Drogurile pot să distrugă Olimpiada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jocurile Olimpice riscă să devină o piaţă de desfacere a anabolizantelor Eritropoetina sau EPO, aşa cum este cunoscută această substanţă de toată lumea, rămâne în centrul

Jocurile Olimpice riscă să devină o piaţă de desfacere a anabolizantelor

Eritropoetina sau EPO, aşa cum este cunoscută această substanţă de toată lumea, rămâne în centrul atenţiei şi înainte de începerea J.O. de la Beijing.

O investigaţie a BBC a constatat că există grave semne de întrebare asupra modului în care atleţii prezenţi în China îşi vor apăra şansele. În acest moment, există pe piaţă mai multe derivate ale unor substanţe interzise.

Cu 11 zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice, experţii încearcă să oprească folosirea anabolizantelor. Specialiştii din laboratoarele antidrog au relatat pentru BBC că se tem ca nu cumva mulţi dintre concurenţii de la Olimpiadă să se "întărească" înainte de startul competiţiilor. Pe internet sunt disponibile fel de fel de produse, care costă mai puţin de 50 de dolari, fiind denumite "Copycat".

Programe de lucru antidoping

Laboratoarele au constatat în ultima perioadă o scădere a eritropoetinei de pe piaţă, lucru îmbucurător doar la o primă vedere. Atleţii au ajuns să recurgă acum la alte versiuni ale EPO, care sunt mai greu de descoperit de cei care se ocupă de controlul antidoping.

Drogurile au devenit din ce în ce mai extinse şi posibilitatea ca acestea să fie detectate la timp este întârziată. "Există un număr de compuşi care se leagă în mare majoritate de eritropoetină. Din păcate, pentru aceştia nu s-a descoperit încă niciun test pozitiv. EPO a ajuns să fie comandată cu uşurinţă şi pe internet, prin intermediul diferitelor <> din Marea Britanie, Germania sau Italia", a declarat profesorul Werner Franke, un doctor care se ocupă de programele antidrog din Germania.

Franke susţine că oamenii de ştiinţă au început să examineze tot mai atent probele de sânge şi eşantioanele de urină. "Sunt sigur că atleţii vor folosi diferite derivate EPO. Inteligenţi sau nu, aceşti sportivi nu îşi urmăresc decât interesul personal şi nu se gândesc la publicitatea negativă de după", a mai precizat Werner Franke pentru BBC.

Sportivii încearcă să trişeze

Un alt lider contra dopajului, doctorul Bengt Saltin, spune că lupta contra celor care folosesc anabolizante nu va înceta aproape niciodată. "Sunt supărat pentru că am văzut multe probe suspecte, anormale chiar, pentru ceea ce am recoltat de la mulţi sportivi. Însă ei cred că ne pot păcăli.

Uitaţi-vă cât de mulţi au fost prinşi pentru consum al EPO şi acest trafic de stupefiante încă mai continuă.

Nimeni nu a învăţat nimic", încheie Saltin.

Laboratoare speciale au fost construite pentru a se putea depista şi cele mai noi substanţe interzise care se vor folosi la Beijing. "Aceste trucuri nu vor înceta niciodată. Problema este că prelevarea probelor este destul de greoaie în contextul în care sportivii găsesc noi mijloace de a trişa. Ei achiziţionează EPO sau derivate EPO, crezând că nu vor fi prinşi. Din păcate, nu este aşa", este de părere profesorul Olivier Rabin.

Specialiştii s-au pus deja pe treabă şi încearcă să câştige lupta cu cei care încă nu au înţeles că organismul uman poate obţine performanţe foarte bune şi fără a fi suprasolicitat şi încărcat de anabolizante.

Pot să vă asigur că, dacă ar fi să pot recombina derivaţii EPO din urină, atunci i-am putea depista cu uşurinţă pe toţi cei care au folosit substanţe interzise
Olivier Rabin,
medic specialist

Am cinci copii şi de câte ori mă duc la medic sau la zoo trebuie să anunţ. Nu ar fi mai bine să fiu urmărit 24 de ore din 24? Este imposibil aşa ceva!
Jens Voigt,
rutier, echipa CSC

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite