Bute, bătut şi cu centura luată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pugilistul român a suferit o înfrângere clară în faţa britanicului Carl Froch şi a pierdut titlul mondial la categoria supermijlocie.

După 30 de victorii la profesionişti, Lucian Bute cunoaşte gustul amar al înfrângerii. Românul a pierdut fără drept de apel meciul cu britanicul Carl Froch, care l-a făcut KO în runda a cincea a partidei disputate la Nottingham.

Pentru Lucian, dezastrul a început în repriza a treia, când Froch l-a luat serios la pumni, băgându-lîn corzi. N-a reuşit să-şi revină şi să riposteze, încasând lovitură după lovitură şi sfârşind prin a fi declarat învins înainte de limită.

Deznodământul disputei a fost dur atât pentru Lucian, cât şi pentru susţinătorii lui, care nu se aşteptau ca pugilistul din Pechea să-şi piardă în Anglia centura de campion IBF, la categoria supermijlocie. Bute era campion mondial din noiembrie 2007, când l-a învins la Montreal pe columbianul Alejandro Berrio.

N-a ştiut să primească loviturile adversarului

Târziu în noapte, la hotelul în care a stat, Bute, cu ochiul  stâng tumefiat şi câteva puncte de sutură la arcada deschisă de loviturile englezului, căuta explicaţii pentru acest eşec.

„Am greşit tactica. L-am aşteptat prea mult crezând că va cădea în capcana pe care o pregătisem. Am vrut să-l las să vină peste mine şi să-l prind descoperit, dar m-a lovit foarte puternic şi n-am reuşit să ies din corzi. A fost cea mai grea seară din viaţa mea. Nu eram pregătit să iau o asemenea bătaie", s-a destăinuit Bute, vizibil afectat.

Prima înfrângere din cariera de profesionist a scos însă în evidenţă un lucru ignorat până acum. Remarca i-a aparţinut lui Dorel Simion, fost campion la amatori, coleg de generaţie cu Bute.

„Din păcate, Lucian a arătat că nu e un bun încasator. Boxul nu înseamnă doar să dai, ci şi să rezişti atunci când primeşti. Bute n-a fost obişnuit să ia pumni. Cu toţi adversarii pe care i-a avut, el a condus lupta, dar acum, când a fost dominat, n-a rezistat", a declarat Simion.

Aşa arăta ochiul lui Bute la puţin timp după meci

Prestaţia lui Bute a fost întoarsă pe toate feţele şi de alţi specialişti în box. Primul său antrenor, Felix Păun, crede că Bute a pierdut deoarece n-a stat departe de adversar: „El trebuia să se mişte tot timpul în ring, să-şi plimbe adversarul. Nu ştiu de ce s-a băgat cu el la luptă, pentru că Froche un pugilist care loveşte foarte puternic.

Lucian trebuie să-şi analizeze evoluţia şi să înveţe din greşeli. Nu e un capăt de lume faptul că a pierdut. Îşi poate lua centura înapoi", a punctat Păun.

Pentru ca Bute să-şi recâştige centura de campion e nevoie însă ca noul deţinător, englezul Carl Froch, să accepte revanşa. În contractul semnat de managerii celor doi boxeri este prevăzut şi un meci în Canada, care s-ar putea disputa în octombrie. În acest moment însă, Froch nu e convins că-i va da lui Bute revanşa, ba din contră, primele reacţii ale lui spun cu totul altceva.

Carl Froch nu mai vrea revanşa

„Multă lume m-a desconsiderat, crezând că voi fi învins clar. Chiar şi la casele de pariuri, Bute a fost favorit. El e un mare campion, dar acum e vremea mea. Mă gândesc la meciurile viitoare şi vreau să merg mai departe, dar nu mă mai interesează Bute. Am demonstrat ce am avut de demonstrat aici, la Nottingham. În Canada pot merge doar în vacanţă, nu ca să mă bat", a mărturisit Froch.

În cazul în care el va refuza meciul retur, Bute îşi poate recupera centura mai greu. El trebuie să susţină cel puţin două meciuri pentru a ajunge în postura de challanger obligatoriu, postură din care nu poate fi refuzat de campion.

Nici Bute, nici stafful său n-a comentat pe seama revanşei. „E devreme să vorbim despre asta. Acum am nevoie de o vacanţă, după care trebuie să analizăm în detaliu ce s-a întâmplat în ring şi de ce n-a mers totul aşa cum ne propusesem. Tot ce pot spune cu siguranţă e că voi încerca să-mi recuperez centura. Nu sunt nici pe departe terminat şi acest eşec nu-mi poate frânge cariera. Unde, când şi cu cine mă voi lupta pentru a redeveni campion e greu de spus acum", a mărturisit Bute.

Antrenorul său, Stephane La­rouche e şi el rezervat în privinţa revanşei cu Froch.„Să ne gândim în primul rând la sănătatea lui Lucian. E primordial acum ca el să fie bine. Apoi vom analiza ce e de făcut", a spus canadianul. De la sala Capital FM, Bute a plecat direct la spital, unde i-a fost cusută rana de la ochiul stâng.

"Toţi marii campioni pierd la un moment dat. Cred că am puterea de a reveni şi a recâştiga centura pierdută."

Lucian Bute fost campion mondial

"N-ar fi o idee foarte bună pentru Lucian să îmi ceară revanşa. Tocmai l-am zdrobit şi s-ar întâmpla acelaşi lucru."

Carl Froch campion mondial

Al doilea KO din carieră

O singură dată mai pierduse înainte de limită Lucian Bute. El a fost făcut KO pe când era la amatori de un sportiv din Rusia, în repriza a treia.

2,3 milioane de euro a fost bursa lui Lucian Bute la acest meci, bani pe care îi va încasa chiar dacă a pierdut.

Duşmanii îl fac praf: „Umilit, boschetar, petardă, incapabil!"

Înfrângerea lui Bute a fost disecată şi de Leonard Dorof­tei, fostul campion mondial care nu o dată l-a criticat pe Bute pentru traseul său la profesionişti.

„Îmi pare rău că a pierdut Bute. Am ţinut cu el, dar a avut o tactică greşită. Nu ştiu ce l-au învăţat antrenorii pentru meciul ăsta, însă Lucian trebuia să stea departe de adversar. Probabil s-a speriat. Nu-mi vine să cred că Mister KO a fost umilit în asemenea hal. Când am spus că are nevoie de meciuri grele, toată lumea a sărit pe mine. Au uitat de experienţa mea şi au dat-ope cancanuri", a spus Doroftei.

Un alt contestatar al lui Bute, americanul Andre Direll, a fost mult mai acid. „Bute s-a comportat ca un boschetar. E o petardă. N-a fost în stare nici măcar să ajungă în colţul lui. Bine ai venit în lumea reală, Bute!", a spus americanul de culoare, care la începutul anului a solicitat un meci cu românul, dar a fost refuzat de managerii acestuia.

image

Bute a încercat să riposteze şi el, dar a făcut-o tardiv

Şi Andre Ward, campion mondial la aceeaşi categorie, versiunile WB şi WBC, cel care l-a învins pe Froch în finala Supersix, a râs de Bute. „Off, off, Bute poate fi doborât! Froch a luptat aşa cum trebuia în faţa lui. A pus presiune pe el şi l-a învins", a afirmat Ward.

Presa internaţională a comentat şi ea înfrângerea lui Bute. „The Telegraph" scrie că meciul a fost un masacru: „Froch a fost în priză tot timpul şi l-a îngropat în pumni pe Bute.

A fost seara în care Carl a făcut pasul de la bun la foarte bun". Englezii de la „The Sun" au titrat: „Bute and the Best", comentând apoi: „Deşi era în mare dificultate, Bute a dat dovadă de curaj şi a terminat meciul în picioare, deşi pumnii nu se mai  opreau".

Siteul www.boxing.com notează că meciul părea o luptă echilibrată, dar când Froch a început să preseze, la îndemnul publicului, lucrurile s-au schimbat, iar „Bute a ajuns un magnet pentru pumnii lui Froch". 

"Lucian nu e un boxer care să piardă aşa. A pierdut acest meci prea uşor. Acum trebuie să se reculeagă şi să o ia de la capăt!"

Rudel Obreja preşedinte FR Box

Mamei i s-a făcut rău

Lucian Bute a fost susţinut din sală de tatăl şi de prietena sa. Mama a rămas acasă la Pechea şi a respectat obiceiul de a nu se uita la meci. Când a auzit însă că fiul ei a luat bătaie, mamei lui Bute i s-a făcut rău, având nevoie de îngrijiri.

Ea şi-a mai revenit abia după ce a fost sunată de Lucian, care a asigurat-o că este în regulă. „Pentru mine, tot el este campion", a spus Maricica Bute.

Tristeţe mare la Pechea

Sâmbătă noapte, la Pechea a fost agitaţie maximă. Toată localitatea a suferit alături de Bute, oamenii strângându-se în centrul orăşelului de unde au văzut meciul pe un ecran uriaş. La final, dezamăgiţi, bărbaţii s-au retras la un pahar de vin, în vreme ce mai multe femei, vecine cu familia boxerului, au plâns în hohote.

Azi vine în ţară

Din Anglia, Bute va ajunge la Bucureşti în această după-amiază. În salonul prezidenţial al Aeroportului „Henri Coandă", Bute va susţine o conferinţă de presă, după care va pleca acasă, la Pechea. El va rămâne în vacanţă câteva săptămâni, după care se va întoarce în Canada, pentru a-şi stabili programul.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite