Cea mai frumoasă zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iată cum a decurs pentru Lucian Bute ziua în care a demonstrat că este adevăratul campion al supermijlociilor. „Adevărul" a fost singurul ziar care a avut acces la toate momentele partidei lui Lucian Bute, fiind alături de român la hotel, în vestiar, lângă ring.

La Quebec se lăsase rău frigul când Lucian a plecat spre sală. Erau zero grade şi un vânt aspru. Boxerul s-a suit zgribulit într-un jeep negru, încadrat de doi bodyguarzi, şi cu trei ore înainte de meci a ajuns la Pepsi Colisee.

Acolo, tot răcoare. Sala e de fapt un patinoar, iar organizatorii au pus podea peste gheaţă. Bute a stat puţin în gura tunelului, a privit publicul şi apoi s-a refugiar în vestiar.

Era zâmbitor şi sigur pe el. "O să îl bat pe asta de o să mă ţină minte toată viaţa", i-a spus el lui Adrian Diaconu strângând din pumn. Antrenorul Stephane Larouche încerca să-l tempereze. "Trebuie să fim atenţi, Lucian! Eşti mai bun ca el, dar ai grijă.

Respectă ce am stabilit şi va fi bine", i-a spus antrenorul, un tip haios dar ferm, care aduce la fizic cu celebrul actor amercan Ben Stiller şi care l-a făcut mare şi pe Leonard Doroftei. În vestiarul românului sunt numai feţe cunoscute.

Rudel Obreja, primarul Buşteniului, Emanoil Savin, care va fi naşul lui Lucian, promotorul Cristi Gănescu, colegul Jo Jo Dan, câţiva prieteni apropiaţi, toţi stau ca pe ace şi se uită cu coada ochiului la ceas. Ştiu că Bute are nevoie de sprijinul lor moral şi din când în când îl bat pe spate încurajator.

Cu o oră înainte de meci, Bute a început încălzirea. De afară se auzeau scandări cu numele lui. Nu se aştepta ca la Quebec să aibă aşa o galerie. La Montreal, toată lumea îl ştie şi de aceea fiecare ţipă în nume propriu.

image

În Quebec, românii s-au strâns la un loc, vreo 500 la număr, şi au părut o galerie de fotbal speriindu-i şi pe cei care boxau înainte. În fapt, ei erau foarte puţin interesaţi de meciurile premergătoare marelui duel şi urmăreau imaginile din vestiar, proiectate pe ecranele din sală, în care Bute le zâmbea cuceritor.

500 de români în sală

Librado Andrade a intrat primul în sală pe o melodie veselă, mexicană. Atmosferă ostilă, huiduieli. S-a dus cuminte în ring şi a privit cu inima îndoită primirea lui Bute. Un adevărat spectacol de muzică şi lumini.

Am văzut canadieni la 50 de ani, ţipând precum adolescenţii la un concert cu Britney Spears, ori femei mai fericite decât dacă le-ai fi lăsat singure într-un mall la cumpături. Bute stârneşte emoţie în rândul unui popor care l-a adoptat aproape întrutotul. Lucian ajunge în ring şi sărută steagul României. HBO n-a vrut să se mai cânte imnurile, pentru că meciul era oricu în întârziere.

Prima repriză nu e chiar de tatonare. Andrade se repede la atac, e mai agresiv ca de obicei, dar n-are stil. Împinge "jocul" spre colţ, însă Bute e agil şi îl aleargă, lovind şiret. E repriza românului, fapt are îl enervează pe mexican.

A doua rundă avea să-i aparţină, ajutat şi de faptul că la un moment dat l-a lovit cu capul în tâmplă pe Lucian. În pauză urmează "săpuneala".Antrenorul îi cere lui Lucian să aplice ce au stabilit, lovituri cu ambele braţe din lateral. Andrade pare totuşi greu de deschis. E ca un tanc rusesc care merge obsesiv înainte. Runda treia se trece în contul românului, dar nu anunţa nicidecum furtuna ce va urma. Tribuna vrea pumni şi îi cere lui Bute să atace.

În minutul unu şi 41 de secunde stânga românului a lovit năucitor direct în bărbia adversarului. Mexicanul s-a "scurs" la podea agăţându-se disperat de piciorul lui Bute. De jos i-a aruncat o privire admirativă, dând din cap în semn de "bună lovitură".

"M-a surprins şi pe mine când l-am văzut că îmi zâmbeşte, dar l-am simţit moale după cum a căzut. Atunci am decis să-l temin repede", a povestit Bute după meci.

Repede a însemnat fix 18 secunde, cât a mai durat până ce un croşeu la ficat l-a dat din nou jos pe Andrade. Librado a încercat să tragă aer în piept, dar degeaba. Era lat. Arbitrul l-a numărat îngăduitor, părându-i parcă rău că un astfel de meci se încheie după patru reprize. Challangerul nu s-a mai putut ridica decât ajutat de echipa lui.

A vorbit cu părinţii

image

Descătuşat, Bute a dansat în ring. S-a urcat pe corzi, a salutat publicul, s-a îmbrăţişat cu toţi. Operatorii tv au alergat după el, ca după o vedetă. Euforia din ring a durat vreo 20 de minute, timp în care boxerul a vorbit în direct şi la Radio România Actualităţi şi la TVR 1, iar marele Lenox Lewis l-a felicitat călduros. Bucuria românului a continuat în vestiar, unde s-a sărbătorit cu bere.

Toată lumea vroia poze cu campionul. Până şi primarul Quebecului, care acum două zile era pe prima pagină a ziarelor pentru că luase gripă porcină, a venit la cabine pentru o poză. Un telefon dat mamei i-a confirmat lui Lucian că la Pechea satul petrece.

"Beţi un şpriţ şi pentru mine!", a spus el părinţilor. Târziu în noapte, după conferinţa de presă, Bute a plecat la hotel, unde îl aştepta o petrecere surpriză, cu şampanie cu mulţi prieteni. N-a zăbovit însă foarte mult la ea.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite