FOTO: Gîscan, un campion printre gunoaie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proaspăt medaliat cu aur la Campionatele Europene de haltere de la Kazan (Rusia), la stilul aruncat (162 de kg), Marius Gîscan trăieşte la marginea Bucureştiului într-o cocioabă sărăcăcioasă. Evacuat anul trecut dintr-o casă naţionalizată, sportivul şi familia sa se înghesuie acum într-o casă aflată pe un maidan..

Marius Gîscan (22 de ani) a devenit marţi seară campion european de haltere la Kazan (Rusia). E cel mai important trofeu din cele 38 cucerite de-a lungul carierei sale. Poate vă aşteptaţi ca acestea să fie expuse undeva la loc de cinste. Realitatea e însă alta, jenantă pentru sportul românesc! Dat afară anul trecut din casa unde a locuit timp de 17 ani, Marius şi familia lui stau acum la nişte rude, care i-au primit chiar dacă şi ei abia îşi duc traiul de pe o zi pe alta.

Vezi o GALERIE FOTO impresionantă cu locurile unde trăieşte un campion european la haltere

„Locuim la socrii mei. Nu e cine ştie ce, dar noroc că nu am rămas pe stradă. Am stat 10 ani prin procese, dar până la urmă casa noastră a fost retrocedată unei bătrâne. Ni s-a promis apoi de la primărie o locuinţă, dar aşteptăm degeaba. Probabil şi ei aşteaptă o şpagă de la noi, însă noi suntem oameni săraci, nu avem de unde să dăm", povesteşte cu tristeţe Ovidiu Gîscan, tatăl campionului care ţine cu emoţie în mână singura fotografie pe care o are cu băiatul lui. Bărbatul a paralizat pe partea stângă acum 12 ani în urma unui accident şi a fost pensionat pe caz de boală.

„Pe Marius l-am dat la haltere ca să-şi facă şi el un rost în viaţă şi uite că a ieşit norocul şi pe strada lui", mai spune cu mândrie tatăl sportivului. Mama halterofilului este bucătăreasă şi are un salariu modest.

A stat un an din cauza accidentărilor

După Europene, Marius se va întoarce la casa aflată la marginea Bucureştiului, într-un câmp plin cu buruieni şi gunoaie. „Ne bucurăm că l-am putut ajuta, chiar dacă nici noi nu stăm în lux. Ne mândrim cu el şi din posibilităţile noastre i-am amenajat o cămăruţă unde să ţină trofeele", spun rudele campionului european.

Marius Gîscan a fost descoperit la Rapid Bucureşti, dar în 2005 a fost cooptat la Centrul Olimpic de la Bistriţa de către antrenorul emerit Mugur Saranciuc. „A avut un progres foarte rapid, în doar un an a ieşit campion european de cadeţi. După aceea a avut ghinion cu o accidentare gravă la umăr şi la genunchi şi a stat pe tuşă un an, dar acum e la potenţial maxim. Programul de slăbire a decurs excelent, iar la corp stă foarte bine", îl laudă antrenorul său de la club.

Poate rata totuşi Olimpiada

Campion european la „stilul aruncat" cu o performanţă de 162 de kilograme, Gîscan a ocupat doar locul opt la total după ce la „smuls" s-a clasat pe locul 8 cu 119 kilograme. Deoarece la Jocurile Olimpice singura probă care se ia în calcul este totalul, sportivul de la CSM Bistriţa ar putea pierde locul în dauna colegului său Antoniu Buci, medaliat cu argint la Europenele de la Kazan.
„Teoretic putem merge cu doi sportivi la aceeaşi categorie, dar numărul sportivilor per total va fi limitat şi abia spre finalul anului vom şti exact cine va face parte din echipă. Oricum, măcar să avem noi de unde alege", ne-a dezvăluit preşedintele FR Haltere, Nicu Vlad.

7.000 de lei noi va primi Marius Gîscan pentru succesul obţinut la Europenele de haltere.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite