Căprioara de argint

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina (în albastru) a făcut cel mai bun meci în semifinale
Corina (în albastru) a făcut cel mai bun meci în semifinale

Corina Căprioriu a urcat pe poziţia a doua a podiumului, la concursul de judo, categoria 57 de kilograme, aducând a doua medalie de argint pentru delegaţia românească.

După Alina Dumitru, judo-ul feminin românesc a mai pus un nume pe tabloul medaliaţilor. Corina Căprioriu, campioană europeană în 2010, la categoria 57 de kilograme, a cucerit medalia de argint, prima din palmaresul ei olimpic. Drumul Corinei spre medalie a început în faţa chinezoaicei Hui Wang, pe care a bătut-o după două yuko şi un ippon.

În turul doi, Căprioriu n-a luptat, deoarece adversara sa, Sally Raguib, din Djibouti, n-a făcut categoria şi a fost descalificată. Ajunsă direct în sferturi, românca a păşit pe tatami alături de unguroaica Hedvin Karakas. Cele două sportive au fost la egalitate şi în cele cinci minute regulamentare, şi în celelalte trei de prelungiri, astfel că decizia a aparţinut arbitrilor, care au declarat-o învingătoare pe Corina, apreciind că ea a avut mai multă iniţiativă pe parcursul disputei. În semifinale, în calea elevei lui Florin Berceanu a ieşit americanca Marti Mallony, care s-a ţinut bine pe picioare până cu 18 secunde înainte de final. Atunci, Corina a reuşit ipponul decisiv, asigurân­du-şi prezenţa în finală şi implicit o medalie.

Arbitrii au sancţionat-o drastic în finală

În ultimul act al competiţiei, sportiva din România, clasată pe locul 5 mondial, a trebuit să lupte cu japoneza Kaori Matsumo, numărul 1 în lume, o judoka care câştigase toate meciurile în 2012 şi pierduse unul singur în 2011. Corina a rezistat cu destulă dificultate atacurilor japonezei, a dus meciul în extra-time, dar acolo a fost sancţionată cu patru avertismente, arbitrii considerând că a călcat deliberat în afara suprafeţei regulamentare. A fost până la urmă doar argint, dar rezultatul este remarcabil pentru Căprioriu.

La 17 ani, a băgat în spital un băiat

Cine este însă Corina Căprioriu, o sportivă mult mai puţin mediatizată decât eternii Costea, Pulhac sau Dodel, dar care a urcat pe podiumul olimpic ? Corina s-a născut acum 26 de ani la Lugoj şi primul contact cu sportul l-a luat la gimnastică. „La cinci ani am făcut pneumonie, pentru că ieşeam udă după antrenament afară şi era frig. Un frate de-al meu, Răzvan, m-a luat atunci de mână şi m-a dus la gimnastică şi acolo am rămas", povesteşte „argintul" de la Londra. În copilărie, Căprioriu era o fetiţă băţoasă care îşi făcea singură dreptate în faţa blocului. „Recunosc că n-am fost cuminte. Mă băteam cu băieţii peste tot", îşi aminteşte ea.

Sportul a învăţat-o pe Corina Căprioriu să se apere, dar şi să sară în ajutor atunci când este nevoie. Aşa s-a întâmplat când avea doar 17 ani şi i-a luat apărarea unei colege, pe care doi băieţi o luau peste picior. „M-am dus la ei la masă şi l-am luat pe unul de guler. A dat să mă lovească, m-am ferit şi când i-am dat un pumn, l-am umplut de sânge. Din păcate, eu mi-am fracturat degetul inelar", a povestit judoka, care de-a lungul carierei sportive s-a confruntat cu tot felul de accidentări, de la încheieturi rupte şi entorse până la fractură de claviculă.

autorităţile din Cluj i-au dat un trening

Loviturile nu o sperie însă pe Corina. „Mulţi spun că judo e un sport pentru bărbaţi, dar pe mine m-a ajutat foarte mult să mă educ ca om şi să realizez tot ce am realizat până acum", a mai mărturisit ea. Cea mai mare spaimă a vieţii ei a trăit-o la volan, nicidecum pe tatami. S-a întâmplat în 2010. Imediat după ce şi-a luat permisul de conducere şi-a cumpărat şi un Opel Astra, pe care în două săptămâni l-a lovit. A vrut să-şi parcheze maşina cu spatele, însă a încurcat vitezele.

„În loc să bag în marşarier, am băgat maşina în viteza întâi. Am călcat acceleraţia şi am intrat cu ea într-un gard. Efectiv, nu ştiam cum să o opresc", a dezvăluit sportiva, care acum se pregăteşte la Cluj. În oraşul de sub Feleac a trăit satisfacţii, dar şi umilinţe. Pe una dintre ele nu o va uita niciodată. În 2010 a fost declarată cea mai bună sportivă a judeţului Cluj, iar ca premiu autorităţile i-au oferit un trening şi o diplomă.

"Mulţi spun că judo e un sport pentru bărbaţi, dar pe mine m-a ajutat foarte mult să mă educ ca om şi să realizez tot ce am realizat până acum.''
Corina Căprioriu vicecampioană olimpică

Se iubeşte cu un luptător

Corina este o fată liniştită dincolo de tatami. De opt ani se iubeşte cu un sportiv, luptătorul Ştefan Gheorghiţă, medaliat cu bronz la europene, la lupte libere, categoria 84 de kilograme. În martie 2010, Ştefan a cerut-o de soţie, dar la nuntă se vor gândi de-abia după Jocurile Olimpice.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite