Dinamo – Steaua, un derby total

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două cluburi au rivalizat mereu la toate disciplinele sportive importante. Foste glorii ale sportului românesc încearcă să explice ce înseamnă şi ce a însemnat un Dinamo – Steaua la alte sporturi decât fotbal.

Dinamo – Steaua, derby-ul etapei cu numărul 13 din Liga I la fotbal, de sâmbătă, e capul de afiş al startului de sezon, deşi cele două echipe nu sunt în cea mai bună formă. De-a lungul timpului, cei doi granzi ai României s-au duelat la mai toate disciplinele sportive, iar rivalitatea e departe de a se stinge.

Hochei: „Era nebunie!“

Deşi secţia de hochei a clubului Dinamo nu mai există în prezent, “alb-roşii” au cucerit totuşi opt titluri de-a lungul timpului. Cel mai selecţionat hocheist din istoria clubului Dinamo, Eduard Pană, povesteşte despre vremurile când echipa sa de suflet se lupta de la egal la egal cu Steaua.

“În deceniile trecute, Steaua - Dinamo era sarea şi piperul hocheiului românesc. Veneau aproape 6.000 de oameni la derby. Nu aveai loc să arunci un ac în patinoar la Flamaropol! Rămâneau câteva sute de spectatori afară şi miliţia călare reuşea cu greu să  îi liniştească pe cei care nu mai prindeau bilet”, rememorează primul hocheist român din “Hall of Fame-ul” acestui sport.

Volei: „E un El Clasico“

Fost jucător la Steaua în perioada 1974-1978, antrenor al aceluiaşi club în anii 1998 şi 1999, dar şi tehnician la Dinamo în 2006, Constantin Chiţigoi vede meciul dintre Dinamo şi Steaua drept unul al orgoliilor. „Este, cum spaniolii, El Clasico. Orice meci dintre Dinamo şi Steaua este unul în care orgoliile sunt foarte mari şi ambele echipe doresc să câştige.

 Pe vremea mea, sălile erau arhipline, iar conducătorii acestor cluburi făceau orice pentru victorie. Atât la Steaua, cât şi la Dinamo, evoluau înainte de 1989 toţi componenţii loturilor naţionale, aşa că acest meci era capital pentru ambele formaţii”, a declarat reputatul tehnician.

Rugby: „Nu mai e la fel“

Căpitan timp de zece ani al echipei naţionale, Mircea Paraschiv a antrenat Dinamo în perioada 1990-2006, fiind unul dintre cei mai longevivi tehnicieni din întregul sport românesc. Despre derby-urile Dinamo – Steaua la rugby, Mircea Paraschiv spune că ­şi-au pierdut din importanţa de altădată. “În prezent, totul se reduce doar la două echipe, Steaua şi Dinamo, care îşi dispută un singur meci cu adevărat important pe sezon, acela din finală. Din acest motiv, nivelul derby-ului a scăzut în ultimii ani”, spune vulcanicul Mircea Paraschiv.

Polo: „Tensiunea e foarte mare“

Consacrat la clubul Dinamo, cu care a câştigat 10 titluri de campion naţional (1979-1990 şi 1996), fostul selecţioner al României Vlad Hagiu a acceptat  în acest sezon să antreneze Steaua. “Am fost şi rămân un profesionist sută la sută. Îmi fac treaba acolo unde sunt dorit”, spune Hagiu despre mutarea sa la rivala “de moarte” a lui Dinamo.

“Aici nu există un război al galeriilor, dar rivalitatea în apă atinge cote asemănătoare celor de pe gazonul de fotbal. Chiar recent, la Cupa României, a ieşit cu scandal”, spune Vlad Hagiu, recordmenul “all time” al marcatorilor la echipa naţională, cu 1.030 de goluri înscrise.

Baschet: „Cu casa închisă“

Fosta glorie a echipei de baschet a Stelei, Costel Cernat, îşi aduce aminte cu nostalgie despre derby-urile de altădată cu Dinamo care umpleau până la refuz Sala Floreasca. „Se juca tot timpul cu casa închisă. Ţin minte sutele de oameni care făceau coadă până spre Piaţa Dorobanţi pentru a prinde un bilet la meci”, spune Cernat, în prezent antrenor al reînfiinţatei secţii de baschet a clubului militar. „Sper ca în câţiva ani să umplem din nou sălile la un derby Steaua - Dinamo la baschet”, a încheiat cel care încearcă acum să readucă echipa militară în prima divizie.

Steaua şi Dinamo în cifre

Echipă    Handbal    Hochei    Polo    Baschet    Rugby          Volei
Steaua    28    40    6    21    24             16
Dinamo    12    8    7    22    15    41

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite