Super spectacol la deschiderea Jocurilor Olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectacol la deschiderea Jocurilor Olimpice 2012
Spectacol la deschiderea Jocurilor Olimpice 2012

Jocurile Olimpice de la Londra  au debutat, vineri seară, cu un spectacol impresionant. Sportivii români au defilat pe Stadionul Olimpic din Londra, în frunte cu portdrapelul României, tenismanul Horia Tecău. Românii au fost susţinuţi din tribune de premierul Victor Ponta şi soţia sa, Daciana Sârbu.

UPDATE 02:37 Flacăra olimpică a fost aprinsă.

Flacăra Olimpică

UPDATE 02:27 Sarah Stevenson depune jurământul în numele sportivilor

Mik Basi depune jurământul în numele arbitrilor

Eric Farrell depune jurământul în numele antrenorilor

UPDATE 02:18 Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a declarat oficial deschisă a XXX-a ediţie a Jocurilor Olimpice, competiţie ce se va desfăşura în perioada 27 iulie - 12 august, la Londra.

UPDATE 02:08 Sebastian Coe își începe discursul.

UPDATE 01:57 Defilarea deschisă de Grecia e încheiată de țara gazdă, Marea Britanie.

UPDATE 01:31 Delegația României a intrat pe pista Stadionului Olimpic în aplauzele publicului. Horia Tecău e portdrapelul României. Nu toți cei 103 sportivi români au venit la această festivitate, întrucât unii intra în concurs de mâine și au nevoie de odihnă. Românii au fost susţinuţi din tribune de premierul Victor Ponta şi soţia sa, Daciana Sârbu.

România la Jocurile Olimpice

UPDATE 01:05 Intra sub lumina reflectoarelor delegația Iranului. Perșii sunt îndelung aplaudați.

UPDATE 01:01 Au intrat reprezentanții Ungariei. Delegația României va defila în aproximativ 30 de minute.

UPDATE 00:21 Începe parada țărilor participante! Ca de obicei, Grecia, țara unde au început Jocurile Olimpice, e prima. Urmează Afganistan, Albania, Algeria și restul țărilor în oridne alfabetică.

UPDATE 00:14 Urmează un moment de reculegere

David Beckham este la bordul bărcii care aduce Flacară Olimpică spre stadion

David Beckham la J.O

Sir Tim Berners Lee, inventatorul World Wide Web-ului, e sub lumina reflectoarelor și e aplaudat.

UPDATE 00:00   Rulează melodii ale unor trupe britanice celebre: The Who, Beatles, Queen

UPDATE 23:52 Sunt interpretate coloane sonore ale unor filme celebre: Star Wars și Harry Potter. Pe scenă a apărut Mr Bean. Face parte din orchestră!

Mr Bean la Jocurile Olimpice

UPDATE 23:40 Moment dedicat literaturii britanice, cu personaje precum Harry Potter, Mary Poppins, Cruella de Vil

E intonat imnul Angliei, ”God Save the Queen”.

UPDATE 23:32 Regina a  ajuns la stadionul Olimpic cu elicopterul! James Bond a sărit din elicopter cu parașuta.

Festivitatea continuă cu un videoclip cu James Bond și cu Regina

UPDATE 23:14 Show-ul  a început cu un senzațional spectacol muzical. 80.000 de spectatori urmăresc festivitatea din interiorul stadionului. Transmisia e urmărită de trei miliarde de oameni la televizor.

Show la J.O

Ceea ce părea acum patru ani imposibil, şi anume depăşirea în grandoare a ceremoniei de deschidere din „cuibul de păsări" din Beijing, e pe cale să devină realitate. Britanicii au încercat să ţină totul ascuns, repetiţiile de pe Stadionul Olimpic din Londra făcându-se în cel mai mare secret, dar cele mai multe detalii au transpirat deja. Iar ceea ce se desprinde din ele anunţă un spectacol cum nu s-a mai văzut, „The greatest show on earth", aşa cum spun cu mândrie englezii.

Printre personalităţile care vor onora acest eveniment sunt Michelle Obama, soţia preşedintelui SUA, Dmitri Medvedev, Angela Merkel, Angelina Jolie, prinţul William şi soţia sa, Kate, premierii Franţei şi Japoniei sau regele din Swaziland.

Începe la 23.00

Chiar dacă ora de start a ceremoniei propriu-zise este 21.00 (23.00 - ora României), o pre-festivitate va începe la 20.12 ora locală pentru a marca anul Olimpiadei londoneze. Tema principală a spectacolului se numeşte „Insula minunilor", inspirată din piesa „Furtuna", scrisă de William Shakespeare. Cel mai mare clopot din lume (27 de tone) va da startul ceremoniei, după care atenţia va fi captată de unul dintre eroii Marii Britanii, agentul 007, James Bond. După ce spectatorilor de pe Stadionul Olimpic le va fi prezentat un filmuleţ în care Daniel Craig, actorul care a interpretat în ultimele filme celebrul personaj, e făcut cavaler de Regină la Buckingham Palace, acţiunea se va muta chiar pe arenă. Aici, un cascador îmbrăcat ca James Bond va fi paraşutat sau coborât din elicopter cu torţa olimpică în mână.

Recital Paul McCartney

După ce va fi aprinsă flacăra, atenţia se va concentra asupra scenei construite de regizorul Danny Boyle. Numită „Verde şi plăcută", ea va reproduce, la scară naturală, un sat tradiţional britanic înconjurat de o păşune, pe care vor „defila"  animale de fermă, printre care oi, vaci sau cai. Vor fi şi grajduri, o roată minieră, un teren de cricket pe care se va juca chiar un meci, şi mulţi ţărani îmbrăcaţi în costume din epoca victoriană. Patru nori artificiali vor trona deasupra acestui cadru rural şi vor produce ploaia atât de obişnuită în Anglia.

Scena se va schimba rapid pe parcursul show-ului, urmând a prezenta secvenţe din istoria Marii Britanii, incluzând marşul unor soldaţi sau apariţia unor hornuri, simbolizând începutul revoluţiei industriale. Spectacolul lui Boyle se va sfârşi, după cum speculează ziariştii englezi, cu un mini-concert de trei piese al lui Sir Paul McCartney, ultima fiind hitul Beatles „Hey Jude", timp în care vor dansa 50 de artişti îmbrăcaţi în costumele „Sergent Pepper" făcute celebre în anii '60 de trupa din Liverpool.

România intră la 1.30

Această parte artistică a festivităţii se va încheia după o oră şi jumătate, ea fiind scurtat cu 30 de minute pentru ca spectatorii să poată prindă la plecare ultimele metrouri de noapte ale Londrei. „Repriza a doua" a festivităţii, care va începe în jurul orei 00.30 (ora României), va dura tot 90 de minute şi va conţine, practic, parada celor 205 delegaţii.

Prima va fi cea a Greciei, gazda primei ediţii a Jocurilor Olimpice, în 1896, după care vor defila toate celelalte ţări în ordine alfabetică, ultima fiind Marea Britanie. Echipa României e programată să intre în arenă în jurul orei 1.30, iar purtător de drapel este Horia Tecău.

După discursurile lui Sebastian Coe, şeful Comitetului de Organizare, şi al lui Jacques Rogge, preşedintele CIO, Regina Angliei, Elisabeta a II-a, va declara Jocurile Olimpice deschise, urmând ca ceremonia să aibă un final apoteotic, închizându-se într-un spectaculos joc de artificii.

Cifrele festivităţii de deschidere

1 miliard de oameni se estimează că vor urmări la televizor ceremonia de azi.

2.000 de euro costă cel mai scump bilet, iar cel mai ieftin - 20 de lire.

120 de şefi de stat şi de guvern vor fi în tribune.

34,5 milioane de euro e costul total al acestui spectacol.

80.000 de oameni vor fi în tribunele Stadionului Olimpic.

119 animale vor fi folosite în spectacol: 70 de oi, 12 cai, 10 pui, 10 raţe, 9 gâşte, 3 vaci, 3 câini şi 2 capre.

23.000 de costume vor fi folosite în timpul ceremoniei.

16.000 de sportivi din 205 ţări vor defila la festivitate.

10.000 de performeri va folosi regizorul Danny Boyle.

Cine va aprinde flacăra olimpică?

Ultimul purtător al torţei, cel care va aprinde flacăra olimpică de pe stadion, e încă ţinut secret, dar cel mai probabil el va fi unul dintre Sir Steve Redgrave (canotorul câştigător a cinci medalii de aur la cinci ediţii consecutive), Daley Thompson (dublu campion olimpic la decatlon), Sebastian Coe (dublu campion olimpic la 1.500 m) sau surpriza David Beckham. Favorit e însă Redgrave, considerat cel mai valoros sportiv britanic din istorie.

Boyle a regizat „Slumdog Millionaire"

Cel care a fost ales să regizeze festivitatea de deschidere e cineastul britanic Danny Boyle (55 de ani). Artistul e recunoscut în special pentru filmele 127 Hours, 28 Days Later, Trainspotting şi Slumdog Millionaire, ultimul recompensat cu nu mai puţin de nouă Premii Oscar în 2009, printre care şi cea mai importantă distincţie: cel mai bun film.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite