Cluburile şcolare, interzis la competiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CSS-urile se plâng că nu primesc bani pentru competiţii, iar locaţiile pentru antrenamente se găsesc greu, deşi accesul este gratuit Ani de-a rândul, cluburile sportive şcolare au fost

CSS-urile se plâng că nu primesc bani pentru competiţii, iar locaţiile pentru antrenamente se găsesc greu, deşi accesul este gratuit

Ani de-a rândul, cluburile sportive şcolare au fost adevărate pepiniere de mari performeri. Acestea se află acum într-o stare de criză.

Cea mai gravă situaţie se întâlneşte în cazul sporturilor de echipă. Aici, costurile sunt mai mari, banii care vin de la Ministerul Educaţiei sunt prea puţini şi, de cele mai multe ori, birocraţia întârzie atât de mult alocarea fondurilor, încât reprezentanţii cluburilor sunt nevoiţi să apeleze la alte surse de finanţare.

Care de cele mai multe ori înseamnă bani aduşi de acasă de către copii, deoarece sponsorii nu consideră profitabilă investiţia la acest nivel, iar puţinii interesaţi fug din cauza birocraţiei. Mai mult, a apărut şi concurenţa cluburilor private, în număr din ce în ce mai mare, dar care de cele mai multe ori sunt de o calitate îndoielnică.

Principala problemă cu care se confruntă cluburile sportive şcolare în prezent este lipsa banilor pentru competiţii.

Bani pentru competiţii - lipsă

"Construieşti o echipă, munceşti an de an, însă te vezi pus în imposibilitatea de a participa la turneele finale", spune Dan Săndulache, antrenor la clubul CSS 4 Bucureşti, secţia baschet.

"Costurile de cazare, masă, transport şi arbitraj cresc de la an la an şi, poate de aceea, în ultima vreme directorii de cluburi sportive şcolare preferă să se orienteze către sporturile individuale, care presupun mai puţini bani", adaugă acesta. Traseul banilor de la MECT către cluburile sportive şcolare trece prin curtea inspectoratelor şcolare locale, care stabilesc redistribuirea fondurilor în funcţie de priorităţi.

"Din câte ştiu, de obicei, sunt probleme cu banii pentru competiţii doar în primul trimestru, pentru că se începe un nou an financiar. Depinde şi cum împarte inspectoratul banii", spune Alin Păunescu, inspectorul general la MECT, care răspunde de Educaţie Fizică şi Sport. "Am discutat şi cu federaţiile să-şi programeze competiţiile finale după primul trimestru, tocmai pentru ca banii să ajungă", mai spune Păunescu.

În săli, intră angajaţi ai firmelor sau nuntaşi

Potrivit legislaţiei, cluburile sportive şcolare au acces gratuit şi prioritate în sălile de sport ale unităţilor de învăţământ. Însă acest lucru nu se întâmplă de fiecare dată.

"Directorii de şcoli şi licee preferă, desigur, să închirieze sala unor cluburi sau organizaţii private. Poate nu mă credeţi, dar am văzut până şi nunţi organizate în sălile de sport ale şcolilor", spune Valerian Netolitzchi, antrenor de baschet la CSS3 Steaua.

"La Şcoala 45, nu am putut intra nici cu hârtie semnată de inspectorul general, deşi legea este teoretic în favoarea noastră", susţine Netolitzchi. Acesta a reclamat, la rândul său, absenţa banilor pentru competiţii. "Am fost nevoit să apelez la resursele părinţilor pentru a putea merge la un turneu final", afirmă antrenorul, fapt confirmat de un fost elev de-al său.

"S-a întâmplat de mai multe ori să le cerem bani părinţilor pentru a merge în deplasări. Câteodată au avut, câteodată nu, şi atunci am stat acasă", spune Alex Malinetescu.

În aceste condiţii, care se aplică în cazul tuturor sporturilor de echipă, fie că e vorba de volei, handbal, rugby, polo sau altele, nu e de mirare că la JO de la Beijing suntem reprezentaţi la un singur joc de echipă: handbalul feminin. Iar de ani buni situaţia este în continuă degradare.

Bani doar pentru dotări

Cele 151 de cluburi sportive şcolare au primit în acest an de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării 2.718.000 mii de lei, adică 18.000 de lei pentru fiecare club. Banii însă au o destinaţie clară: dotări. Ei nu pot fi folosiţi pentru achitarea costurilor de participare la competiţii. "De fiecare dată când am ridicat această problemă, ni s-a spus că rolul nostru este de a selecţiona, pregăti şi promova sportivi şi că nu e nevoie să participăm la competiţii", spune Dan Săndulache, antrenor CSS4.

"Directorii de şcoli şi licee preferă să închirieze sălile unor cluburi sau organizaţii private decât să le ofere gratis CSS-urilor
Valerian Netolitzchi, antrenor baschet CSS3 Steaua Bucureşti

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite