Cu snow-boardul spre Jocurile Olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kinda Geza, multiplu campion naţional la snow-board, visează să reprezinte România la cea mai importantă competiţie hibernală, care va avea loc la Soci, în 2014. Ciucanul în vârstă de 27 de ani a câştigat, la Sinaia, primul concurs oficial desfăşurat în România sub egida Federaţiei Internaţionale de Snow-board.

Haine colorate, ritmuri antrenante, denumiri întortocheate, obstacole, zăpadă din belşug şi adrenalină cât cuprinde. Aşa arată o competiţie a snow-boarderilor, unde camaraderia şi buna dispoziţie sunt cuvintele de bază.

Această atmosferă a „răsunat" şi la primul concurs oficial de snow-boarding desfăşurat în România sub egida Federaţiei Internaţionale de specialitate. 40 de sportivi din întreaga ţară s-au adunat la Sinaia pentru a-şi arăta „talentele" în cea de-a doua etapă a turneului Dew Tour 2011.

Concursul a presupus întreceri unu contra unu, fiecare probă fiind eliminatorie, pentru a stabili cel mai bun rider „extrem". Juriul a punctat creativitatea şi elementele spectaculoase, iar câştigătorul tuturor duelurilor a fost Kinda Geza.

Originar din Miercurea Ciuc, tânărul de 27 de ani şi-a început cariera în snow-boarding la vârsta de 14 ani, iar doi ani mai târziu participa deja la primele competiţii. 

Deşi este un sport nou pentru români - asociat de multe ori cu căzăturile şi accidentările - pe adolescentul Kinda l-a molipsit repede „gustul" plăcii. „N-am avut probleme majore. Ca tot sportivul, nişte accidentări la genunchi care m-au ţinut câteva săptămâni departe de rideri şi am ratat câteva competiţii majore", spune ciucanul, care şi-a propus să fie prezent la Jocurile Olimpice de la Soci în calitate de concurent.

„Îmi doresc să mă calific pentru ediţia următoare a JO de iarnă la snow-board cros", a mai spus Kinda. Snow-board crosul este probă olimpică din 2006 şi presupune un slalom în paralel, între patru concurenţi.

Nu sunt condiţii de antrenament în România

Pe lângă multiplele trofee de campion naţional, Kinda Geza se mândreşte şi cu locul 9 la Campionatul European de big air în 2008, iar anul acesta la Mondialele din Spania  a venit pe poziţia a 30-a. Un loc meritoriu dacă luăm în calcul condiţiile inexistente de antrenament din ţară.

„La noi nu se pot face probe mai spectaculoase, cum ar fi cele de snowfly, nu putem să întreţinem un snowpark cu trambuline în condiţii normale. Şi mentalitatea vizavi de acest sport este o problemă în România", a completat campionul nostru. Pentru a face cât mai popular acest sport, el organizează în fiecare an campuri pentru toţi iubitorii snowboardingului.

Supertalent, la doar 11 ani

Mihnea Grosnea (11 ani) este din Bucureşti şi a început să practice snow-boardingul în urmă cu patru ani. Elev în clasa a V-a, Mihnea este la primele concursuri, el câştigând secţiunea best rookie.

„Nu m-am accidentat niciodată să stau pe bară. Azi m-am lovit puţin la spate, dar trece. Nu am emoţii când sunt în concurs deoarece îmi place foarte mult ceea ce fac şi să învăţ lucruri noi de la băieţii mai mari". „Am început snow-bord la 6 ani. M-a luat un prieten şi m-a pus pe un deal şi mi-a dat drumul. Mi-a plăcut, deşi am luat destule căzături."

Câştigători Dew Tour Etapa 1:

Locul I - Kinda Geza
Locul al II-lea - Vlad Voinescu
Locul al III-lea - Tudor Cristea

Premii speciale:

Best Babe: Sonia Nicolau
Best Rookie: Mihnea Groseanu

Amateur Killer:

Daniel  Teodorescu
Best Skier: Paul Les

Următoarea şi ultima etapă a concursului Dew Tour 2011 va avea loc la Predeal, pe 5 martie, urmând să fie prima competiţie profesionistă de snow-boarding organizată în România care e recunoscută de Federaţia Internaţională de Snow-boarding.

Carte de vizită

Nume: Kinda Geza
Data naşterii: 16.07.1983
Locul naşterii: Miercurea Ciuc
Debut în concursuri: 1999
Rezultate:
-multiplu campion naţional de Boarder şi Big Air;
-multiplu câştigător la concursuri de freestyle, naţionale şi internaţionale;
-campion al Ungariei în 2009 la Sloop Style şi Boarder X;
-al 9-lea în Campionatul European de Big Air - Ucraina, 2008;
-al 39-lea la Campionatul Mondial de snow-board din Coreea de Sud, 2009.

A apărut în două documentare care au ca subiect snow-boardul. „From Romania with love" by   Rene Eckert şi „Karma", o producţie ungurească.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite