-a ales cu faţa pătată după ce o serie de scandaluri privind dopajul, în special în rândul atleţilor, a ţinut capul de afiş încă dinaintea startului Jocurilor Olimpice. Şi totuşi, reprezentanţii celei mai mari naţiuni europene au reuşit să smulgă ropote de aplauze când au fraternizat cu sportivii georgieni, parcă pentru a protesta faţă de politica expansivă dusă de aleşii lor.

Britanicii se pregătesc pentru Londra 2012

Chiar dacă nu au reuşit să-şi asigure un loc între primele trei ţări, reprezentanţii Marii Britanii au reuşit să se claseze pe cea de a patra poziţie, având evoluţii mai mult decât satisfăcătoare. Britanicii au cucerit 47 de medalii, dintre care 19 din cel mai preţios metal, 13 de argint şi 15 de bronz. Sportivii din ţara lui Shakespeare promit şi mai multe la viitoarea ediţie a Jocurilor Olimpice.

Peste patru ani, cel mai important eveniment sportiv de pe mapamond se va disputa la Londra, iar viitoarele gazde promit de pe acum să-şi ia rolul în serios. Englezii au totuşi probleme la jocurile de echipe, unde nu au contat, indiferent că a fost vorba despre handbal, baschet sau volei. Rămâne discutabil dacă cei patru ani vor fi suficienţi pentru a remedia acest neajuns sau dacă vor fi mult prea puţini, însă răspunsul va fi aflat abia în 2012.

Tricolorii s-au înscris în grafic

Reprezentanţii ţării noastre nu au reuşit foarte multe performanţe la Beijing, dar cele opt medalii ne plasează între primele 20 de naţiuni.

Ai noştri şi-au adjudecat patru titluri olimpice, plus o medalie de argint şi trei de bronz. Statistica spune că România a avut cea mai slabă performanţă din ultimii 56 de ani!

Raportat la performanţa din 1984, când ţara noastră a cucerit 53 de medalii la Los Angeles, cele opt medalii de la Beijing pot să pară un accident. Cert este că, faţă de ediţia anterioară găzduită de Atena, numărul performanţelor a ajuns la mai puţin de jumătate!

282 de medalii

- au cucerit, împreună, sportivii din China, Statele Unite ale Americii şi Rusia

SUA, stăpâne la sporturi de echipe

Statele Unite ale Americii au reuşit să câştige cele mai multe medalii la jocurile de echipe. Ei au dominat categoric baschetul, obţinând titlurile olimpice atât la feminin, cât şi la masculin. Dream teamul SUA, cu jucători de talia lui Dwyane Wade, au făcut furori la Beijing. Americanii au mai obţinut aurul la volei masculin, pierzând finala la feminin.

Sportivii de peste Ocean au disputat două finale şi la polo, pierzându-le însă pe amândouă. SUA nu au contat în schimb la handbal, unde nici măcar nu au reuşit să se califice la turneul final. Per total, reprezentanţii Statelor Unite ale Americii au cucerit şase medalii la sporturile de echipă, trei dintre ele fiind de aur, iar celelalte trei de argint.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite