Gimnastica se vede roz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sandra Izbaşa,  în timpul unui  exerciţiu la bârnă
Sandra Izbaşa, în timpul unui exerciţiu la bârnă

Podeaua sălii de antrenament, dar şi a celei pe care se vor disputa întrecerile oficiale, sunt de un roz ce anunţă optimism în viziunea sportivilor noştri.

Programat iniţial pentru sâmbătă după-amiază, primul antrenament al gimnastelor şi gimnaştilor la Londra a fost amânat cu o zi. Sportivii erau destul de obosiţi după drum. Şi, în plus, au avut ceva probleme când au ajuns în Satul Olimpic - nu curgea apa, iar unul dintre camioanele care au transportat bagajele, de la Aeroportul Heath­row, a ajuns cu întârziere.

N-a fost vorba despre probleme insurmontabile, ci unele care s-au rezolvat imediat. „La o asemenea competiţie, de aşa mare anvergură, e normal să mai apară şi aşa ceva", a mărturisit Octavian Bellu, cel care a văzut multe în îndelungata lui carieră.

Antrenament în sala lui Beckham

Antrenamentul gimnastelor s-a desfăşurat într-o sală învecinată cu Nort Greenwich Arena. Aflată chiar lângă zona din care pleacă telegondola inaugurată recent, la Londra, incinta a fost ridicată şi ea nu cu mult timp în urmă. Şi, din câte se spune, aparţine lui David Beckham, starul fotbalului englez, care o foloseşte pentru academia sa - acolo s-ar instrui copiii care vor să deprindă tainele balonului rotund. Nu este vorba, de altfel, despre o construcţie clasică, ci de una din structură metalică şi acoperiş din foaie de cort. De altfel, în timpul antrenamentului, prin acoperiş s-a zărit conturul unui pescăruş care zbura pe deasupra.

Pentru început, am fost să-i vedem pe băieţi, care au ales ca în dimineaţa de ieri să facă doar un antrenament de acomodare cu aparatele. „Sunt noi. Mult mai bune decât cele pe care le avem noi acasă. A fost foarte bine", a declarat Vlad Cotuna. După o încălzire obişnuită, gimnaştii au făcut câteva exerciţii uşoare la sol, bară fixă şi cal cu mânere.

Nimic mai mult, „antrenamentul greu" fiind programat după-amiază, în aceeaşi sală aflată chiar pe malul Tamisei. De altfel, n-au fost singurii care s-au ferit să intre tare în aparate, cu nicio săptămână înaintea debutului în calificările pe echipe orice accidentare fiind sinonimă cu neparticiparea la concurs. Şi gimnastele au preferat să facă unele exerciţii mai uşoare în sesiunea de dimineaţă a antrenamentelor. Ele au lucrat mai întâi la paralele, aparat unde România nu se compară cu China, de pildă, apoi la sol şi la bârnă.

În tot acest timp, antrenorii Mariana Bitang şi Octavian Bellu au urmărit exerciţiile, corectând mişcările elevelor lor. Mai tinerele gimnaste Diana Chelaru, Larisa Iordache şi Diana Bulimar au avut parte de sfaturi şi din partea experimentatelor Cătălina Ponor şi Sandra Izbaşa.

Toţi sportivii noştri au recunoscut că podeaua de culoare roz  care îmbracă sala de antrenament, şi care va fi aceeaşi şi în sala de concurs, este puţin derutantă, în sensul că îţi distrage atenţia. „Dacă ei au vrut roz, atunci roz să fie! Să avem o viaţă în roz aici, la Londra", a concluzionat Sandra Izbaşa, la finalul antrenamentului. Adică la puţine minute după ce în sală au pătruns gimnastele americane conduse de Marta Karolly.

Cătălina Ponor a purtat un bandaj la mâna stângă

Pe la mijlocul antrenamentului, Cătălina Ponor s-a îndreptat spre marginea sălii. Acolo, medicul Cristian Gheorghe Stoiciu şi kinetoterapeutul Andreia Emilia Ianaşi s-au uitat la faşa elastică de la braţul stâng al sportivei. Ea a revenit în scurt timp, fără a acuza dureri, în antrenament. Cătălina Ponor este cea mai experimentată gimnastă din lot, dar şi cea mai titrată. În urmă cu opt ani, la Olimpiada de la Atena, Ponor a cucerit trei medalii de aur, la bârnă, sol şi pe echipe. În 2008, ea nu a fost prezentă la Beijing, deoarece se retrăsese din activitate.

Lotul feminin

Cătălina Ponor  25 ani
Sandra Izbaşa  22 ani
Diana Bulimar  17 ani
Larisa Iordache (foto) 16 ani
Diana Chelaru  19 ani
Antrenori: Octavian Bellu şi Mariana Bitang

Lotul masculin

Flavius Koczi (foto) 25 ani
Ovidiu Buidoso  25 ani
Marius Berbecar  26 ani
Cristian Băţagă  24 ani
Vlad Cotuna  21 ani
Antrenori: Ioan Suciu şi Vasile Vug

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite