Divizia A în stil italian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finalistele primei ligi urmăresc creşterea nivelului intern după modelul campionatelor puternice Tomis Constanţa şi VCM Piatra Neamţ au trimis Federaţiei Române de Volei două

Finalistele primei ligi urmăresc creşterea nivelului intern după modelul campionatelor puternice

Tomis Constanţa şi VCM Piatra Neamţ au trimis Federaţiei Române de Volei două propuneri de modificare a sistemului.

Potrivit preşedintelui FR Volei, Gheorghe Vişan (foto), cele două variante primite au fost trimise în teritoriu către toate cluburile, pentru a fi analizate. "În Comitetul Director s-a decis trimiterea unei adrese către cluburile masculine şi feminine la care oficialii trebuie să se pronunţe clar pentru una dintre cele două variante", a declarat Vişan.

Conform oficialului federal, o decizie finală se va lua în aproximativ două săptămâni. Acesta spune că Federaţia susţine sistemul propus de nemţeni, care se aplică şi în Italia şi care asigură 3 puncte la victorie, 2 puncte pentru victoria cu 3-2, 1 punct pentru înfrângerea cu 2-3 şi nici un punct pentru insuccesele cu 1-3 sau 0-3.

Hotărârea finală se va lua în urma părerilor exprimate de cluburi. "Vom analiza răspunsurile şi vom discuta în cadrul Comitetului Director care sistem ar fi mai potrivit pentru viitorul sezon", a încheiat oficialul.

Atmosferă combativă pe final de sezon

Cele două finaliste ale campionatului naţional masculin urmăresc prin aceste propuneri creşterea competivităţii pe plan intern, având în vedere diferenţa destul de mare de valoare dintre primele clasate şi echipele de la coada clasamentului. "Principalul motiv a fost crearea unei atmosfere mult mai combative în întrecerea internă", a declarat pentru "Adevărul" Sorin Strutinsky, preşedintele CVM Tomis Constanţa, campioana României în 2008.

"De obicei, după jumătatea sezonului deja se conturează favoritele, iar ultima parte devine total neinteresantă. Prin schimbarea sistemului vrem să evităm acest lucru şi să facem sezonul atractiv până la final", a încheiat Strutinsky, cel care ocupă şi funcţia de vicepreşedinte la FR Volei.

În timp ce nemţenii au adus în discuţie modelul italian, motivând valoarea campionatului intercluburi din Cizmă, unul dintre cele mai bune din lume, cei de la Tomis Constanţa au venit cu o propunere cu totul nouă.
Sistem inedit

Astfel, potrivit oficialilor de la Tomis, o victorie cu 3-0 ar fi răsplătită cu 4 puncte, pentru un succes cu 3-1 o echipă ar primi 3 puncte, pentru unul cu 3-2 - 2 puncte, pentru o înfrângere cu 2-3 - 1 punct, iar echipa învinsă cu 1-3 sau 0-3 nu ar primi nici un punct.

"Din cunoştinţele mele nu am auzit ca acest sistem de punctaj să fie folosit în vreo competiţie, fie naţională sau internaţională", a declarat pentru "Adevărul Sporturi" preşedintele FR Volei, Gheorghe Vişan.

Sisteme de punctaj

În competiţii internaţionale sub egida Federaţiei Internaţionale de Volei sau a Federaţiei Europene:

Victorie 2 puncte
Înfrângere 1 punct
Liga Italiană de Volei:
Victorie cu 3-0/3-1 3 puncte
Victorie cu 3-2 2 puncte
Înfrângere cu 2-3 1 punct
Înfrângere cu 1-3/0-3 0 puncte
Superliga braziliană
Victorie 2 puncte
Înfrângere 1 punct

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite