Bellu şi Bitang au reînceput joaca de-a plecarea de la lot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bellu şi Bitang au cucerit  trei medalii la Londra,  un aur, un argint  şi un bronz
Bellu şi Bitang au cucerit trei medalii la Londra, un aur, un argint şi un bronz

Antrenorii coordonatori nu au luat încă o decizie privind viitorul lor, forţând mâna federaţiei şi a COSR pentru a obţine condiţii mai bune în următorul ciclu olimpic, strategie la care au apelat şi în trecut.

Gimnastica feminină românească se află din nou într-un moment de cumpănă, în ciuda celor trei medalii cucerite la Olimpiada de la Londra. Aflaţi la final de contract, legendarii Octavian Bellu şi Mariana Bitang s-ar putea retrage de la cârma lotului naţional.

Cei doi au lăsat de înţeles că decizia lor de a continua depinde de succesul negocierilor cu Federaţia Română de Gimnastică şi cu cei din Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. „Nu am declarat că îmi dau demisia, că plec în străinătate. Nimeni nu a ieşit public să spună: «Gata, plecăm de la lot, ne dăm demisia şi abandonăm totul». Ca să faci un proiect, trebuie să cunoşti opţinuea copilului, a sportivului, dacă mai continuă sau nu. Toată lumea are nevoie, în primul rând, de odihnă, atât fizică, cât şi psihică, pentru a lua decizii. Nu suntem genul de oameni care să luăm decizii la cald sau la presiune", a spus Bitang.

„Cred că toată această tevatură a plecat de la faptul că înţelegerea cu FRG a fost până la Jocurile Olimpice. Contractul expiră la finalul acestei luni. Ce se va întâmpla după întoarcerea acasă, ce strategie va gândi federaţia pentru următoarea etapă... O strategie poate să cuprindă persoane sau să nu le mai cuprindă... Cea mai mare îngrijorare trebuie să o avem nu la colectivul tehnic, ci la colectivul de gimnaste. Să lăsăm lucrurile să se desfăşoare normal. Acasă avem tot timpul să discutăm despre proiectul respectiv. Ne liniştim la creier şi după aia decidem ce vom face", a afirmat, la rându său, Bellu.

Îşi doresc condiţii mai bune de pregătire

Ce vor cei doi? Bellu şi Bitang sunt conştienţi că numele lor au devenit sinonime pentru succes, aşa că nu vor accepta să se înhame la muncă fără să ştie pe ce lot se vor baza. Totodată, ei ar vrea ca FRG şi COSR să le pună la dispoziţie condiţii mai bune de pregătire.

De exemplu, Mariana Bitang s-a plâns în nenumărate rânduri pentru că nu are la dispoziţie un podium la antrenamente, acea platformă de un metru înălţime pe care sunt montate aparatele. Investiţia în acest caz ar fi de numai 80.000 de euro, o sumă infimă dacă ne gândim la banii care se cheltuiesc în fotbalul românesc. Nu în ultimul rând, este posibil ca cei doi tehnicieni să solicite şi o binemeritată mărire de salariu, având în vedere rezultatele foarte bune pe care le-au obţinut în 2012.

Intraţi în „Cartea Recordurilor" din postura de cei mai de succes antrenori ai lumii, Octavian Bellu şi Mariana Bitang lucrează de-o viaţă în slujba gimnasticii româneşti. Bellu a fost chemat la Deva încă din 1981, după ce Béla şi Márta Károlyi au fugit în SUA, devenind antrenor coordonator al lotului în 1990, după renunţarea la Adrian Goreac. La rândul ei, Mariana Bitang a început să activeze alături de Bellu în 1992. După plecarea din 2005, cei doi au revenit la cârma lotului naţional la 1 iunie 2010.

Ce gimnaste vin din urmă?

În condiţiile în care Cătălina Ponor (25 de ani) şi-a anunţat deja retragerea din activitate, iar Sandra Izbaşa (22 de  ani) ia şi ea în calcul această variantă, după ce a participat deja la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, una dintre întrebările lui Bellu şi Bitang este pe cine vor conta în următorul ciclu olimpic. În mod normal, Larisa Iordache (16 ani) va fi lidera echipei de peste patru ani de la Rio. Din actualul lot ar mai rămâne Diana Bulimar (17 ani), celor două urmând să se alăture componentele echipei de junioare care a obţinut bronzul la Europenele din acest an. Liderul acestei generaţii este Andreea Munteanu (argint la bârnă şi bronz la individual şi la sol în cadrul acestei competiţii), secondată de Alina Stănilă (argint la sărituri) şi Silvia Sarzu (argint la sol).

Forminte stă la cotitură

Fostul antrenor coordonator din perioada 2005-2010, Nicolae Forminte, ne-a declarat că nu îl mai surprinde nimic din ceea ce se întâmplă în gimnastica românească. „Nu vreau să intru în polemici, dar nu mă mai miră nimic. În 2010, am fost acuzat că nu sunt în stare să gestionez talentele, fiind înlocuit peste noapte. Aş fi însă onorat să antrenez iar lotul de gimnastică. Pentru a ajunge la echipa naţională există doar o variantă: să fii solicitat când FRG are nevoie de serviciile tale", a explicat Forminte. 

42 de medalii la Jocurile Olimpice a câştigat Octavian Bellu în carieră. Dintre acestea, 16 sunt de aur.

Info

Alte tentative de renunţare ale celor doi

Iulie 2001
Şi-au anunţat intenţia de a părăsi lotul din cauza problemelor financiare. Cei doi s-au răzgândit după o vizită la Cotroceni, preşedintele Iliescu asigurându-i că se va implica personal în rezolvarea problemelor.

Noiembrie 2001
După CM de la Gent, au refuzat să revină la Deva, declarându-se ofensaţi de premiile prea mici oferite de statul român. Guvernul a majorat premiile.

Februarie 2003
Şi-au prezentat demisiile după ce au fost acuzaţi de câteva gimnaste, printre care Sabina Cojocar şi Alexandra Marinescu, că le tratează dur în cantonament şi că le pretind un comision de 30% din câştiguri. După negocieri, s-au răzgândit.

Ianuarie 2005
O campanie ostilă a presei şi procesul cu Oana Petrovschi au fost motivele care i-au determinat să plece din nou. Au fost convinşi să revină după îndelungi stăruinţe.

August 2005
Cei doi antrenori şi-au reziliat contractele cu FRG, după ce conducerea forului a decis să desfiinţeze lotul olimpic de la Deva. Bellu şi Bitang au devenit apoi consilieri prezidenţiali.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite