Dublă de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipajele feminine de două rame şi 8+1 au cucerit într-o manieră entuziasmantă titlul european la Montemor-O-Velho (Portugalia). Canotoarele autohtone şi-au păstrat supremaţia în cele două probe pe care le dominăm cu autoritate de trei ani pe plan continental.

Canotajul continuă să rămână una dintre ramurile care aduc constant medalii României la competiţiile internaţionale majore indiferent de situaţia financiară precară a sportului autohton.

Retragerea incorpore a „generaţiei de aur" după Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 pare să fie deja suplinită cu un randament bun de noul val din canotajul autohton. Campioane europene şi vicecampioane mondiale în 2009 în probele de două rame şi 8+1, tricolorele au făcut show şi la ediţia disputată săptămâna trecută în micuţa localitate portugheză Montemor-O-Velho.

Echipajul de 8+1, format din Roxana Cogianu, Ionelia Zaharia, Maria Diana Bursuc, Ioana Crăciun, Adelina Cojocariu, Nicoleta Albu, Camelia Lupaşcu, Eniko Mironcic şi cârmaciul Teodora Stoica, şi-a adjudecat într-o manieră autoritară „proba-regină" a canotajului feminin, conducând cursa de un capăt la celălalt.

Canotoarele autohtone au trecut linia de finiş în şase minute, 36 de secunde şi 45 de sutimi,fiind urmate de de Olanda (6:39.35) şi Germania (6:41.51). A fost al patrulea an consecutiv în care România iese campioană continentală la 8+1.

„Spre deosebire de anul trecut, Europenele s-au desfăşurat înaintea Mondialelor şi toate ţările de top au venit cu ce au mai bun. De aceea aceste rezultate sunt foarte preţioase. Mă bucur că am câştigat detaşat, chiar aş fi intrat în panică dacă nu ar fi fost aşa deoarece scopul nostru este să fim cei mai buni din lume şi, pentru a le putea depăşi pe americance, nu trebuie să avem rival în Europa", ne-a declarat la câteva minute după cursă Elisabeta Lipă, preşedintele Federaţiei Române de Canotaj.

După Europene, Eniko Mironcic&Co vor rămâne în pregătire centralizată la Snagov pentru Campionatul Mondial, care se va desfăşura în Noua Zeelandă între 29 octombrie şi 7 noiembrie.

În cazul în care nu vor apărea accidentări neprevăzute, antrenorul coordonator Mircea Roman va aborda concursul de la Antipozi cu aceeaşi garnitură de succes. În contextual în care veterana lotului, Ionelia Zaharia, are doar 25 de ani sunt şanse mari ca actualele campioane europene să facă parte şi din barca de 8+1 la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012.

Lipă vrea să pună presiune pe autorităţi

Prezentă în Portugalia la Comitetul Executiv al forului continental, preşedintele federaţiei Eisabeta Lipă vrea să obţină organizarea unui campionat european, deşi nu beneficiem momentan de condiţiile necesare pentru a realiza acest lucru. „Mă gândesc tot mai serios să aduc un campionat european în România şi abia apoi să îi anunţ pe cei din guvern să văd ce vor face când se văd în faţa faptului împlinit", a afirmat tranşant cvintupla campioană olimpică.;

"Mor de ciudă că bulgarii organizează la anul Europenele şi noi, deşi avem aceste rezultate fantastice, nu avem nici măcar o bază mai ca lumea."
Elisabeta Lipă
preşedinte FR de Canotaj

Nico şi Cami, o pereche formidabilă

Nicoleta Albu (22 de ani) şi Camelia Lupaşcu (24 de ani) se pot lăuda că au cucerit două medalii de aur la această ediţie a Europenelor. Înainte să urce în barca de 8+1, cele două au concurat şi în proba de două rame, câştigând titlul continental la fel ca în 2009. Ajunse să facă cuplu dintr-o întâmplare chiar înaintea Europenelor de anul trecut, Nico şi Cami sunt acum marile speranţe ale canotajului românesc pentru JO din 2012.

Născută la Brăila, Albu (foto stânga) a început acest sport foarte greu la 14 ani, îndrumată fiind de fratele ei, fost component al lotului de caiac-canoe de la Dinamo. De partea cealaltă, Lupaşcu (foto dreapta) a părăsit căminul natal din Dorohoi în clasa a X-a pentru a merge la centrul olimpic de la Orşova, părinţii ei împăcându-se greu cu această idee.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite