Balon oval la Universitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rugby-ul este un sport foarte iubit de copii
Rugby-ul este un sport foarte iubit de copii

La începutul secolului al XIX-lea, în zona actualului Teatru Naţional din Bucureşti s-au disputat primele meciuri neoficiale de rugby la noi. Săptămâna trecută, acolo au fost prezentate echipele de juniori IV din Capitală.O sută de copii rugbişti de la echipele Pantelimon, Dinamo, Triumf, Spartan şi Flamingo au invadat Pasajul Universităţii din Bucureşti, spre uimirea trecătorilor.

În urmă cu o sută de ani, Piaţa Universităţii din Bucureşti nu arăta aşa cum o ştim astăzi. Nici vorbă de aglomeraţia care ne pune nervii la încercare, zi de zi! Nici măcar clădirile, multe dintre ele, pe care astăzi le vedem acolo nu existau. Zona era una în care verdele pomilor predomina, doar statuile şi Universitatea fiind semnele trecerii omului pe acolo.

Fără să existe multe dovezi, ci doar amintirile transmise din generaţie în generaţie, acolo s-ar fi disputat, tot acum un secol, primele meciuri de rugby din ţara noastră. Reveniţi din Franţa, de la studii, Grigore Caracostea, fraţii Iconomu şi colegii lor de la Tenis Club Român au adus în bagaje balonul oval, iar apoi au prins a da pase cu el. Spre uimirea bucureştenilor care-şi făceau drum prin Grădina Primăriei, cam pe unde este acum Intercontinentalul.

„Facem educaţie copiilor prin rugby" 

La o sută de ani după introducerea rugby-ului la noi, circa o sută de copii reprezentând echipele de juniori IV Pantelimon, Dinamo, Triumf, Spartan şi Flamingo au fost prezenţi în pasajul de la Universitate, ei fiind prezentaţi înaintea debutului Campionatului Municipal. Ideea i-a aparţinut lui Călin Cătălin, care a jucat rugby la Steaua, în urmă cu 20 de ani.

„Am ales Pasajul Universităţii pentru această acţiune pentru că se află în centrul Bucureştiului şi fiindcă aici este şi staţie de metrou. Promovarea rugby-ului nu poţi să o faci decât într-un loc deschis. S-au strâns vreo două sute de oameni, trecători. Obiectivul nostru, dincolo de cel al rezultatului, este să realizăm educaţia copiilor prin intermediul acestui sport", a declarat pentru "Adevărul Sporturi" cel care este antrenor la echipa Spartan, înfiinţată nu cu mult timp în urmă.

"Clubul trebuia să fiinţeze de anul trecut, din septembrie, însă, din cauza grevei magistraţilor, actele noastre au expirat, iar procesul de constituire a fost întârziat", a adăugat cel care are specializare în psihologie sportivă.Cu toate că activează în Bucureşti, echipa Spartan este sprijinită, paradoxal, de oameni de afaceri din Baia Mare. Meciurile şi le dispută în Parcul Tineretului.

A renunţat la handbal pentru rugby

Florentina Băltăreţu are 13 ani şi jumătate şi joacă rugby la Spartan Bucureşti în echipa de băieţi. A venit la rugby pentru că i-a plăcut acest sport, însă şi fiindcă fratele ei mai mic, Cosmin Ştefan, a convins-o. „E frumos şi interesant. Eu am făcut handbal, ca şi tatăl meu, care s-a opus iniţial să trec la rugby. Mama i-a spus că, dacă îmi place, să mă lase. Şi mi-a plăcut", a mărturisit puştoaica.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite