Ele sunt viitorul tenisului feminin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De cel puţin două ori pe an, cei mai buni zece jucători de tenis din ţară, la categoria copii, sunt adunaţi la Bucureşti pentru o pregătire centralizată, organizată de Federaţia de specialitate. Fosta jucătoare Cătălina Cristea, actual antrenor federal, este cea care îi ia în primire şi îi îndrumă spre o carieră cel puţin la fel de valoroasă ca a ei.

Viitorii campioni trebuie antrenaţi de mici. Nu este vorba doar despre pregătirea specifică, ci de a le întinde o mână de ajutor pentru a se dezvolta frumos din toate punctele de vedere. În acest sens, la tenis, forul naţional de spcialitate are strategii foarte bine puse la punct. Pentru a îi încuraja pe cei mici să meargă mai departe pentru a-şi îndeplini visul, federaţia le întinde o mână de ajutor. Astfel, în fiecare an, cei mai buni copii, care s-au afirmat în competiţiile de tenis de câmp, sunt atent selecţionaţi de antrenorii federali, pentru o săptămână de pregătire avansată.

De lotul de fete cu vârstele între 12 şi 14 ani se ocupă fosta jucătoare de tenis, Cătălina Cristea (59 WTA, în 1997). „Am primit această ofertă la începutul acestui an. Imi doresc ca experienta mea de 20 de ani ca jucatoare de tenis sa o pot impartasi acestor mici campioni ai nostrii.De aceea,decizia de a ma implica in dezvoltarea tenisului romanesc am luat-o fara a ezita niciun moment, povesteşte Cătălina, care recunoaşte că munca sa nu se rezumă numai pe teren,inseamna tot ce exista in spatele unui jucator pentru a atinge performanta,adica planificare si organizare.

O ultimă întâlnire cu cele mai bune jucătoare a avut loc la începutul acestei luni. Astfel, zece tenismene de 12 ani, cu rezultate cele mai bune la nivel naţional au stat o săptămână în Bucureşti. „Facem asta de două ori pe an. Îi verificăm şi totodată încercăm să le îmbunătăţim jocul unde este nevoie", spune antrenoarea, care încearcă să pună în practică mai multe metode învăţate şi din proprie experienţă.

„În acea săptămână în care îi strângem pe copii la Bucureşti, se fac pregătiri fizice specializate, fac controale medicale şi psihologice şi bineînţeles antrenamente. Toate sunt atent monitorizate şi încercăm să îndreptăm deficienţele,colaborand cu antrnorul de club,cel care ii supraveghiaza activitatea zilnica a sportivului.

Pentru a-i stimula şi a le dezvolta spiritul de competiţie dar in acelasi timp si cel de echipa, i-am împărţit în echipe şi am organizt un „turneu de casa". Contează enorm ca acesti copii sa simta placerea jocului si a satisfactiilor pe care ti le poate aduce asta", mai spune Cătălina, care îi aşteaptă din nou la toamnă pentru a le vedea progresele. „Dar până atunci îi voi urmari atat la competitiile desfasurate la Centrul National,cat si la competiţiile din ţară".

Psihologi pentru părinţi

Influenţa părinţilor, mai ales la aceste categorii de vârstă, este foarte mare. De aceea, multe dintre problemele sportivilor trebuie combătute de la bază.
Pe perioada pregatirii am organizat intalniri cu parintii si specialisti in domeniul psihologiei si al nutritiei.Intrucat in dezvoltarea copiilor cea mai mare contributie o au parintii,am considerat ca este fundamental ca acestia sa fie initiati in ABC-ul performantei, a dezvoltarii sanatoase si armonioase a copiilor.

Se pregătesc de Europenele pe echipe
Pentru concursurile la nivel internaţional, se aleg jucătorii cu clasamentul cel mai bun având în vedere ierarhia mondială. „La sfârşitul lunii iunie vom avea la Timişoara Campionatul International pe echipe la categoria de vârstă de 14 ani. Avem deja trei fete valoroase care ne vor reprezenta. Este vorba despre Andreea Grădinaru, Ioana Duicu şi lka Csoregi", încheie Cătălina.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite