Corespondenţii "Adevărul" de la Jocurile Olimpice vorbesc despre viitorul gimnasticii româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorii echipei feminine de gimnastică nu au luat încă o decizie privind viitorul lor. Cei doi aşteaptă să vadă ce proiect va lansa Federaţia pentru Jocurile Olimpice de la Rio, iar apoi vor lua o hotărâre.

La o zi după ce au încheiat evoluţiile la Jocurile Olimpice de la Londra, componentele echipei feminine de gimnastică, precum şi staff-ul tehnic al acesteia, au avut o primă întâlnire cu ziariştii la Casa României. A fost pentru prima dată de la sosirea la Londra când atât fetele, cât şi cei care le pregătesc au stat relaxate, discuţia fiind purtată cu zâmbetul pe buze. Sandra Izbaşa şi Cătălina Ponor au avut cele mai multe motive să fie bucuroase, ele câştigând, pe lângă "bronzul" cu echipa, şi câte o medalie la aparate. Ceea ce le-a adus felicitări şi mulțumiri din partea preşedintelui Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu.

"Veterană" a echipei, Cătălina Ponor a pornit discuţia prin a le cere scuze antrenorilor Bellu şi Bitang pentru declaraţia făcută cu o zi înainte - a mărturisit că nu i s-a mulţumit după ce a luat medalie. Ea a spus că vorbele sale au venit şi pe fondul tensiunii acumulate în concurs. "Antrenorii m-au felicitat imediat după ce am terminat exerciţiul. Regret cele spuse şi le mulţumesc încă o dată pentru sprijinul pe care mi l-au dat", a spus constănţeanca.

Octavian Belu şi Mariana Bitang, pe picior de plecare


Medaliată cu argint la sol, Ponor şi-a măsurat cuvintele atunci când a vorbit despre momentul critic pe care l-a trăit la finalul concursului de la bârnă, atunci când contestaţia făcută de americani a lăsat-o fără medalia de bronz. Cătălina a recunoscut că fără ezităriile pe care le-a avut ar fi putut urca pe podium. De altfel, nici antrenorii Bellu şi Bitang n-au dat vina pe arbitraj. "A fost vorba despre o legare în cazul americancei pe care arbitrii n-au luat-o în calcul prima oară", a fost concluzia tehnicienilor noştri. Totodată, Bitang şi Bellu au spus că ei nu puteau contesta nimic la bârnă. "În cazul americancei, a fost o problemă legată de nota de pornire. Ceea ce nu s-a întâmplat la exercițiul Cătălinei". Pe de altă parte, componentele lotului nostru au subliniat că nu-i poartă pică antrenorului român al Alexandrei Raisman, Mihai Breștean, acesta necontestând evoluţia şi nota lui Ponor, ci doar modul în care arbitrele au punctat exerciţiul elevei sale. Legat de locul ocupat de Cătălina la sol, Adrian Stoica, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică (FRG), a spus că exerciţiul americancei a avut o notă de pornire mai mare decât al româncei. Aici făcându-se, de fapt, diferenţa, cele două sportive având evoluţii sigure.

Zâmbitoare, Sandra Izbașa s-a declarat bucuroasă pentru că a adus un titlu olimpic României, la Londra. "Au existat şi mici dezamăgiri, dar eu privesc partea plină a paharului. Le mulţumesc din suflet tuturor celor care m-au susținut, celor de acasă, şi sunt bucuroasă că am terminat sănătoasă aceste Jocuri Olimpice. Iar aceasta contează cel mai mult".

Stelista a mărturisit că nu credea în urmă cu doi ani că va obţine o medalie la un aparat despre care a crezut că nu i se potrivea. Ea nu înţelegea, de pildă, de ce o adversară care a căzut de două ori la sărituri s-a clasat înaintea ei. Sandra le-a mulţumit antrenorilor pentru faptul că au insistat şi au convins-o să-şi încerce şansa la acest aparat.

Antrenorii au încheiat un ciclu olimpic

Octavian Bellu a recunoscut că l-a supărat faptul că, la un moment dat, s-a folosit cuvântul "expirate" în ceea ce le priveşte pe Cătălina și Sandra. "Mă bucură că expiratele au adus cele două medalii la aparate. Nu trebuie un efort prea mare să vedeţi unde ne-am fi aflat fără aceste două fete. Le mulţumesc pentru faptul că au trecut peste multe probleme de sănătate şi au reuşit să revină pe podiumul olimpic. Le mulțumesc şi celor mici şi le spun că au rămas datoare pentru această ediţie din motive obiective".

Cei doi antrenori ai echipei olimpice feminine de gimnastică au ținut să lămurească şi problema "demisiei" despre care au apărut unele informaţii imediat după concursul pe aparate de marți. "Nu am declarat nimănui şi nicăieri că îmi dau demisia, că plec în străinătate! Nu ştiu de unde au ieşit toate aceste lucruri! Noi avem un contract cu COSR, care expiră la finalul acestei luni, iar înţelegerea cu federaţia a fost tot până la sfârşitul Olimpiadei. Nu a ieşit nimeni public să spună: gata plecăm de la lot, gata ne dăm demisia şi abandonăm totul. Nu am discutat niciodată acest aspect", a declarat Mariana Bitang.

image

Conform obiceiului, se va face o analiză la revenirea în ţară, iar apoi se va stabili o strategie pentru Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016. În funcţie de aceasta, Bellu şi Bitang vor lua o hotărâre. Fost şef al sportului românesc, Octavian Bellu a vorbit, de asemenea, despre acest proces: "O strategie poate să cuprindă nişte persoane, să nu le mai cuprindă. Cred că cea mai mare îngrijorare nu trebuie să o avem la colectivul tehnic, ci la colectivul de gimnaste. Să lăsăm lucrurile să se desfăşoare normal. Din momentul în care se termină un contract, eşti liber să decizi. Cred că e o decizie privată care nu trebuie s-o explici cuiva. Dacă vrei să te mai implici într-un proiect şi dacă cel care face proiectul pentru perioada următoare îți propune să faci parte din el. Şi COSR va avea un proiect pentru următoarea ediţie a JO în care pot fi incluşi anumiţi antrenori sau alţii', a concluzionat Bellu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite