Careu de aşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marile favorite ale ediţiei din acest an la o medalie sunt Brazilia, Cuba, Italia şi SUA. China şi Rusia pot produce oricând o surpriză La Beijing, 12 echipe se bat pentru titlul olimpic

Marile favorite ale ediţiei din acest an la o medalie sunt Brazilia, Cuba, Italia şi SUA. China şi Rusia pot produce oricând o surpriză

La Beijing, 12 echipe se bat pentru titlul olimpic la feminin. România nu a ajuns la turneul final, cea mai bună clasare a naţionalei feminine fiind locul patru la Tokyo, în 1964.

De 11 ediţii, voleiul feminin este sport olimpic. La Jocurile Olimpice din 1964, de la Tokyo, Japonia a cucerit aurul, într-un turneu final în care reprezentativa României a jucat senzaţional şi a venit pe poziţia a patra, cu două victorii, în faţa Coreei de Sud şi a Statelor Unite, ambele cu 3-0.

Tricolorele au pierdut cu acelaşi scor, 0-3, în faţa Japoniei, Uniunii Sovietice şi a Poloniei, aceasta fiind şi ordinea la medalii.

URSS a cucerit de patru ori titlul olimpic, în ediţiile din 1968, 1972, 1980 şi 1988.Supremaţia Uniunii Sovietice a fost întreruptă de Japonia, în 1976, şi de China, în 1984. Cea mai disputată finală din istoria turneului final al J.O. a avut loc la Seul, atunci când URSS a învins Peru cu 3-2, după ce a fost condusă cu 0-2 la seturi. Mireya Luis şi Regla Torres au spart mitul sovietic în 1992, la Barcelona, atunci când Cuba a trecut de Comunitatea Statelor Independente.

Patru naţionale au făcut istorie

De când a apărut voleiul feminin la Jocurile Olimpice, doar patru selecţionate au reuşit să câştige medalia de aur: fosta Uniune Sovietică, Cuba, China şi Japonia. La Beijing, Italia şi Statele Unite vor să facă istorie şi să îşi adjudece, în premieră, medalia de aur.

Turneul olimpic de la Beijing se deschide cu un meci şoc: Italia - Rusia. Partida face parte din cadrul grupei B, şi se va disputa pe 9 august, dată la care se va juca şi partida dintre Japonia şi Statele Unite ale Americii.
În prima grupă au fost repartizate China, Cuba, SUA, Japonia, Polonia şi Venezuela, iar în cealaltă serie se vor bate pentru un loc în sferturile de finală Brazilia, Italia, Rusia, Serbia, Kazahstan şi Algeria.

Cuba şi Brazilia, două dintre cele mai bune reprezentative de la turneul final, au şansa de a nu se întâlni până în ultimul act, lucru destul de posibil şi în ceea ce le priveşte pe Statele Unite şi pe Italia.

Şansele ca aceste patru echipe naţionale să îşi dispute medaliile de aur sunt foarte mari, chiar dacă Rusia, China şi Japonia ţin la blazon.

Un antrenor din China la cârma SUA

Jenny Ping Lang, una dintre cele mai iubite jucătoare ale Chinei în 1984, a ajuns să antreneze naţionala Statelor Unite. Conoscută drept un tehnician cu o mână de fier, care nu face nicio concesie, Lang a declarat că a avut reticienţe la început, pentru această funcţie.

"Am vorbit cu o mulţime de prieteni. Mulţi nu m-au înţeles şi m-au acuzat că trădez China, însă nu este aşa. Ţara mea natală este actuala campioană olimpică şi cred în această echipă. Nu ştiu ce va fi în inima mea când se va juca meciul SUA - China", a precizat Jenny Ping Lang, care a antrenat naţionala Chinei în 1996.

"China este deţinătoarea titlului, însă nu cred că va reuşi să repete performanţa din 2004. Va fi aproape imposibil acest lucru"
Jenny Ping
Lang
antrenoare SUA

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite