Echitaţia românească începe să conteze în circuitul european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cal de performanţă al Clubului Equestria a cucerit-o pe Alice Debany Clero, reputată antrenoare şi călăreaţă americană.

În 2012, Clubul de echitaţie Equestria din Bucureşti şi-a făcut un debut internaţional frumos şi onorant pentru echitaţia românească. Într-o perioadă când echitaţia autohtonă este aproape inexistentă ca disciplină sportivă (deşi va fi una dintre cele mai populare probe ale Olimpiadei de la Londra, din iulie), echipa clubului bucureştean a obţinut rezultate promiţătoare, inclusiv câteva rezultate foarte bune, pe parcursul unui amplu circuit european derulat în perioada martie-aprilie 2012.

Circuitul european al Clubului Equestria a inclus 5 cai: Con Palermo, San Landino, Armagheddon, Batisse de Rouet şi Leopold, toţi avându-l în şa pe sportivul Ionuţ Năstase. A fost un turneu de o lună şi jumătate, început în Austria, continuat în Franţa, apoi o scurtă escală în Spania, urmând iar Franţa şi Austria, în drum spre casă.

Toate concursurile de sărituri peste obstacole la care a participat clubul de echitaţie din Snagov au fost internaţionale, de nivel 2** şi 3***, cu o participare largă, concurenţa între cei 400-800 cai per concurs fiind acerbă. Probele au fost de nivel 1,20-1,40, iar starul clubului, Armagheddon (foto), a intrat şi la nivel de Mare Premiu, pe 1,45-1,50 m. Rezultatele obţinute au fost cu atât mai meritorii cu cât caii şi călăreții din Occident sunt foarte bine antrenaţi, având şi antrenori foarte bine pregătiţi, competiţii de înalt nivel şi o şcoală performantă de echitaţie.

"A fost o experiență interesantă şi foarte importantă pentru pregătirea noastră şi participarea la concursurile viitoare, într-o atmosferă de concurs 100% profesionistă. Ne bucurăm că, în doar doi ani de existenţă, Equestria a devenit un reper al sportului hipic în România, prin concursurile pe care le organizăm regulat (Cupa Equestria sau Marele Premiu al Municipiului București) şi care dovedesc că ne-am atins obiectivul: educarea publicului în sensul înţelegerii şi iubirii acestui sport nobil. Realizarea şi organizarea concursurilor internaţionale de echitaţie este următorul nostru obiectiv declarat. Suntem convinşi că în viitorul apropiat vom reuşi acest lucru, astfel încât să putem oferi sportivilor şi publicului românesc concursuri internaţionale de mare calibru, care să reînscrie România în circuitul european", a declarat dr. Ozana Moraru (foto), proprietara clubului, ea însăşi o talentată călăreaţă amatoare, care a demarat acest proiect din pură pasiune.

Cel mai important câştig al turneului efectuat de echipa bucureşteană a clubului Equestria este faptul că performanţele şi nivelul fizic şi tehnic al cailor clubului au cucerit-o pe Alice Debany Clero, reputată antrenoare şi călăreaţă americană. Alice Debany concurează încă din 1990 pentru SUA, pentru care a câştigat numeroase premii si poziţii de vârf la importante concursuri internaţionale, de Grand Prix şi de Cupă de Naţiuni: Achen, Calgary, Paris Bercy, Paris Porte de Versailles, New York World Cup GP, Gijon, Roma, La Baule, Amsterdam, Cannes, Palm Beach, San Patrignano etc.
În prezent Alice este antrenoare a echipei de sărituri peste obstacole a Dubaiului, după ce a antrenat anterior numeroşi călăreţi finalişti de World Cup şi chiar de Jocuri Olimpice.

La Barbizon (Franţa), unde se desfăşoară anual unul dintre cele mai renumite concursuri internaţionale din Europa, Alice a intrat în concursuri cu cel mai tânăr competitor al Equestriei, mezinul Leopold (7 ani). Aici reprezentanţii clubului au pus bazele unei colaborări de durată cu această călăreaţă experimentată, interesată de România şi de posibilităţile pe care România le oferă în domeniul echitaţiei.


Despre Equestria:
Clubul Equestria a fost înfiinţat în primăvara anului 2010 de către Dr. Ozana şi Cristian Moraru. Este situat în zona Snagov, sat Tâncăbeşti pe o suprafaţă de 2,5 hectare, din care 1 hectar îl reprezintă construcţia clubului la sol. Clubul dispune de 50 de boxe pentru cai, 40 dintre ele având acces direct în padocurile exterioare individuale, duşuri cu apă caldă şi rece pentru cai, adăpători automate şi două solarii și este singura baza ecvestră din țară amenajată la standarde internaționale pentru concursuri de călărie.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite