Dragoş Agache: „Mă bucur că nu am rămas la muncă în SUA“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proaspăt vicecampion european la 50 de metri bras, Dragoş Agache (26 de ani) recunoaşte că a fost foarte aproape „să agaţe slipul în cui“ în urmă cu câţiva ani.  După patru ani de studiu la Iowa University, constănţeanul s-a întors confuz în ţară în 2007 şi doar întâlnirea cu antrenoarea Gina Handrea l-a determinat să nu renunţe la înot.

Constăţeanul Dragoş Agache este omul momentului în sportului românesc. Cunoscut mai puţin publicului larg, înotătorul antrenat de Gina Handrea a făcut senzaţie la Europenele de la Budapesta, cucerind prima medalie din istoria nataţiei autohtone într-o probă de bras. Mai mult, Agache şi-a doborât propriul record naţional în această probă, oprind cronometrul după 27.47 secunde.

La fel ca mulţi alţi sportivi români tineri şi talentaţi, Dragoş Agache a traversat o perioadă dificilă în cariera sa. Lipsa banilor şi a condiţiilor de pregătire din ţară l-a determinat să plece la 19 ani peste Ocean pentru a îşi trăi "visul american".

A muncit ca şofer

Datorită performanţelor sale, constăţeanul a prins o bursă sportivă la Universitatea din Iowa. Nu i-a fost însă uşor, se trezea zilnic la 5 dimineaţa pentru a duce la bun sfârşit şi studiile, şi antrenamentele. O perioadă a muncit în interiorul facultăţii la depozitul de cărţi şi echipament sportiv, unde îndeplinea ocazional şi rolul de şofer!

„Experienţa din SUA mi-a prins bine, Am schimbat antrenamentele, am dat peste o altă mentalitate şi am progresat mult la capitolul fizic. Totul se face cu cap acolo, nu ca la noi. Îmi aduc aminte că înainte de nişte Europene de juniori am înotat 100 de kilometri într-o săptămână. Este enorm, alţii nici nu merg atâta!", ne dezvăluie vicecampionul continental.

Un moment de cumpănă

După terminarea studiilor, Dragoş a avut de optat între a rămâne să muncească în SUA şi a se întoarce în ţară. "Dacă alegeam prima variantă, asta ar fi însemnat automat să renunţ la înotul de perfromanţă şi aş fi regretat acest lucru", continuă noul star al nataţiei autohtone. Ajuns în ţară, Dragoş a revenit în bazin, dar fără mare tragere de inimă. "Concuram mai mult din talent şi ca să mă întâlnesc cu prietenii la concursuri. Doar în ultimul an am început să mă antrenez cu adevărat serios. M-a ajutat şi faptul că s-a renunţat la combinezoanele speciale deoarece eu nu am o «musculatură pufoasă» ca alţii", recunoaşte acesta.

Redeschiderea bazinului de la Palatul Copiilor din Constanţa şi întâlnirea cu antrenoarea Gina Handrea în noiembrie 2009 l-a făcut să se răzgândească. „A venit la mine şi a zis că vrea să ajungă la Olimpiadă. De atunci am început o muncă asiduă şi foarte calculată. Şi faptul că s-a antrenat alături de Răzvan Florea şi a primit sfaturi de la el l-a ajutat mult pe Dragoş. Nimeni nu a crezut în şansa lui, a fost doar un pariu al meu şi al lui cu toată lumea nataţiei!", ne-a povestit antrenoarea Gina Handrea. Graţie performanţei de la Europene, Dragoş Agache ar putea primi în viitorul apropiat şi un sprijin financiar mai consistent din partea COSR.

Camelia Potec, locul 4 la 400 de metri liber

După locul 5 obţinut la 800 de metri liber şi locul patru realizat la 1.500 de metri liber, Camelia Potec a ratat ieri din nou „la mustaţă" o medalie. Brăileanca, campioană olimpică în 2004 la 200 de metri liber, a terminat doar pe poziţia a patra în proba de 400 de metri liber cu timpul de 4:07.81 minute. Cursa a fost câştigată de britanica Rebecca Adlington (4:04.55 minute).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite