Elisabeta Lipă are în palmares un premiu Oscar pentru canotaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personalitate marcantă a sportului mondial, multiplă medaliată olimpică, fosta campioană a primit medalia "Thomas Keller" Oscarul canotorilor. Aşa este numită medalia "Thomas Kessler",

Personalitate marcantă a sportului mondial, multiplă medaliată olimpică, fosta campioană a primit medalia "Thomas Keller"

Oscarul canotorilor. Aşa este numită medalia "Thomas Kessler", cea pe care Elisabeta Lipă a primit-o în luna iunie la Lucerna. Din partea COSR i-a fost decernat trofeul "Colanul de Aur".

Nu mai are nevoie de nicio prezentare. A participat la şase ediţii consecutive a Jocurilor Olimpice şi a câştigat de fiecare dată cel puţin o medalie.

Mai mult, şi-a trecut în palmares cinci titluri supreme la JO, de-a lungul anilor. A fost portdrapelul delegaţiei României la alte două Olimpiade, în 2000, la Sidney, şi în 2004, la Atena.

Elisabeta Lipă îşi aminteşte cum a început sportul de performanţă: "Nici nu credeam că am să ajung vreodată în barcă. La liceu practicam atletismul şi baschetul. Nu eram foarte experimentată, însă mă descurcam". (Râde).

Fosta mare campioană a retrăit clipele când a început sportul de performanţă: "M-a selecţionat doamna antrenoare Ileana Pavel, de la clubul Olimpia Bucureşti. Nu prea ştiam eu cu ce se <> canotajul, însă dânsa mi-a spus că e frumos. Ideea este că mi-a fost prezentat într-un fel şi apoi mi-am dat seama cam cât am de tras". (Zâmbeşte)

După o lună a fost tentată să renunţe

Multipla medaliată olimpică şi mondială îşi povesteşte viaţa ca pe un etern cantonament. Are, însă, un singur regret: "Nu aş da pentru nimic în lume timpul înapoi. Nu aş renunţa la nimic. Însă, poate, mi-aş fi dorit să fi avut un copil într-o altă perioadă a vieţii, când eram mai tânără".

Recunoaşte însă că îşi iubeşte foarte mult familia şi că a fost tentată să renunţe la canotaj după prima lună de pregătire: "A fost o decizie de moment. M-a convins antrenoarea repede şi am ajuns iar în barcă. Mai greu a fost până am cucerit prima medalie, într-un concurs pe lacul Herăstrău. Cred că era prin 1981".

A debutat în lotul olimpic în anul 1982

Junioară fiind, Elisabeta Lipă a ajuns în lotul naţional olimpic încă din 1982, atunci când a făcut parte din echipa de patru vâsle. Consacrarea a cunoscut-o, însă , într-o altă probă, cea de dublu vâsle, în care a cucerit aurul la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984.

"Nu realizam pe atunci importanţa acelui eveniment. Eram alături de Marioara Popescu şi porneam ca favorite în acea întrecere. Eu nu ştiam decât că trebuie să câştig", îşi aminteşte cu nostalgie Lipă, acum chestor în Ministerul de Interne.

La 19 ani, o puştoaică a început să facă valuri în lumea canotajului mondial. Elisabeta Lipă este convinsă că, dacă ar da timpul înapoi, nu ar modifica nimic din viaţă. Nici sportiv şi nici extrasportiv. Zâmbeşte şi ne invită să-i privim trecutul.

"De ce să schimb ceva? Sunt fericită şi am multe realizări, pe toate planurile. Totul prin munca mea. Asta este foarte important. Am câştigat cinci medalii de aur la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice. Credeţi că se poate mai mult?". Întrebarea este pertinentă. Răspunsul nu poate fi decât unul singur: într-o carieră de peste două decenii este un lucru aproape imposibil.

Şi-a dorit foarte mult să devină mamă

Mai mult, campioana din ţara noastră este cea mai titrată canotoare din lume. Lipă deţine un advărat record: a cucerit opt medalii olimpice în carieră, devenind singura femeie din istoria acestui sport care a reuşit o asemenea performanţă.

De la masculin, doar britanicul Steve Redgrave a egalat-o. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român i-a oferit şansa să fie portdrapelul delegaţiei noastre la Jocurile Olimpice din 2000 şi 2004.

"A fost o perioadă frumoasă", povesteşte Elisabeta Lipă, care adaugă cu emoţie: "Am renunţat de trei ori la canotaj, însă tot de trei ori am revenit asupra deciziei. După Atlanta am spus că trebuie să mă opresc şi să fac un copil. S-a născut Dragoş şi, după ce am stat aproape un an şi patru luni cu el, mi-am dat seama că este tot un fel de cantonament şi am revenit". (Râde).

La Atena a fost o ambiţie de-a mea. Am vrut să ajung general şi performanţa aceea mă ajuta. Am vrut să-mi demonstrez şi mie că pot reuşi", a completat, pentru Adevărul, Elisabeta Lipă.

A vrut medalia "Thomas Keller"

Atunci când vine vorba despre "Oscarul canotorilor", aşa cum este cunoscută medalia "Thomas Keller", Elisabeta Lipă recunoaşte: "Eu am fost propusă pentru acordarea trofeului încă din 2005. Însă, de fiecare dată, cei care acordă medalia, au găsit o scuză destul de elegantă. Mi-au spus că nu se aşteaptă ca eu să mă retrag şi că sunt convinşi că mă vor vedea în barcă şi la Jocurile Olimpice de la Beijing. Membrii comisiei şi-au dat seama că nu va fi aşa şi au trebuit să-mi acorde premiul".

Nu a surprins-o nici decizia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român de a-i acorda "Colanul de Aur". "Eu cred că am meritat fiecare trofeu din carieră. Nu vreau să spun vorbe mari, însă am muncit mult pentru fiecare treaptă din viaţa mea şî toată lumea ştie acest lucru. Am fost emoţionată, este adevărat, la festivitate, însă clipele de atunci nu le voi uita", a adăugat fosta mare campioană.

Mariana Bitang spunea despre Elisabeta Lipă: "Este mai mult decât un fenomen. Este un model pe care trebuie să îl folosim în a ne educa noua generaţie de sportivi".

Decepţionată de ce se întâmplă la Snagov

Atunci când vine vorba despre baza de pregătire de la Snagov, Elisabeta Lipă se îngrijorează. Se vede că este preocupată de problemele de acolo.

"Lotul olimpic se pregăteşte printre şalupe, vapoare şi alte ambarcaţiuni. Lacul parcă este, acum, al nimănui. De patru ani căutăm soluţii pentru a le explica oamenilor de afaceri care au vile acolo că sportul este foarte important. Din păcate, pe Snagov nu există nicio regulă şi oricând se poate produce un accident. Asta şi pentru că, acum, cele patru culoare de concurs de acolo par mai înguste ca niciodată", încheie Elisabeta Lipă cu amărăciune în glas.

Palmaresul Elisabetei Lipă

Data naşterii:26 octombrie 1964
Locul naşterii:oraşul Siret, jud. Suceava

Jocuri Olimpice:

1984, Los Angeles - medalie de aur la dublu vâsle
1988, Seul - medalie de argint la dublu vâsle şi medalie de bronz la patru vâsle
1992, Barcelona - medalie de aur la simplu vâsle şi medalie de argint la dublu vâsle
1996, Atlanta - medalie de aur la 8+1 vâsle
2000, Sidney - medalie de aur la 8+1 vâsle
2004, Atena - medalie de aur la 8+1 vâsle

Campionate Mondiale

Dublu vâsle - nouă medalii de argint (1983, 1985, 1986, 1987, 1989, 1991, 1994 şi 2003)
Simplu vâsle - o medalie de aur (1989) şi o medalie de argint (1991)
Patru vâsle - o medalie de bronz (1982)
8+1 vâsle - o medalie de bronz în 1984
Campionate Naţionale: A fost de 25 de ori campioană naţională

Atunci când nu mai ai ce recorduri să baţi începi să te întreci cu tine însuţi. Asta am făcut şi eu la Jocurile Olimpice de la Atena, acolo unde am cucerit cea de-a cincea medalie de aur din carieră.
ELISABETA LIPĂ
fostă canotoare

"M-a ajutat Dumnezeu şi am putut să trec peste toate greutăţile din viaţă. De fiecare dată am reuşit să profit de orice moment şi nu am nici un regret acum. Sunt fericită pentru tot ceea ce am realizat.
ELISABETA LIPĂ
fostă canotoare

"Lotul olimpic de canotaj are şanse mari la medaliile de aur la Beijing. Favorite sunt echipajele de 8+1 vâsle şi cel de doi fără cârmaci. La dublu vâsle avem un tandem, care poate produce o surpriză.
ELISABETA LIPĂ
fostă canotoare

S-a relaxat în Grecia

În urmă cu câteva zile, Elisabeta Lipă a fost în concediu cu familia. "Am vrut să mergem într-un loc liniştit, unde să ne putem relaxa, aşa că am ales insula Athos din Grecia. Întâmplător sau nu, hotelul în care am stat s-a numit Olimpic. Plaja a fost minunată, cu un nisip foarte fin, iar marea a fost de vis", a spus Lipă.

A fost desemnată canotoarea secolului XX

În anul 2000, Elisabeta Lipă a fost declarată de federaţia internaţională de specialitate cea mai bună canotoare a secolului XX. Performanţele obţinute de sportivă de-a lungul anilor au fost suficiente pentru a recunoaşte valoarea multiplei campioane olimpice şi mondiale din România. Pe 1 iunie, anul acesta, la Lucerna, în Elveţia, Elisabeta Lipă a primit medalia "Thomas Keller", cea mai înaltă distincţie din canotaj.

Premierea a fost făcută de fiul lui Thomas Keller, Dominik Keller (foto stânga) şi de Denis Oswald, preşedintele FISA, la începututl regatei din cadrul Cupei Mondiale. Câştigătorii acestei medalii sunt atent aleşi în fiecare an de către o comisie internaţională, formată din şase membri. În canotaj s-a acordat de 21 de ori această distincţie.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite