Leonard Doroftei oscila, în 1990, între turnătorie şi box

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imediat după Revoluţie, fostul mare pugilist Leonard Doroftei cerea sfaturi de viaţă de la ziariştii din Ploieşti. Nu ştia ce e mai sigur pentru viitorul său: meseria de turnător în uzină sau cariera sportivă.

Leonard Doroftei, unul dintre cei mai mari pugilişti pe care i-a avut România, a trecut prin momente de cumpănă în degringolada zilelor de după Revoluţia din decembrie 1989. În ediţia din 17 februarie 1990, ziarul „Prahova liberă", din Ploieşti, publica unul dintre primele interviuri pe care le-a acordat Leonard Doroftei, pe atunci în vârstă de numai 19 ani. Materialul cu pricina nu poate fi încadrat în nicio specie jurnalistică întrucât ploieşteanul Doroftei era cel care punea întrebări cu privire la viitorul său iar jurnaliştii locali răspundeau într-o manieră socialist-paternă. Iată dialogul:

"Nu ştiu cum e mai bine..."

„Prahova liberă": Spune, Doroftei, cu ce treburi pe la noi?

Leonard Doroftei: Am venit, poate-mi daţi un sfat...

În ce privinţă?

Nu ştiu, să mă mai ţin de box?

Cum adică?

Aud şi eu fel de fel de discuţii. Unii te-ndeamnă să continui, alţii zic să te ţii de meserie, că e mai sigur.

Într-adevăr, nu e simplu. Mulţi îşi pun astfel de probleme la această oră. Tu ai o calificare?

Am absolvit nişte cursuri de calificare. Sunt turnător. Adică am calificare pentru munca dintr-o secţie de turnătorie a unei uzine.

Prin urmare, ţi-ai asigurat pregătirea necesară pentru un loc sigur de muncă (n.r. - câtă naivitate!). Să spunem la „1 Mai" Ploieşti.

Tot aici sunt şi cu boxul.

Dar participi la antrenamente?

Am mai şi întrerupt, am început iar... Într-un timp se discuta să mă ia Steaua ori Dinamo. Dorinţa mea e să rămân în Prahova. Dar v-am spus, nu ştiu cum e mai bine...

Leonard Doroftei, în cazul tău lucrurile sunt totuşi mai clare: trebuie să nu uiţi că ai un mare talent şi, deci, datoria să-ţi respecţi acest talent. [...] Ţine cont asta şi hotărăşte singur ce ai de făcut. Şi încă un lucru, nu ignora nici posibilitatea unei pregătiri profesionale superioare în meseria pe care o ai sau în alta. Câţi ani ai împlinit?

La 10 aprilie voi împlini 20 de ani.

La o asemenea vârstă şi în condiţiile de acum, mai exact deschise în perspectivă, n-ai voie să priveşti decât înainte şi să dai tot ce poţi din fiinţa ta... Succes, Leonard Doroftei.

image

Canada - Secu - Ploieşti

Greu de stabilit cât au contat sfaturile ziariştilor prahoveni. Cert este că Doroftei a ignorat pregătirea superioară în meseria pe care o avea şi a dat totul pentru box. La momentul respectiv, Leonard Doroftei era dublu campion naţional de juniori. Avea să cucerească două medalii de bronz la Olimpiadele de la Barcelona (1992) şi Atlanta (1996). În 1997 a emigrat în Canada şi a trecut la profesionişti devenind, în 2002, campion mondial la categoria semi-uşoară a versiunii WBA. Doroftei s-a retras din box în 2004, iar un an mai târziu a devenit antrenor la lotul naţional de box care se pregătea la Secu (judeţul Caraş Severin). Doroftei a intrat în versurile formaţiei BUG Mafia („ca Leonard Doroftei sunt campion mondial...."), a devenit patron de pub în Ploieşti şi nu mai luptă decât împotriva violenţei în familie.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite