Extraterestrul din Niş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Superstarul naţionalei Franţei, Nikola Karabatici, va juca împotriva României, după ce i-a condus pe albaştri spre primul titlu olimpic din istorie, câştigat la Beijing Tricolorii vor

Superstarul naţionalei Franţei, Nikola Karabatici, va juca împotriva României, după ce i-a condus pe albaştri spre primul titlu olimpic din istorie, câştigat la Beijing

Tricolorii vor avea viaţă grea cu cel mai bun inter stânga al lumii, care le va fi adversar la Mondiale, în confruntarea dintre România şi Franţa.

La 24 ani, Nikola Karabatici are tot ce şi-ar putea dori un tânăr la această vârstă. Răsfăţat de destin, el are toate şansele să fie declarat cel mai bun jucător al lumii în acest an.

Sârbul devenit cetăţean francez a plecat din Niş pe când avea patru ani. Totul s-a întâmplat după ce Branko, şi el handbalist, semnase un contract cu Strasbourg. Evident, microbul sportului cu mingea pe semicerc l-a sedus şi pe Nikola, iar ascensiunea sa a fost una rapidă.

"Încă din copilărie mi-am dorit să ajung cel mai bun jucător din lume. Îi priveam pe Volle, Lathoud şi Richardson în 1995, iar ei mă făceau să visez. De pe atunci ştiam că va veni şi rândul meu şi că generaţia mea va aduce şi ea medalii Franţei", afirma starul francez. Interesant este faptul că interul care evoluează la Kiel şi-ar fi dorit, la începuturi, să fie... portar!

Franţa şi România fac parte din grupa A la Campionatul Mondial care va avea loc anul viitor în Croaţia. Evident, reprezentativa Cocoşului Galic va fi cel mai dificil adversar al tricolorilor.

Meciul cu francezii, pe 17 ianuarie

Campioni olimpici en titre, francezii sunt consideraţi principalii favoriţi la titlul mondial. În schimb, România va avea ca obiectiv depăşirea grupelor. Partida dintre cele două echipe este programată pe 17 ianuarie, la Osijek.

A cucerit Liga Campionilor

La numai 17 ani, Karabatici a ajuns să debuteze la Montpellier, reuşind să câştige tot ceea ce era de câştigat în Franţa. Cea mai importantă performanţă cu formaţia din nordul Franţei a fost câştigarea Ligii Campionilor, în 2003.

Ulterior, el s-a transferat în Germania, la THW Kiel, spre disperarea antrenorului Patrice Canayer. "Am vrut o schimbare în viaţa mea, cu Montpellier câştigasem tot ceea ce era de câştigat şi am vrut o nouă provocare în viaţă", îşi explica "Niko" decizia.

Karabatici a devenit imediat omul numărul unu al nemţilor, trăgând practic echipa după el. Automat, au venit cu noi succese în Bundesliga şi în Europa. Totul a culminat cu victoria din Liga Campionilor, în 2007. Nu întâmplător el a fost declarat an de an cel mai bun handbalist din Germania.

A refuzat milioanele ibericilor

Nikola Karabatici şi-a asumat cel mai important rol şi în prima reprezentativă a Franţei. Aurul olimpic de la Beijing nu a venit întâmplător, fiind precedat de bronzul de la Mondialul din 2005 şi de titlul european cucerit în 2006. Încă de acum două sezoane Karabatici a fost curtat asiduu de echipe precum Barcelona şi Ciudad de Real.

Le-a refuzat, chiar dacă ibericii aruncau în joc milioane de euro. "De ce să plec în Spania? Pentru că acolo este vremea frumoasă? Nu mă interesează. Eu joc la Kiel alături de prietenii mei şi aş muri pentru această echipă", a spus handbalistul. Nu întâmplător el şi-a prelungit contractual cu Kiel până la finele sezonului
viitor.

Nikola Karabatici

Data naşterii: 11 aprilie 1984
Locul naşterii: Niş
Postul în echipă: inter

Palmares:

Campion olimpic cu Franţa (2008)
Campion european cu Franţa (2006)
Câştigător al Ligii Campionilor cu Montpellier (2003)
Câştigător al Ligii Campionilor cu THW Kiel (2007)
Multiplu campion al Franţei şi al Germaniei

România la C.M.

Grupa A

Franţa
România
Ungaria
Slovacia
Australia
Argentina

17 ianuarie: România - Franţa
18 ianuarie: România - Ungaria
19 ianuarie: România - Argentina
21 ianuarie: România - Australia
22 ianuarie: România - Slovacia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite