Dulce chin pentru zâmbete şi orgolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din povestea celui mai frumos sport, aproape ascuns marelui public, a fost spusă acum o săptămână cu ocazia Campionatului Naţional de la Târgu-Mureş. Privit din tribună, dansul sportiv hipnotizează ochiul pe ritmuri care mângâie timpanele.

Chinul a mii de ore de antrenament e ambalat în ţesături fine având culori fascinante, sudoarea de după proba ce ţine 90 de secunde e ca roua dimineţii, emoţiile puternice sunt mascate de zâmbete ca pentru poză. Este un miraj în vraja căruia cad multe mii de tineri români. E o poveste frumos spusă despre voinţă, putere, graţie şi altruism. Campionatul Naţional, desfăşurat acum o săptămână la Târgu Mureş, a avut din toate acestea câte ceva.

Rezultate remarcabile la nivel mondial

În România sunt în jur de 9.000 de dansatori cu acte în regulă. Cu 20 de ani în urmă erau de 60 de ori mai puţin! Numărul celor care merg în cluburi speciale pentru a se antrena bate suta de mii: e cam cât populaţia multor oraşe reşedinţă de judeţ.

Titlurile sunt disputate de circa 600 de perechi de toate vârstele, iar orgoliile sunt pe măsură. Avem cupluri adolescentine cu rezultate fabuloase la nivel mondial: Diandra Illes şi Mihai Paraschiv, respectiv Eszter Pop şi Vlad Pâslariu sunt pe locul trei în lume la Latino, respectiv Standard (categoria 14 -15 ani). Katinka Szasz şi Istvan Bencze sunt pe şapte la Standard (16  - 18 ani). Toţi au calificative bune la şcoală. Niciunul nu e din Bucureşti. Când vor trece la seniori, adică la 19 -35 ani, atunci, concurenţa va fi acerbă şi nivelul extrem de ridicat.

La adulţi, pe secţiunea Standard, regele balului este tânărul mureşean de 22 de ani Rareş Cojoc, care dansează de şase ani cu poloneza Katarzyna „Kasia" Kapral, 23 de ani. Cei doi deţin recordul de titluri naţionale şi de Cupe ale României la 19-35 ani, câte cinci, obţinute consecutiv! Când erau juniori, au reuşit să domine complet categoriile de vârstă, impunându-se şi la Latino şi Zece Dansuri.

Sunt mai mereu între primele 25 de perechi în clasamentul mondial, unde lupta este draconică şi dominată copios de ruşi, germani, polonezi şi italieni, nu neapărat în această ordine. Ca român e foarte greu să pătrunzi în elită: diferenţele la acest nivel super-premium sunt foarte fine şi greu de menţinut, cu atât mai mult cu cât noi nu prea avem acces- excepţie făcând ex-campionul Virgil Grigore, acum şi antrenor - în lumea exclusivistă a arbitrilor internaţionali de top.

Înţelegere telepatică între parteneri

Rareş, frumos ca un înger blând şi cuminte ca o fată, e un bărbat elegant şi manierat de parcă ar fi înzestrat genetic cu asta. „Dansul şi părinţii m-au făcut să devin tot ceea ce sunt", îi place lui să spună. Cuplul său cu Kasia s-a format la recomandarea italienilor Catia şi Giordano Vanone, poate cei mai buni antrenori din lume pe partea de tehnică. Între el şi superba poloneză e doar o relaţie „de lucru", cam ceva între frate şi soră.

Prestaţia unui cuplu depinde  crucial de cât de bine se înţeleg partenerii. Niciunul nu trişează când se întâmplă să fie acasă la el: pregătirea individuală cu aerobic, alergare, cu părţi psihologice şi coregrafice se ţine parcă şi telepatic. Cei doi sunt ca unul la bine şi la rău: îi uneşte o muncă titanică, au aceleaşi gusturi, mănâncă împreună, sunt cei mai buni prieteni din lume.

Când vine la Bucureşti să se antreneze, Kasia are universul ei mic în apartamentul lui din zona Grozăveşti. Călătorind des, de circa 40 de ori pe an în Europa şi de vreo opt ori pe alte continente, stau în aceeaşi cameră cu două paturi şi urmează acelaşi program, inclusiv în timpul liber. Viitorul poate să-i unească şi mai tare, atunci când pe finalul carierei inimile le pot bate în acelaşi ritm precum în cazul celebrului cuplu marca „Dansez pentru tine" Mihai Petre - Elwira Duda. 

9.000 de dansatori sunt în România cu acte în regulă. Cu 20 de ani în urmă erau de 60 de ori mai puţin!

Hai la dans cu fosta Miss Universe



Ramon Zedan şi Cătălina Filip (foto) au fost de trei ori la rând campioni naţionali la Zece Dansuri şi "vice" la Standard. 2010 a fost ultimul lor an în competiţii oficiale, iar clasamentul mondial le menţine şi azi, din inerţie, punctajul pe poziţii rezonabile. Medicii i-au interzis lui Ramon să mai facă performanţă din cauza unor probleme la spate, asta după ce fusese avertizat cu vreo doi ani înainte de posibile riscuri.

Cu toate acestea, a strâns din dinţi şi s-a tot impus până când durerile insuportabile au determinat verdictul şocant pentru el. Gingaşa Cătălina, câştigătoarea ultramediatizată a Miss Universe România în vara trecută, a renunţat la participarea la finala din SUA şi la multe avantaje pentru a merge mai departe cu Ramon. Cei doi au şi o relaţie sentimentală. Mai aveau multe de spus în dans, dar viaţa a aşezat lucrurile altfel. Cătălina nu poate continua pentru că e imposibil să găsească un partener de valoarea iubitului ei.

Ţin cursuri de zumba

Cine i-a putut privi în ochi, pe marginea ringului de la Târgu-Mureş, a putut vedea pe chipurile lor angelice toată tristeţea lumii dată de zădărnicia neputinţei. Dar pentru că dragostea de sport a rămas năvalnică, ei şi-au deschis recent în Bucureşti, pe str. 11 iunie, nr. 50, unul dintre cel mai bine dotate cluburi, unde se ţin inclusiv cursuri de Zumba, intitulat sugestiv Zedan's.

Pentru că au muncit enorm şi aveţi ce învăţa de la ei, merită să vă spunem că pot fi găsiţi şi pe www.zedans.ro sau la 0744.681.065.

Telex

În ţară sunt două competiţii majore. Ele sunt obligatorii pentru orice dansator care se respectă: Campionatul Naţional şi Cupa României. După „naţionale", primele două perechi clasate la categoriile de vârstă de la juniori II în sus, respectiv la stilurile Standard, Latino şi Zece Dansuri, au dreptul să se înscrie la Campionatul European şi cel Mondial. Cei clasaţi pe primele locuri la Cupa României pot lua parte la concursurile din circuitele Cupei Europene (unul din ele s-a ţinut la Tg. Mureş) şi Cupei Mondiale.

Premiile în bani pentru campioni sunt mai degrabă simbolice la noi în ţară. Anul acesta nu s-au acordat decât obiecte, cupe şi diplome. Dar în sezoanele trecute au mai fost cupluri care au primit pentru un titlu naţional în jur de 1.500 RON. Miza acestor clasamente este participarea la marile concursuri internaţionale. Cel mai important organizat la noi la jumătatea lunii viitoare este „Dance Masters Bucharest", ce contează pentru circuitul Cupei Mondiale şi e pus pe parchet de clubul Pas în Doi.

Campionatul Naţional de Dans Sportiv cuprinde două secţiuni: Standard (vals lent, tango, vals vienez, slow fox, quick step) şi Latino (samba, cha-cha, rumba, paso doble şi jive). Separat se organizează Campionatul Naţional de Zece Dansuri, unde sportivii trebuie să execute cât mai bine fiecare din capitolele expuse mai sus. Pentru a nu exista discuţii legate de clasamente, la Târgu-Mureş au fost aduşi arbitri străini.

Miliardarii din IT,  sentimente pe ritmuri de vals

Florin (54 de ani) şi Roxana-Măriuca Talpeş (48) s-au apucat de dans în urmă cu 11 ani. Pe cât de puternici sunt ca afacerişti în IT, unde deţin companii puternice precum Softwin, Ascenta şi BitDefender, pe atât de timizi (sau rezervaţi) apar în faţa reporterului insistent. "Copiii ne-au dat microbul şi nu am mai scăpat. Ei s-au lăsat, noi ne menţinem interesul", confirmă Florin cu voce calmă şi mică. Măriuca, frumoasă ca o primăvară, îi ţine isonul printre broboane de rouă, născute din efortul comun.

La competiţii merg de trei ani, în ţară şi în străinătate. Le e greu să-şi găsească timp, mai ales că antrenamentele s-au înmulţit la fel ca pretenţiile şi speranţele lor pentru un loc pe podium. Dacă în business sunt cotaţi de specialişti la peste 150 de milioane euro, la sport ierarhia e clară: sunt pe locul patru la Standard, în 2011, şi par că se iubesc ca-n prima zi.

Japonezul şi românca, uniţi de pasiune

Yoshihiro Katayama - Elena Măruţă formează o pereche neobişnuită chiar şi pentru lumea dansului de la noi, unde cuplurile de naţionalităţi diferite sunt ceva normal. Cei doi au ocupat locul cinci la Standard, seniori (peste 35 ani). Iată cifrele acestor oameni frumoşi: el, diplomat de rang înalt la Ambasada Japoniei, are 53 ani, patru copii, face dans de doi ani; ea, proprietara unei firme de distribuţie de pantofi şi accesorii pentru dans, are 43 ani, e necăsătorită şi dansează de 12 ani.

Ambii se antrenează zilnic câte 150 minute.Yoshi a fost fotbalist în tinereţe şi pe frac are brodate două steaguri dragi, al ţării noastre şi al ţării sale. El vorbeşte bine limba română şi, din păcate pentru spectatorii obişnuiţi cu prezenţa sa, va reveni în Japonia peste puţine luni.

image
image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite