Bute, cea mai frumoasă victorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub ochii părinţilor, aflaţi pentru prima dată la Montreal, românul i-a zguduit bărbia columbianului Miranda în repriza a treia şi a încheiat meciul înainte de limită. El şi-a păstrat, pentru a cincea oară, centura. „Mister KO“ a obţinut cea mai rapidă victorie de când este campion mondial. A fost totuşi un meci dificil pentru el deoarece în tribune se aflau, pentru prima dată, părinţii săi.

O sală arhiplină l-a aclamat în picioare pe regele categoriei supermijlocii în versiunea IBF. 15.000 de spectatori, între care şi vreo 200 de români, au venit să vadă primul meci al lui Bute la Montreal după aproape un an. Iar românul nu a dezamăgit, încheind lupta după fix 7 minute şi 22 de secunde.

Ca de obicei, urale şi o atmosferă incendiară, amplificate de o antipatie evidentă faţă de columbianul Miranda, un tip care se umflase ca un cocoş în declaraţii. Bute a început meciul viclean, dar hotărât. L-a lăsat pe columbian să vină cu elan şi l-a plesnit, ca de avertizare, peste faţă în două rânduri. În repriza a doua, Miranda a părut şi mai agitat, dornic să frângă dansul lui Bute, care îl plimba prin ring lovindu-l cu stânga precum un dresor ce plimbă animalul în faţa spectatorilor.

Din nervii lui Miranda a apărut un croşeu care a şters freza lui Bute, însă riposta românului nu a atins ţinta, astfel că după două runde lupta părea totuşi deschisă. Şi aşa a fost până în minutul şapte al partidei, adică primul din repriza a treia, când Bute l-a executat la ficat pe Miranda. Nu decisiv, dar suficient cât să-i zdruncine fizicul şi moralul. Într-un exces de zel, columbianul s-a descoperit arătându-i lui Lucian pieptul, în semn că e capabil să mai primească. Numai că, surpriză, Bute nu i-a ţintit plexul, ci direct bărbia.

Upercut ucigător, KO şi la revedere. Sau, după spusele românului, "un orgasm în toată regula". De ce? Explică chiar el: "Când vezi că adversarul cade după un pumn direct la bărbie ai cea mai mare satisfacţie. E ca golul la vinclu".

Mama, cu spatele la ring

image

Ştefan Bute (stânga), un tată mândru

Pentru prima dată în meciurile susţinute peste Ocean, Lucian a fost încurajat din sală şi de părinţi. Aflaţi pentru prima dată în Canada, aceştia au trăit fiecare secundă la intensitate maximă. Însoţiţi de sora cea mai mare a lui Lucian, Doina, şi de soţul acesteia, Ştefan şi Maricica Bute au trăit meciul diferit, deşi au stat la aceeaşi masă.

Iniţial, mama lui Bute n-a vrut să vină la meci. Nu îşi poate privi copilul în ring. La insistenţele fiului ei a acceptat să calce în sală, dar cu o singură condiţie: ca după primul gong să poată ieşi din sală şi să meargă într-o cămăruţă pentru a aştepta finalul. Nimeni nu ştie mai bine decât ea ce este în sufletul unei mame de boxer. Până la urmă, femeia a rămas în sală şi a asistat cu lacrimi în ochi la prezentarea băiatului. O sală întreagă îi scanda numele. Apoi, a luat o carte de rugăciuni în mână s-a întors cu spatele la ring şi a lăsat capul în jos. În faţa ei, sora lui Bute, care nu suporta nici ea să se uite la meciuri, ţinea o poză cu Lucian lipită de buze şi se uita cu coada ochiului pe ring.

Mult mai volubil a fost tatăl pugilistului, care cu pumnii strânşi lovea imaginar figura lui Miranda, deşi avea inima cât un purice. Când columbianul a fost pus la podea, Ştefan Bute a ţâşnit către ring, trecând printre oamenii de ordine şi l-a strâns pe Lucian la piept. Mama şi sora s-au îmbrăţişat şi după câteva minute au plecat la vestiare pentru a-l vedea pe Lucian. La vederea mamei, campionul mondial şi-a arătat faţa şi i-a spus doar atât:
"Ţi-am zis, mamă, că n-are cum să mă lovească. Vezi, sunt ca nou. N-am nicio zgârietură". Lucian tocmai obţinuse cea mai frumoasă victorie a carierei, pentru că a fost obţinută în faţa persoanelor pe care le iubeşte cel mai mult pe lumea aceasta.

80% va boxa în România

Preşedintele FR Box, Rudel Obreja, a declarat că se fac eforturi mari pentru organizarea la Bucureşti a unui meci al lui Lucian Bute.

"Există promisiuni şi în acest moment în proporţie de 80% la finalul lunii iulie Lucian va boxa acasă", a declarat Obreja. El a fost chemat şi la conferinţa de presă de după meci în care a invitat presa canadiană să vină în România, pentru a vedea cum îl preţuieşte lumea pe Bute. Şi patronul Interbox, Jan Bedard, a afirmat ieri că vrea ca Lucian Bute să boxeze în faţa propriilor fani.

Lucian Bute: „L-am bătut repede, să nu stea mama în tensiune"

Aproape 60 de ziarişti s-au înghesuit la conferinţa de presă de după meci, asaltându-l pe Bute cu întrebări. Ceva mai târziu, românul a dezvăluit pentru „Adevărul Sporturi" câteva din secretele victoriei.

image

„Adevărul Sporturi": A fost mai uşor decât te aşteptai?

Lucian Bute: Acum aşa pare. Nu, n-a fost uşor, dar am avut noroc că totul a decurs conform planului nostru.

Care a fost acela?

Să-l ţin la distanţă, să-l enervez şi să-l pocnesc când se descoperă. Din fericire, mi-a ieşit repede.

L-ai simţit nervos?

Nu neapărat, dar prea violent mi s-a părut. Exact cum am zis înainte. Omul credea că vine, îmi rupe capul şi pleacă acasă cu tot cu centură. S-a aruncat şi l-am taxat, că aşa e în box.

De trei meciuri baţi cu KO foarte rapide.

Nu vreau să stea mama în tensiune. Mai ales acum, că era în sală. Eu nu-mi propun KO-uri, ci doar victorii, dar dacă e să iasă, de ce nu?

Ce urmează?

Îmi doresc mult un meci acasă, în România. Ar putea fi la sfârşitul lui iulie. Există promisiuni. Nu am mai boxat din 2005 în ţară şi mi-ar plăcea mult să fac un meci pentru românii mei.

La Montreal se tot vorbeşte despre un meci între tine şi Jean Pascal (n.r. - omul care l-a bătut de două ori pe Adrian Diaconu).

El e la o categorie mai mare. Dacă vrea să vină la categoria mea, vorbim. Eu nu am nevoie de Jean Pascal. Planurile mele şi ale managerilor mei bat în altă parte. Vreau să mă bat în America, unde există variante bune pentru mine. Faptul că HBO a transmis ultimele două meciuri ale mele, încheiate cu KO, e un mare avantaj pentru mine.

Care e treaba cu upercutul şi orgasmul?

Aşa spunem noi la antrenamente. Când prind un upercut bun, antrenorul strigă: Orgasm. E o senzaţie nemaipomenită să vezi cum cade adversarul din lovitura ta.

Bute - Miranda

Fiul lui Librado Andrade este fanul lui Bute

Aproape de ring a stat şi fostul adversar al lui Lucian Bute, mexicanul Librado Andrade. Deşi se zvonea că acesta este fan Miranda, la finalul partidei el a venit în vestiarul lui Bute pentru a-l felicita pe acesta. După ce l-a îmbrăţişat pe român, Andrade a povestit ce a păţit când s-a întors în California, bătut de Lucian. "Fiul meu îmi arăta mereu lovitura lui Bute, direct la ficat. Cum îl supăra cineva, aşa riposta. «Bute shoot», zicea întruna", a dezvăluit Andrade.

„Românul este un uriaş al boxului mondial"

Presa canadiană s-a întrecut în laude la adresa boxerului român Lucian Bute. „Bute a secerat «Pantera»", a scris un site canadian după victoria spectaculoasă obţinută de pugilistul român în faţa columbianului Miranda. Într-un editorial semnat de Rejean Tremblay pe site-ul cyberpresse.ca, Lucian Bute este lăudat pentru evoluţia senzaţională din meciul cu Miranda. „Lucian Bute, un uriaş al boxului", a scris sursa citată. „Este clar, evident şi dovedit. Lucian Bute face parte din elita mondială în categoria sa. Victoria în faţa lui Miranda a fost aşteptată şi prevăzută de experţi. Dar cine ar fi prezis un KO atât de rapid? Şi cu un upercut?", notează canadienii. „Bute este un mare sportiv. Este, de asemenea, şi o persoană cu un caracter frumos", a mai scris sursa citată.

Mihai Leu: „Va avea oferte interesante"

Mihai Leu, fostul campion mondial la box profesionist, a salutat, din ţară, victoria lui Lucian Bute. „Fiecare victorie e foarte importantă şi sunt convins că de acum va avea meciuri şi oferte din ce în ce mai interesante", a spus Mihai Leu. El a mai declarat că la un astfel de meci presiunea pe un boxer este foarte mare, pentru că trebuie să-şi apere blazonul, „dar Lucian ştie că, uneori, boxul este un sport mai dur şi periculos uneor. Oricum, cea mai mare motivaţie pentru un boxer e faptul că vrea să demonstreze celor care îl susţin că nu o face degeaba", a încheiat Mihai Leu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite