Exuberantul Bolt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dublu recordmen mondial şi campion olimpic, jamaicanul a încântat lumea atât prin performanţele sale, cât şi prin manifestări Usain Bolt a adus spiritul Caraibelor la Beijing

Dublu recordmen mondial şi campion olimpic, jamaicanul a încântat lumea atât prin performanţele sale, cât şi prin manifestări

Usain Bolt a adus spiritul Caraibelor la Beijing declanşând petrecerea în ritm de reggae chiar pe pista de concurs, în timp ce jamaicanii ieşiseră deja în stradă.

De obicei, atunci când fulgerele îşi fac apariţia, pentru oamenii din superba insulă caraibiană Jamaica e pericol. Se apropie furtuna. În aceste zile însă fulgerul e motiv de bucurie şi jamaicanii au ieşit în stradă. Usain "Lightning" Bolt a dat startul petrecerii încă după cursa de 100 m şi a continuat dansul şi la 200 m.

Dansul la propriu, deoarece Bolt, ca orice jamaican adevărat, simte muzica şi o trăieşte la maximum. Milioane de oameni din întreaga lume au putut vedea bucuria nestăpânită a lui Usain după finala la 200 de metri, mişcările desprinse de pe ringurile discotecilor pe nisip care populează plajele fierbinţi ale Caraibelor.

În ritm de "get up, stand up", Bolt a luminat "Cuibul de pasăre" de la Beijing mai mult decât a făcut-o poate instalaţia de nocturnă sau falsele artificii de la deschidere. O nouă legendă s-a născut. Primul om din lume care deţine în paralel recordurile mondiale la 100 şi 200 de metri.

Primul om după Carl Lewis care câştigă aceste probe la aceeaşi ediţie a Jocurilor Olimpice. Primul om care coboară sub 9,70 pe sută. Singurul om alături de Michael Johnson, idolul său, care a alergat 200 m sub 19,6.

Personalitate exuberantă

Toate performanţele de mai sus sunt completate de o personalitate absolut exuberantă. Pentru Bolt, pista de atletism este o mare scenă. Iar după modul în care au decurs ostilităţile în ambele curse am avut de-a face cu un one man show.

Spre deosebire de o altă figură legendară, Michael Phelps, Bolt este exact opusul. Înotătorul american se concentrează la maximum înainte de curse. Atletul jamaican e îndrăgostit de camerele de luat vederi, se joacă cu spectatorii.

Bolt mănâncă nuggets non-stop. Phelps erupe după ce câştigă o cursă, mai ales dacă e strânsă. Jamaicanul e ceea ce americanii numesc "laid-back", adică pe genul foarte relaxat la noi. Atitudinea lui egocentristă a atras nemulţumirea preşedintelui CIO, Jacques Rogge, care i-a amintit că nu aşa ar trebui să se comporte un campion olimpic.

Însă într-un sport dominat de rigoare dar şi de scandaluri, în special în ceea ce priveşte sprinterii, exuberanţa lui Bolt e ca un pansament. Tot ce speră lumea acum este ca acest pansament să nu se murdărească.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite