Din prinţi, cerşetori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mike Tyson a ajuns falit după ce a câştigat în carieră 400 de milioane de dolari
Mike Tyson a ajuns falit după ce a câştigat în carieră 400 de milioane de dolari

Au avut averi de zeci şi sute de milioane de dolari, câştigate din sport. Dar au devenit faliţi.  Mike Tyson, Bjorn Borg, Scottie Pippen sau Marion Jones sunt doar câteva nume care şi-au pierdut averile după ce şi-au încetat cariera sportivă.

Istoria sportului e plină de exemple de sportivi care nu au ştiut să-şi managerieze cum trebuie veniturile în timpul carierei şi au ajuns apoi la sapă de lemn, uneori chiar înainte de a-şi înceta activitatea. Cel mai recent exemplu vine din Statele Unite, acolo unde asemenea cazuri sunt şi cele mai frecvente, din cauza sumelor imense care sunt pompate în jucătorii din ligile profesioniste.

Antoine Walker, fost baschetbalist în NBA, ale cărui venituri s-au ridicat de-a lungul carierei la 110 milioane de dolari numai din salarii, este în prezent falit, cu datorii de aproape un milion de dolari la mai multe cazinouri din Las Vegas. Walker a căzut de acord cu reprezentanţii legii să plătească lunar suma de 13.000 de dolari pentru a acoperi în timp paguba făcută prin prezentarea unor cecuri fără acoperire.

Este unul dintre sutele de cazuri de foşti jucători profesionişti care ajung la faliment. O statistică prezentată în presa americană spune că 60 la sută dintre jucătorii din NBA devin faliţi la cinci ani după retragerea din activitate. Iar în NFL, liga profesionistă de fotbal american, procentajul este chiar şi mai mare, ajungând la 75 la sută.

Unul dintre baschetbaliştii celebri ai planetei, Scottie Pippen, de şase ori câştigător al titlului de campion NBA cu Chicago Bulls, a ajuns şi el fără niciun ban acum doi ani. Pippen a dat în judecată firma de investiţii care i-a administrat banii, fără succes însă. Michael Vick, celebrul jucător de fotbal american condamnat pentru lupte ilegale de câini a parcurs cel mai repede drumul de la extaz la agonie.

Scottie Pippen (baschet) – câştiguri în carieră de 120 de milioane de dolari

Cotat de Forbes printre cei mai bogaţi sportivi din lume acum doi ani, Vick a ajuns acum să-şi vândă proprietăţile după ce s-a declarat falimentar la ieşirea din închisoare.

Tyson, regele ringului şi al falimentului

Probabil cel mai cunoscut exemplu de sportiv care şi-a irosit întreaga avere este Mike Tyson. Cel considerat un fenomen în boxul mondial la începutul carierei, cel mai tânăr campion mondial la categoria grea din istorie, avea să devină un exemplu negativ şi în ring şi în afara lui. Fabuloasa avere estimată la peste 400 de milioane de dolari s-a evaporat mai repede decât „Iron Mike" îşi făcea knock-out adversarii în ring.

Omul care primea burse de milioane de dolari ajunsese să bucure dacă era răsplătit cu 700-800 de dolari pentru apariţiile sale. Boxerul pare însă să-şi revină, cel puţin financiar, după ce documentarul „Tyson" a fost excelent primit de critică şi de spectatorii americani şi a declanşat chiar controverse la adresa Academiei de Film pentru că a fost omis, la categoria sa, de pe lista nominalizărilor pentru Oscar.

Michael Vick (fotbal american) – câştiguri de 130 de milioane de dolari

Nici Bjon Borg nu se poate lăuda cu o viaţă mai liniştită după încetarea carierei. Câştigător a 11 turnee de Grand Slam, tenismenul suedez a şocat lumea tenisului cu retragerea sa la doar 26 de ani. După divorţul de Mariana Simionescu, Borg a avut o viaţă tumultoasă, oscilând între multiplele sale proprietăţi din Suedia şi Monte Carlo, pentru petreceri în care femeile, băutura şi drogurile erau ingrediente principale. Borg a fost la un pas de faliment dar şi-a revenit, în special datorită firmei sale de echipament sportiv care are un mare succes în Suedia.

Marion Jones (atletism) – câştiguri în carieră de 50 de milioane de dolari

Marion Jones încearcă să-şi refacă viaţa

Cea mai rapidă femeie din lume a intrat la fel de rapid în faliment după nenumăratele scandaluri care au plecat de la folosirea unor substanţe interzise. Jones a rămas fără niciun ban şi a fost nevoită să-şi petreacă şase luni din viaţă în închisoare. Acum încearcă să-şi refacă viaţa şi finanţele cu un contract în WNBA. Jones s-a antrenat cu echipa de baschet feminin San Antonio Silver Stars şi a declarat că vrea să joace din nou baschet, după ce a câştigat titlul NCAA în 1996 cu Universitatea North Carolina.

Bjorn Borg – câştiguri în carieră de 3,6 milioane de dolari (doar din tenis)
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite