Goana după aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala SUA luptă pentru a-şi recăpăta supremaţia în baschetul internaţional Titlul olimpic de la Sydney a fost ultimul succes internaţional pentru americani. După opt ani de

Naţionala SUA luptă pentru a-şi recăpăta supremaţia în baschetul internaţional

Titlul olimpic de la Sydney a fost ultimul succes internaţional pentru americani. După opt ani de secetă, vedetele din NBA încearcă să revină în top.

Recordul baschetului american la Olimpiadă este impresionant. 12 medalii de aur din 15 participări. Practic din 1936, de când baschetul este sport olimpic, doar alte trei naţiuni au reuşit să cucerească aurul: fosta Uniune Sovietică în 1972 şi 1988, fosta Iugoslavie în 1980 şi Argentina în 2004.

Dar, dacă altădată era nevoie doar de apariţia unor superstaruri NBA pentru ca americanii să defileze cu victorii zdrobitoare, insuccesele în lanţ din ultimii ani i-au forţat pe aceştia să pună la punct o adevărată strategie pentru a recâştiga supremaţia internaţională.

Managerul Jerry Colangelo a purtat discuţii cu majoritatea jucătorilor de top din NBA pentru a încerca să îi integreze într-un program complex, pe trei ani de zile, cu ţel final titlul olimpic de la Beijing. Americanii vor încerca să răzbune acum locul 6 de la Mondialele din 2002, medalia de bronz de la Atena, precum şi locul trei de la Mondialele din 2006.

Echipa care trebuie să readucă onoarea

Kobe Bryant, Dwyane Wade şi LeBron James sunt liderii care iau ochii tuturor, dintr-o echipă cu care americanii ar trebui să se mândrească din nou. Jason Kidd va fi însă adevăratul lider, singurul jucător din echipa actuală care deţine un titlu olimpic şi, în plus, un record de 38 de meciuri fără înfrângere în întâlnirile internaţionale.

Experienţa sa este un mare atu pentru mai tinerii săi colegi iar spatele său va fi asigurat de două staruri în devenire, Chris Paul şi Deron Williams. Un alt jucător extrem de important în angrenajul echipei este Carmelo Anthony, vedeta celor de la Denver Nuggets, care a demonstrat la ultimele "ieşiri în lume" ale naţionalei americane că se adaptează perfect jocului internaţional.

Sub panou, Dwight Howard, Carlos Boozer şi Chris Bosh vor trebui să se adapteze modului de arbitraj din baschetul internaţional. Alţi doi jucători completează lotul american: Tayshaun Prince, apărător prin excelenţă, şi Michael Redd, un "trăgător de elită".

Adversari de renume

Spania, campioana mondială, Argentina, campioana olimpică, şi Rusia, campioana europeană, sunt cei mai periculoşi adversari, gata să frângă visul americanilor de a reînnoda tradiţia titlurilor olimpice.

Lituania, Grecia, care i-a învins pe americani la Mondialele din 2006 în semifinală, Germania sau ţara organizatoare, China, cu Yao Ming şi Yi Jianlian pe post de staruri, sunt echipe capabile întotdeauna de surprize.

USA Basketball are o cotă de 1 la 3 pentru câştigarea titlului olimpic. Dar oare vor respecta celelalte echipe calculul hârtiei şi statutul de favoriţi al americanilor? Vom vedea în mai puţin de o lună.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite