Familia Szabo fabrică muschetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matyas (stânga) calcă deja pe urmele părinţilor săi fiind un scrimer de top în Germania
Matyas (stânga) calcă deja pe urmele părinţilor săi fiind un scrimer de top în Germania

După ce au cucerit zeci de medalii sub tricolor, soţii Reka şi Vilmos Szabo pun acum, cu mult succes, umărul la progresul scrimei în Germania. Antrenori la TSV Bayer Dormagen, soţii Szabo au şi acasă un potenţial campion: pe fiul lor cel mare Matyas, medaliat cu argint la Europenele de cadeţi.

Antrenor al lotului olimpic de sabie al nemţilor, fostul medaliat cu bronz la JO Los Angeles din 1984 a ajuns în micuţul orăşel Dormagen (60.000 de locuitori) în urmă cu 18 ani prin intermediul unor români ce lucrau deja la clubul sportiv din localitate.

„Nu ştiam nicio boabă de germană când am ajuns aici. Este un club cu multă tradiţie, dar rezultatele de top au apărut abia în ultimii cinci ani", rememorează Vilmos Szabo.

În acea perioadă de tranziţie în viaţa foştilor mari campion a apărut pe lume şi Matyas, primul lor copil. Acesta a moştenit pasiunea pentru scrimă a părinţilor săi şi este un promiţător sabrer la 19 ani, având deja în palmares o medalie de argint la campionatul european pentru cadeţi. Szabo jr. a cochetat o perioadă şi cu lotul naţional de sabie al României, pregătindu-se o perioadă sub comanda lui Mihai Covaliu. În urmă cu doar câteva luni, Matyas a decis totuşi să reprezinte Germania în competiţiile internaţionale.

"A fost o experienţă interesantă pentru el să vadă şi care sunt metodele de pregătire în România, dar era greu să rămână acolo fără amici şi familie. Şi mie îmi era dificil să îl am elev la club şi apoi adversar pe plan internaţional", afirmă Vilmos Szabo.

.

Şi-a ascuns medaliile de dragul fiului

Reka Szabo s-a retras din activitatea sportivă în 2004, la 37 de ani, după două decenii petrecute la lotul naţional de floretă al României. Fosta campioană mondială nu regretă acea decizie şi crede că scrima de performanţă a fost doar o etapă a vieţii ei. De altfel, Reka nu îşi păstrează la loc vizibil colecţia de medalii, trofee şi diplome cucerite în prestigioasa ei carieră.

„O parte le am în Germania, restul le-am lăsat acasă. Multe dintre ele le-am împachetat în cutii pentru că nu vroiam ca băiatul meu cel mare să fie imtimidat sau să simtă vreo presiune specială pe umerii lui din cauza performanţelor mele", ne dezvăluie vicecampioana olimpică de la Atlanta.

Reka, gospodină şi antrenoare

În urmă cu patru ani, dubla campioană mondială a devenit pentru a doua oară mămică, motiv pentru care scrima a trecut o perioadă pe plan secund. În prezent, Reka este antrenoare la grupele de copii ale clubului TSV Bayer Dormagen, dar îşi găseşte destul timp liber să aibă grijă şi de mezinul Marc.

Vilmos şi Reka Szabo, alături de copiii de la TSV Bayer Dormagen

Vilmos şi Reka Szabo, alături de copiii de la TSV Bayer Dormagen

„Secţia de floretă s-a desfiinţat şi acum pregătesc copii la sabie. Mi-am făcut prietene şi printre nemţoaice, mai ales că îl duc pe cel mic la grădiniţa din oraş. Nu pot spune că ne-am îmbogăţit din scrimă pentru este un sport destul de slab mediatizat în Germania, dar ducem o viaţă liniştită. Deşi am studii în management, nu m-am încumetat să mă lansez în afaceri pentru că e dificil să mă îndepărtez de scrimă după ce mi-am dedicat atâţia ani acestei munci", povesteşte Reka Szabo.

La 46 de ani, Vilmos mănâncă în continuare scrimă pe pâine. Promovat recent la lotul olimpic de sabie al Germaniei datorită rezultatelor bune obţinute la nivel de juniori cu elevii săi, fostul mare sabrer român recunoaşte că i-ar fi dificil să se întoarcă în România.

„Nu am primit nicio ofertă concretă din ţară şi, sincer, nu cred că financiar s-ar apropia de condiţiile din Germania. Am început un drum aici şi ar fi greu să renunţ la jumătatea drumului, mai ales că mulţi sportivi sunt crescuţi şi promovaţi de mine", spune Vilmos, care îl pregăteşte la club şi la naţionala Germaniei pe Nicolas Limbach, cel care l-a învins în finala mondială din 2009 pe Rareş Dumitrescu. Soţii Szabo nu au rupt totuşi legăturile cu România şi vin deseori în vacanţă, mai ales că au încă o casă la Braşov, oraş în care s-au născut şi au dobândit primele cunoştinţe în scrimă.

Vilmos şi Reka se vizitează ocazional cu Mihai şi Irina Covaliu, finii lor „După atâţia ani petrecuţi în Germania, nu pot totuşi încă să zic să sunt măcar 50% nemţoaică...", concluzionează Reka Szabo.

Reka Szabo

Se revede anual cu fostele sale coechipiere

Deşi se află la mii de kilometri distanţă de ţară şi vizitează doar ocazional România, Reka ţine încă legătura cu fostele sale coechipiere din lotul naţional cu care băga în urmă cu câţiva ani spaima în adversarele de pe toată planeta.

"Din cauza programului aglomerat ne vedem destul de rar, dar comunicăm totuşi destul de des pe telefon sau pe e-mail. Cu Laura Badea mă mai întâlnesc pe la concursuri pentru că ea este observator internaţional, iar cu Roxana Scarlat am fost chiar într-un concediu împreună. Am rămas prietene între noi, şi e normal să fie aşa", povesteşte lidera echipei care cucerea argintul la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996.

Carte de vizită

Data şi locul naşterii: 11 martie 1967, Braşov
Este căsătorită cu Vilmos Szabo, medaliat cu bronz la scrimă la JO Los Angeles 1984
Palmares: Vicecampioană mondială cu echipa în 1987, 1995, 1997 şi 1998
Bronz cu echipa la JO Barcelona 1992
Dublă campioană mondială la Atena în 1994, individual şi cu echipa
Campioană europeană la Budapesta în 1995
Vicecampioană olimpică cu echipa la Atlanta în 1996
Bronz la Campionatul European Plovdiv în 1998
Vicecampioană europeană la Funchal în 2000
Bronz cu echipa la Campionatul European 2001
Bronz cu echipa la CM 2002 şi CM 2003
I s-a decernat în 2000 medalia Crucea naţională .Serviciul Credincios, clasa a II-a

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite