Dinamoviştii sunt pe „cai mari”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Romaşcanu şi bicicletele cu care s-au obţinut rezultate foarte bune
Mircea Romaşcanu şi bicicletele cu care s-au obţinut rezultate foarte bune

Rutierii bucureşteni folosesc biciclete Giant în această ediţie a „Micii Bucle", Răzvan Jugănaru purtând tricoul albastru în condiţiile în care Andrei Nechita l-a luat pe cel galben.

Patru echipe are ţara noastră în această ediţie a Turului României la ciclism, iar fiecare dintre ele s-a evidenţiat prin ceva până acum. Din lotul naţional de tineret fac parte Andrei Nechita, primul autohton care a îmbrăcat tricoul galben după o pauză de patru ani, şi Alexandru Grădinaru, purtătorul maieului tricolor, oferit de COSR celui mai tânăr bine clasat român. Mazicon a dat şi ea un lider de cursă, pe germanul Henrich Berger, iar Tuşnad Cycling Team l-a avut pe basarabeanul Sergiu Cioban printre animatorii etapei de luni.

Cu cel mai important palmares din ciclismul românesc, totodată fiind şi ultimul team de la noi care s-a impus în "Mica Buclă" (2007), Dinamo a fost cea mai bine clasată echipă românească după trei zile (locul 4). Antrenorul Mircea Romaşcanu, rutierul român cel mai titrat, crede că rezultatele discipolilor săi au mai multe explicaţii. În contextul în care sprijinul primit din partea clubului s-a diminuat considerabil din cauza crizei economice - sportivii nu mai primesc salarii, ci doar indemnizaţii, când şi când -, doar pasiunea şi ambiţia îi mai motivează pe aceştia. "Cel mai bun lucru pe care l-am primit anul acesta au fost bicicletele Giant, care este sponsorul nostru şi care oferă şi tricoul albastru pentru cel mai bine clasat dintre rutierii români în acest tur. Datorită materialului de concurs, rezultatele din ultimul timp au fost mai bune (n.r. - dinamoviştii au avut o evoluţie remarcabilă şi în Turul Dobrogei, de luna trecută). Sportivii noştri sunt amatori sută la sută. Ne confruntăm cu un paradox la Dinamo. Înainte aveam sportivi de valoare, nu şi biciclete. Acum avem biciclete, însă rămânem fără sportivi. Nu cred că putem vorbi de autogospodărire, ci de autodistrugere".

Romaşcanu a evitat, iniţial, să facă o comparaţie între bicicletele din vremea sa şi cele de acum. "Lumea a evoluat în toate domeniile. Nici maşinile de azi nu se compară cu cele de acum 50 de ani. Bicicletele elevilor mei sunt mult diferite de cele cu care am concurat eu. Atunci, eram cu un an, doi, în urmă faţă de cei mai buni ciclişti din Europa de Est. Bicicletele mele erau dintr-un oţel special, nu din fibră de carbon. Nu aveau 20 de viteze ca astea de acum".

Giant susţine echipa Rabobank, participantă la Turul Franţei
Dinamoviştii Alex Ciocan, Răzvan Jugănaru şi colegii lor folosesc în ediţia 2011 a "Micii Bucle" biciclete Giant TCR Composite 1, care au acelaşi cadru cu cele furnizate de acest producător participanţilor în Turul Franţei şi sunt echipate cu Shimano-Ultegra. De altfel, această firmă susţine cunoscuta echipă Rabobank - a avut doi ciclişti între primii zece clasaţi în ediţia 2010 a Turului Franţei. Giant, cel mai mare producător de biciclete de calitate din lume, s-a implicat serios în ciclism din 1972.

Romaşcanu: "Răzvan Jugănaru ar fi putut să fie pe un loc mai bun"
Antrenorul Mircea Romaşcanu a vorbit şi despre evoluţia lui Răzvan Jugănaru în această cursă. "În ciclism, ca de altfel în sport, sunt tineri talentaţi, care însă nu pun osul la treabă, şi alţii fără multe calităţi, dar care muncesc pe brânci. Răzvan face parte din ultima categorie. Are multă ambiţie. El a făcut o greşeală în etapa de sâmbătă şi a fost conştient de ea. Fără acea eroare, el ar fi fost acum (n.r. luni) pe locul 6".

Ionel Presmereanu a căzut şi-a rupt clavicula
Cursa de până acum nu a fost lipsită de incidente. Un accident destul de grav a suferit Ionel Presmereanu, care a intrat cu bicicleta într-o maşină aflată în caravană! Sportivul de 19 ani a suferit o fractură la claviculă, fiind transportat de urgenţă la un spital din Braşov. Accidentarea a fost destul de gravă, sportivul urmând a fi operat. Bicicleta lui nu a fost avariată.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite