Clipe de coşmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Alon, fost campion al Israelului la scrimă, îşi aduce aminte de masacrul petrecut la Jocurile Olimpice de la München, din 1972 Aproape 36 de ani au trecut de când teroriştii

Dan Alon, fost campion al Israelului la scrimă, îşi aduce aminte de masacrul petrecut la Jocurile Olimpice de la München, din 1972

Aproape 36 de ani au trecut de când teroriştii palestinieni au pătat cu sânge istoria Olimpiadei. Dan Alon, fost component al delegaţiei Israelului, retrăieşte orele de calvar.

Nimeni nu a vrut să vorbească până acum despre ceea ce s-a întâmplat la München, în 1972. Satul olimpic a devenit un adevărat câmp de luptă, iar sportivii din Ţara Sfântă s-au simţit ca în infern.

Orele de coşmar din ziua de 11 septembrie 1972 sunt povestite de Dan Alon, fost membru al delegaţiei Israelui, la acea vreme campion al acestei naţiuni la scrimă. "Nu m-am gândit niciodată că aşa ceva se poate întâmpla. Îmi vine greu şi acum să vorbesc despre asemenea lucruri şi încă mai am coşmaruri.

O vreme nu am putut să stau singur în cameră, atât de frică mi-a fost după ce s-a întâmplat la München", a povestit Alon pentru "The Wall Street Journal".

Fostul campion şi-a amintit cum a fost transportat, cu pistolul la tâmplă şi cu un bandaj peste ochi, într-un loc în care israelienii trebuiau să fie trataţi precum nişte prizonieri de război. El a reuşit să se salveze pe o scară de lemn într-un moment de neatenţie al atacatorilor şi nu a ajuns pe lista neagră a decedaţilor.

Dan Alon declară că a fost la un pas să moară în acele zile, însă a fost salvat de tehnicianul lotului olimpic de lupte al ţării sale, Moshe Werinberg.

"A fost omul care a avut nervi de fier. "Ţin minte că s-a urcat la volanul maşinii şi ne-a spus să nu ne fie frică. A fost un om puternic şi l-am văzut cum a murit chiar în faţa mea. Nu pot să cred nici astăzi că a decedat într-un mod atât de cinic", îşi aduce aminte fostul component al delegaţiei Israelului.

Ar fi vrut ca Olimpiada să înceteze

Alon mai spune că nimeni nu ştia de un atac german ca o contraofensivă asupra a ceea ce făcuseră palestinienii: "Dacă cineva îşi închipuie că noi, cei care eram ţinuţi prizonieri, am fi fost informaţi despre acest lucru, se înşală. Noi nici măcar nu ştiam ce se întâmplă în acele ore şi nu-mi dau seama cum de acest lucru a fost posibil. Faptul că am fost răpiţi, împuşcaţi sau torturaţi este de nedescris".

Întrebat dacă a fost bine că Jocurile Olimpice din 1972 au continuat după cele două zile de pauză, Dan Alon a spus: "Normal. Nu trebuia să se cedeze în faţa terorii. Este adevărat că nu am putut să-i mai privesc în ochi pe palestinieni, însă mi-am spus că şi ei sunt atleţi şi nu au nicio vină cu haosul creat de nişte oameni care nu au nimic cu sportul".

Dan Alon este convins că la Beijing nu se va întâmpla nimic rău. "Sunt unele grupuri radicale care cred altceva, însă măsurile de securitate de acum sunt peste cele de atunci. Pentru mine, Olimpiada este un lucru sacru", a precizat fostul campion.

Merg pe stradă şi aud trecătorii cum spun <> . Am evadat cu alţi patru colegi de echipă pe când criminalii se pregăteau de atac
Dan Alon, fost scrimer

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite