Copiii nevăzători din Cluj fac furori la înot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa lui  Emese Maniu vrea să participe la Jocurile Paralimpice din 2012
Echipa lui Emese Maniu vrea să participe la Jocurile Paralimpice din 2012

Cinci copii nevăzători din Cluj-Napoca au reuşit o performanţă de excepţie în Slovacia şi Ţara Galilor, unde au cucerit 31 de medalii. Ei se pregătesc de aproximativ un an. Echipa pregătită de Emese Maniu are în componenţă şapte copii, toţi cu deficienţe mari de vedere, iar performanţele lor au atras atenţia lumii.

În luna octombrie a anului trecut, Emese Maniu a auzit că la Liceul de nevăzători se caută un kinetoterapeut şi a acceptat provocarea.

A cerut să i se înfiinţeze o grupă de înotători, pe care să-i pregătească pentru marea performanţă. Echipa „Hope", a Centrului Lamont, compusă din şapte membri, între 12 şi 16 ani, nici nu concepe să rateze Jocurile Paralimpice de la Londra, din 2012. Ana, Samuel şi Naomi Ciorap sunt trei fraţi, nişte copii ca oricare alţii.

Nu dau impresia că ar suferi de vreo boală, cu atât mai puţin că ar face parte din acea categorie a copiilor marginalizaţi, pentru care viaţa nu mai poate fi niciodată precum a unor copii sănătoşi. Petre Prundaru şi Cristina Todea sunt alţi doi membri foarte valoroşi ai echipei, în care se pun speranţele clujenilor la Olimpiada organizată peste trei ani.

Ochelarii de înot le sunt necesari chiar dacă au probleme de vedere.

Ochelarii de înot le sunt necesari chiar dacă au probleme de vedere.

Aventura tuturor a început anul trecut, când au învăţat să înoate. La început de două ori pe săptămână câte o oră în bazinul de la Palatul Copiilor, apoi câte trei ore pe zi în Bazinul Olimpic, completate de alergări, forţă şi tracţiuni. Aceasta e reţeta de succes a copiilor pe care boala de care suferă nu i-a dărâmat psihic.

Mai mult, pentru ei înotul a devenit un mod de viaţă: „La Bratislava, am dat cu mâna de culoar şi mi s-a dus pe spate. Asta e, se întâmplă când nu vezi. Înotul e o plăcere pentru noi, doamna Emese ne-a învăţat şi-i mulţumim pentru asta", spune micuţa Naomi, una dintre componentele familiei Ciorap.

31 de medalii în Slovacia şi Ţara Galilor

Toţi copii cu gradul I sau II de handicap, cei din echipa „Hope" sunt un exemplu de optimism şi dorinţă. Înscrişi la mai multe probe ale concursului de la Bratislava, clujenii au impresionat. Au concurat cu echipe înfiinţate în urmă cu cinci ani, iar rezultatele au fost excepţionale. Acolo au cucerit 27 de medalii, uluind asistenţa.

Membrii echipei „Hope“ ai centrului Lamonte au între 12 şi 16 ani.

Membrii echipei „Hope“ ai centrului Lamonte au între 12 şi 16 ani.

Antrenoarea lor, Emese Maniu, vorbeşte despre greutăţile pe care le întâmpină uneori copiii în bazin: „În ceea ce priveşte coordonarea, avem mari probleme. Se mai zgârie de culoar şi dau cu capul. Au avut foarte multe cucuie de-a lungul timpului, dar de accidentări serioase nu am avut parte. Unii şi-au rupt un dinte, alţii şi-au spart capul, dar progresăm. Suntem din ce în ce mai buni", spune aceasta, completată de Petre Prundaru, un alt component al echipei: „Dacă nu ne gândeam la Jocurile Paralimpice, nu ne-am fi apucat. Vrem cu orice preţ la Londra peste trei ani", spune copilul.

Ultima competiţie la care au fost prezenţi nevăzătorii din Cluj a avut loc în 11 şi 12 decembrie. Obiectivul stabilit pentru „Swan Sea", la Swansea (Ţara Galilor), a fost obţinerea a cel puţin două medalii, el fiind însă depăşit. Petre Prundaru şi-a adjudecat argintul la 100 de metri liber, iar Samuel Ciorap la 50 m liber. Sora lui Samuel, Naomi, a obţinut două medalii de bronz, la 100 m bras şi 100 m spate.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite