Boxerul învins în afara ringului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Lupu (dreapta) a obţinut a patra victorie în Cupa României
Traian Lupu (dreapta) a obţinut a patra victorie în Cupa României

La nici 23 de ani, Traian Lupu duce o luptă aprigă şi în afara ringului, trăind cu teama că poate fi dat afară din casa în care a crescut. Pugilistul ieşean este un nume cu greutate în boxul amator din România, deţinând până acum cinci titluri de campion naţional la seniori la categoria 64 de kilograme.

Un titlu naţional la juniori, alte două titluri la tineret, încă o dată campion naţional la cadeţi şi cinci titluri naţionale de seniori, de două ori campion la turneul internaţional „Centura de Aur" şi câştigător de patru ori al Cupei României. Un palmares care vorbeşte de la sine despre valoarea pugilistului născut la Iaşi care face legea în ţară la categoria 64 kilograme.

Puţini ştiu că Traian a ajuns în ringul de box după ce a fost atras iniţial de fotbal. „În 2000, un prieten m-a luat de la antrenamentele de pe gazon şi m-a dus în sala de box. Am prins repede câteva mişcări şi am rămas la «nobila artă». Veneam la antrenamente cu două ore mai repede numai ca să îl văd la lucru pe idolul meu, Ovidiu Bobârnat", îşi aminteşte pugilistul.

Toate performanţele adunate până în prezent de Traian au venit la capătul unor sacrificii teribile. „Cel mai mare adversar pentru un boxer este cântarul. Slăbirea este partea cea mai dificilă a pregătirii. Cine nu trece cântarul nu este sportiv. Mie nu mi s-a întâmplat aşa ceva niciodată în cei nouă ani de când fac box, dar pentru asta am stat uneori şi trei zile fără să beau apă, doar mâncam câteva fructe", explică Traian.

Cu toate acestea, oricâte sacrificii ar face în sala de antrenament, boxerul ieşean pierde încet lupta pentru o viaţă decentă pentru el şi familia lui. Cele două camere şi bucătăria casei părinteşti în care a crescut Traian sunt ocupate acum de 11 oameni. Zi de zi, în aceste încăperi se înghesuie pugilistul cu soţia şi fiica lor de trei ani, mama pugilistului, fratele lui împreună cu soţia şi cei trei copii, precum şi sora lui împreună cu copilul acesteia.

Chiar şi în aceste condiţii vitrege, Traian poate ajunge şi mai rău, pentru că imobilul în care locuieşte a fost retrocedat iar toţi chiriaşii pot fi daţi afară în orice moment. „Tot ce vreau este o cameră, o garsonieră pentru familia mea. Abia îmi stă capul la box când nu îmi ştiu fetele în siguranţă. Din acest motiv era să mă las de sport în urmă cu doi ani, dar m-a întors maestrul Vasile Câtea, singurul care mă ajută", precizează Traian.

Are un salariu de 1.000 de lei pe lună

Pentru a-şi hrăni familia, pugilistul legitimat la CSM-Gladiatorul Iaşi aduce în casă 1.000 de lei pe lună. „Nu ajung banii aceştia să hrăneşti trei guri. Din acest motiv am ajuns să am datorii mari, inclusiv la o bancă", spune cu amărăciune Traian, care nu vrea totuşi să renunţe la „nobila artă".

Component al lotului naţional al României, boxerul ieşean are ca obiectiv principal participarea la Jocurile Olimpice din 2012, nu înainte de a ataca o medalie la viitoarele Campionate Europene şi Mondiale. „Îmi place victoria, să fiu mereu pe primul loc şi, bineînţeles, dragostea publicului. Îmi place boxul prea mult şi nu vreau să stau departe de sală. După ce voi pune mănuşile în cui, mă voi face antrenor, mai mult ca sigur", încheie Traian Lupu.

Rezultatele finalelor Cupei României

- Categoria 48 kg: Ovidiu Berceanu (CSM Reşiţa) învinge la puncte pe Marius Hondaru (Metrorex Bucureşti)
- Categoria 51 kg: Iulius Poczo (Dinamo Bucureşti) învinge la puncte pe Andrei Dragomir (CSM Reşiţa)
- Categoria 54 kg: Răzvan Andreiana (Dinamo Bucureşti) învinge înainte de limită pe Andrei Bejinariu (CSM Florconstruct Suceava)
- Categoria 60 kg: Cătălin Sandu (SCM Bacău) învinge la puncte pe Gabriel Podaşcă (BC Bute Galaţi)
- Categoria 64 kg: Traian Lupu (CSM Gladiatorul Iaşi) învinge la puncte pe Adrian Alexandru (CSM Călăraşi)
- Categoria 69 kg: Ionuţ Gheorghe (Farul Constanţa) învinge la puncte pe Georgian Popescu (Petrom Petrolul Ploieşti)
- Categoria 75 kg: Ronald Gavril (SCM Bacău) învinge prin KO pe Bogdan Juratoni (Dinamo Bucureşti)
- Categoria +91 kg: Petrişor Gănănău (Pandurii Târgu Jiu) învinge la puncte pe George Dinu (CSM Buzău).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite