Copiii-păianjen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căţărarea pe pereţi ca mod de relaxare şi a face mişcare a devenit din ce în ce mai practicată în România. Fără frică de înălţime şi dotaţi cu multă ambiţie şi curaj, copii de toate vârstele s-au întrecut pe unul dintre cele mai mari panouri din ţară (15 metri), deschis în Bucureşti.

Un sport mai puţin cunoscut de români, însă pe zi ce trece cu tot mai mulţi adepţi. În România, numărul cluburilor de escaladă se învârte în jurul a 20, dintre care mai puţin de jumătate au şi categoria de copii.

„Cred că acest sport mai degrabă se moşteneşte din generaţie în generaţie. De exemplu, eu şi soţul meu ne-am căţărat pe munţi în urmă cu 20 de ani şi le-am insuflat şi copiilor această dragoste", spune părintele unui băieţel de zece ani, care l-a dus de mic să înveţe deprinderile de căţărare.

Iar pentru Bogdan acest sport nu mai are niciun secret. „Simţi adrenalina şi îţi pune şi creierul la lucru deoarece acolo sus nu mai e nimeni cu tine şi trebuie să te gândeşti ce picior şi unde trebuie să-l pui, pe ce să te spijini şi pe ce nu... Te simţi ca omul păianjen, într-un fel", spune cu entuziasm micul căţărător.

Escalada este o activitate incitantă, care îi ajută pe copiii de toate vârstele să se descopere pe sine şi să capete încredere în forţele proprii.

Pentru ei, căţărarea este la fel de firească precum mersul. „Problemele pe care le pune escalada, precum observaţia şi analiza rapidă, aprecierea justă, adaptarea, luarea unei decizii imediate, dinamismul şi hotărârea sunt de fapt principalele cerinţe din educaţia generală şi cea şcolară, doar că prin escaladă aceste probleme sunt puse sub formă de joacă, fiind o modalitate foarte motivantă şi atragătoare de însuşire a lor.

În timp, prin intermediul jocurilor şi exerciţiilor practicate, caracterul şi personalitatea copilului vor asimila toate aceste calităţi. Multe dintre mişcările din escaladă sunt intuitive şi naturale, ceea ce-l va face pe copil să se simtă în largul său", spun cei la Vertical Spirit, care au inaugurat săptămâna trecută cel mai înalt panou din ţară, de 15 metri, dedicat pentru orice categorie de vârstă şi nivel valoric.

Un echipament complet, 500 de lei

Escalada nu este un sport foarte scump pentru cine vrea să-l practice. Astfel, acesta trebuie să cuprindă: hamul (centura de siguranţă), care costă între 120 - 150 de lei, espadrilele speciale pentru căţărat, 120 - 250 de lei, dispozitiv asigurare, 140 de lei.

Acest echipament poate fi folosit câţiva ani, cu excepţia espadrilelor care trebuie înlocuite. „Le schimb o dată la jumătate de an. Şi de fiecare dată îmi iau cu un număr-două mai mici, deoarece atunci când te caţeri şi apuci, acestea se întind", spune campionul la copii.

Astfel, cei care vor să se apuce de un astfel de sport trebuie să aibă în primul rând voinţă. „Vor căpăta pe parcurs coordonare, echilibru, mobilitate, supleţe, forţă, rezistenţă, concentrare mentală şi ambiţie, adică ceea ce îi trebuie unui sportiv de performanţă", spune instructorul de la Vertical Spirit.

Escaladă Sportivă vs bouldering

Chiar dacă practicanţii acestui sport nu sunt atât de numeroşi în România, există totuşi un Campionat Naţional de Escaladă Sportivă (escalada sportivă se practică pe pereţi înalţi, cu asigurare în coardă) şi un Campionat Naţional de Bloc (este vorba despre bouldering, ramură a escaladei care se practică pe pereţi foarte înclinaţi, cu înălţimea de maximum cinci metri, cu aterizare pe saltele).

Ambele pe structura artificială. Pe lângă acestea mai există şi Cupa României la Stâncă, ce îi reuneşte pe cei mai buni. Se desfăşoară pe faleze stâncoase, în natură.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite