Bute încinge ringul la Miami

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campionul mondial la categoria super-mijlocie, versiunea IBF, a intensificat pregătirea în perspectiva meciului de la 15 octombrie, contra americanului Jesse Brinkley. Lucian Bute se află la Miami de la începutul lunii septembrie, respectând un ritual care i-a adus noroc la ultimele două confruntări.

Bute pleacă din Montreal, oraş în care locuieşte, cam cu o lună şi jumătate înaintea meciurilor sale şi se izolează cvasitotal. Închide telefonul de Canada, îşi cumpără o cartelă de America, al cărei număr îl ştiu maximum 10 persoane, şi se concentrează doar la box. Din superstiţie, stă în aceeaşi casă şi închiriază aceeaşi maşină pe care le-a avut la primul cantonament la Miami, cel dinaintea partidei revanşă cu mexicanul Librado Andrade, pe care câştigat-o în noiembrie 2009 prin KO în repriza a patra. "A fost un moment psihologic pentru mine, deoarece destui au spus că trebuia să pierd primul meci cu Andrade, când m-a pus la podea în ultima repriză. Probabil, cârcotaşii se aşteptau să mă spulbere la revanşă, dar a fost invers. Mi-a priit foarte mult pregătirea făcută în America şi de aceea am decis să merg pe aceeaşi reţetă", explică Bute de ce a dat Montrealul pe Miami. În mod normal, Lucian merge în America însoţit doar de antrenorul său, Stephane Larouche, şi de preparatorul fizic, însă de această dată în "lot" a intrat şi Adrian Diaconu, care are şi el meci tot la 15 octombrie.

8.30, deşteptarea, 22.30, stingerea

Programul zilnic al campionului e bătut în cuie. Un antrenament dimineaţă, masa de prânz, odihnă, alt antrenament, cina, televizor, puţin internet şi apoi la somn. Totul de la 8.30 până la 22.30. Pe Bute nu-l controlează nimeni, dar el ştie că orice abatere îl poate costa. "Boxul nu e sport colectiv. Acolo în ring eşti tu şi adversarul. Nu te ajută nimeni. De aceea e important autocontrolul", mărturiseşte pugilistul, care se află în faţa celui de-al 27-lea meci la profesionişti. Drumul spre succes e însă presărat cu sacrificii. Înaintea unui meci, Lucian face în jur de 120 de reprize de sparring, cu boxeri aleşi după profilul adversarului. Aceştia sunt aduşi la Miami, stau şi mănâncă pe cheltuiala românului şi au rolul de a-l întrebuinţa cât mai serios pe acesta. "E un exerciţiu necesar. Dacă la fotbal sunt meciuri amicale, la box sunt sparringuri. Ne batem ca la meciuri, doar că avem căşti de protecţie pe cap", detaliază el. Pregătirea unui meci aduce după sine, pe ultima sută de metri, şi o luptă crâncenă cu kilogramele.

Bute a început-o deja. A scăpat de trei kilograme, mai are de dat jos cam cinci până să ajungă la 76,2 kilograme, cât trebuie să aibă la categoria lui. Nu-şi face griji deoarece n-a avut niciodată emoţii la cântar. „Am un meniu uşor. Peşte şi pui la grătar, cu multe salate. Apă plată şi băuturi vitaminizante, plus fructe. Cam asta mănânc eu zilnic", spune el.

ESPN în SUA, în România deocamdată nimeni

Iniţial, meciul lui Bute cu Jesse Brinkley trebuia să fie transmis de canalul HBO, însă americanii au grila plină pentru luna octombrie. Din acest motiv, meciul a fost preluat de ESPN, care îl va difuza în toată America de Nord. În România au fost tatonări cu TVR, Digi Sport şi Dolce, dar deocamdată neconcretizate, în ciuda faptului că preţul pentru România e destul de mic, în jur de 100.000 de euro.

Diaconu şi Jojo Dan vor boxa în aceeaşi gală

În gala de la 15 octombrie, care se va disputa la celebra arenă Centre Bell din Montreal, vor lupta trei pugilişti români. Exceptându-l pe Lucian Bute care e angrenat în meciul- vedetă, în ring vor intra şi Adrian Diaconu, dar şi Jojo Dan. Primul, revenit în activitate după o pauză de 10 luni, va boxa cu americanul de origine palestiniană, Omar Sheika, într-un meci de zece reprize, iar ce-al doilea va sta faţă în faţă opt reprize cu argentinianul Andre Pablo Villafane.

Jesse Brinkley, primul adversar alb după trei ani

Adversarul lui Bute, americanul Jesse Brinkley, este challangerul obligatoriu impus de IBF. El are 33 de ani, 40 de meciuri la profesionişti şi 35 de victorii, 22 dintre ele prin KO. E genul de boxer care se bazează pe forţă şi mai puţin pe tehnică, fapt care îi convine lui Bute, socotit un pugilist foarte inteligent şi agil. Interesant este şi că Brinkley este primul boxer alb cu care Bute se bate după aproape trei ani. Rusul Sergey Tatevosian, pe care Bute l-a învins la Montreal în ianuarie 2007, a fost ultimul adversar alb, urmând apoi o serie de şase sportivi de culoare, care au intrat cu el în ring.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite