Cu capul înainte la 130 km/h!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Mazilu va fi prima noastră reprezentantă în proba de skeleton la o ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă. Campioană naţională de junioare la atletism, vâlceanca de doar 18 ani face o muncă de pionerat într-un sport anonim publicului larg din România.

Deşi nu dispunem nici măcar de o pistă pentru acest sport, o sportivă autohtonă se va duela cu marile nume din acest sport la JO. Fostă judoka, Maria Marinela Mazilu s-a apucat de skeleton abia la 16 ani, pe când concura cu mult succes la CN de atletism pentru juniori.

Demarajul ei puternic a fost remarcat repede de antrenorul lotului de skeleton, Marius Ene, şi viaţa ei a luat o întorsătură neaşteptată. „Nu ştiam absolut nimic de skeleton, eram derutată total, dar mi-am zis că nu am nimic de pierdut dacă încerc. La prima coborâre mi-a fost puţin frică. Din cauza ciocnirilor de perete, aveam gleznele umflate şi nu îmi mai intrau în adidaşi, dar după aceea nu vroiam să mă mai dau jos de pe skeleton", rememorează Maria, care poate atinge cu skeletonul şi 130 de km/h.

„Nu vreau să concurez pentru altă ţară!"

Aflată momentan pe locul 42 în clasamentul mondial, Mazilu s-a calificat abia săptămâna trecută la JO. Ocupanta locului 6 la CM de juniori din 2009, românca este considerată una dintre cele mai de perspectivă sportive din lume la skeleton. Într-un domeniu în care sportivele de top au o medie de vârstă de 27 de ani, Maria e o raritate. E, de altfel, cea mai tânără calificată la JO. Nemţii au întrebat-o, mai în glumă, mai în serios, dacă ar dori să concureze pentru ei.

„Nu vreau să concurez pentru altă ţară. Nu aş pleca niciodată de aici, sunt foarte ataşată de prieteni şi de familie. Sper chiar să mai prind alte câteva Olimpiade pentru România", afirmă Maria, care practică în paralel şi atletismul.

Ce este skeletonul:

- A fost inventat de soldaţii englezi în 1882 pe pârtiile din St Moritz (Elveţia).
- La skeleton, spre deosebire de proba de sanie, sportivii adoptă o poziţie cu faţa în jos, ghidând sania prin mişcările corpului.
- La start, sportivul împinge sania pe o distanţă de 25-40 m, după care se întinde şi continuă cursa.
- Traseul măsoară între 1.200 şi 1.600 m şi se parcuge în mai puţin de un minut.
- La fete, sania (între 29 şi 35 kilograme) şi sportiva trebuie să cântărească sub 92 de kilograme.
- Vitezele maxime atinse sunt în jur de 130 km/h.
- Proba face parte din calendarul regulat al JO abia din 2002.

Maria Marinela Mazilu

Data şi locul naşterii: 12 aprilie 1991, Mihăeşti (Vâlcea)
Înălţime şi greutate: 1,65 metri / 60 de kilograme

Palmares atletism

- Campioană naţională de junioare la ştafetă 4x100 metri;
- Vicecampioană naţională de junioare la 60 de metri plat;
- Locul 3 la CN de junioare la 200 de metri Palmares skeleton
- Locul 6 la Campionatul Mondial de junioare în 2009;
- Locul 8 la Cupa Intercontinentală de la Winterberg în 2009;
- Locul 3 la Cupa Europei de la Igls în 2008

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite