De la Cenuşărese la regine olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Olimpiada din 2004, Constantina Diţă terminase pe locul 20 în proba de maraton de la Atena. Avea 34 de ani, iar când s-a întors în ţară, clubul Pandurii din Târgu Jiu a renunţat la

La Olimpiada din 2004, Constantina Diţă terminase pe locul 20 în proba de maraton de la Atena. Avea 34 de ani, iar când s-a întors în ţară, clubul Pandurii din Târgu Jiu a renunţat la serviciile ei.

Cariera i-a fost salvată de entuziasmul lui Marius Screciu, un fost maratonist din Turnu Severin. Acesta a creat un club pentru ea şi i-a redat speranţa.

Dacă ar fi fost împlinită dorinţa părinţilor Georgetei Andrunache, canotoarea de aur, aceasta ar fi rămas să muncească pământul familiei din satul Dracşani, judeţul Botoşani.

"I-am spus să-şi ia gândul de la sport, că trebuie să ne ajute la prăşit", povesteşte mama campioanei. Descoperiţi destinele şi încăpăţânarea a două medaliate cu aur la Beijing.

Când toţi o credeau pe Constantina prea în vârstă, noi i-am văzut potenţialul
Marius Screciu, preşedinte de club

Marius Screciu a înfiinţat, în 2004, un club special pentru Tomescu. Pe atunci, aceasta avea probleme la echipa sa, Pandurii Târgu-Jiu

Fost maratonist, Screciu s-a aflat printre puţinii care mai credeau în şansa sportivei, care era considerată, încă din 2004, prea bătrână pentru performanţă.

Atena 2004, Jocurile Olimpice. Constantina Diţă Tomescu încheie maratonul abia pe locul 20, spre dezamăgirea unora. Revenită în ţară, la clubul său, Pandurii Târgu Jiu, atleta este tratată cu răceală de cei care ar fi trebuit să-i fie alături.

Deşi evită să îi spună direct, oficialii clubului o consideră o sportivă fără viitor. De vină este şi vârsta atletei, 34 de ani în 2004, este şi dezamăgirea acelui loc 20. Şi nimic nu pare să se mai lege.

Ajutorul a venit de la Turnu Severin

Când situaţia părea să fie una fără ieşire, Constantina Diţă Tomescu primeşte o ofertă interesantă de la un fost coleg de club.

Marius Screciu, fost maratonist şi conducător al DJTS Mehedinţi, avea planurile sale. Iar viitorul avea să demonstreze faptul că nu s-a înşelat nicio clipă. "Ştiam ce i se întâmplă Constantinei şi am realizat că pot să o ajut. Am vorbit cu ea, i-am explicat ce vreau, am discutat şi am bătut palma. Am înfiinţat un club, CSM Turnu Severin, şi am legitimat-o acolo".

Venirea la Turnu Severin a reprezentat un alt început, o nouă şansă pentru Constantina. Astfel, dintr-o situaţie aparent fără ieşire, lucrurile au început să evolueze spre bine. Iar rezultatele au apărut mai repede decât s-ar fi crezut.

Campioană mondială în 2005

Constantina Diţă Tomescu a renăscut precum Pasărea Phoenix. La numai un an după decepţia de la Atena, ea a cucerit aurul la Edmonton, la semimaraton.

Au fost, de fapt, două titluri mondiale, la simplu şi cu echipa. "De când suntem la Turnu Severin am început să avem parcă şi dramul de noroc care ne lipsea până acum", obişnuia să se destăinuie sportiva.

La rândul său, directorul clubului Marius Screciu s-a declarat entuziasmat de revirimentul Constantinei: "Atunci când alţii o credeau prea bătrână, noi i-am văzut potenţialul, dincolo de vârstă.

Am fost corecţi cu ea, am încercat pe cât posibil să-i oferim condiţii decente, chiar dacă n-am putut să-i asigurăm prea multe. Şi cred că am fost corecţi, de ambele părţi", susţine Screciu.

Constantina Diţă Tomescu

Data naşterii: 23 ianuarie 1970.
Locul naşterii: Turburea (judeţul Gorj).
Locul 20 la Jocurile Olimpice de la Atena (2004).
Locul 1 la maratonul din Chicago (2004).
Locul 1 la Campionatul Mondial de semimarton de la Edmonton (2005).
Locul 1 la proba de maraton din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing (2008).

Marius Screciu

Data naşterii: 1 ianuarie 1969.
Locul naşterii: Drobeta Turnu Severin.
Vicecampion naţional de tineret.
Campion naţional cu echipa (Pandurii Târgu Jiu).

Cititi si:

A plecat de la prăşit , de Mihaela Iacob

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite