Aur pe jumătate românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mama japonezului Koji Murofushi, campion mondial la aruncarea ciocanului, este din Timişoara. Serafina Moritz este fostă campioană naţională a României la suliţă şi a fost căsătorită cu tatăl campionului mondial, Shigenobu Murofushi, la rândul său un atlet de succes.

Imnul Japoniei şi drapelul nipon au marcat medalia de aur cucerită luni seara de Koji Murofushi la aruncarea ciocanului, cu cea mai bună performanţă a sa din acest sezon, 81,24 metri. Prin venele atletului japonez circulă însă pe jumătate sânge românesc, iar Koji chiar a vizitat România cu ocazia Universiadei din 1981, când părinţii săi au fost prezenţi la Bucureşti.

Mama sa este o fostă atletă din România, Serafina Moritz, care în 1970 devenea campioană naţională la suliţă. Născută la Timişoara, unde a absolvit Liceul Sportiv nr. 4, ea l-a cunoscut la un concurs internaţional pe japonezul Shigenobu Murofushi, aruncător de ciocan, tatăl actualului campion mondial. Între cei doi s-a înfiripat o poveste de dragoste care s-a „cimentat" în timpul Universiadei de la Torino, din 1970, când au luat decizia să se căsătorească. Koji s-a născut în 1974, însă părinţii săi n-au mai convieţuit foarte mult timp împreună după aceea.

Serafina Moritz locuieşte şi în prezent în Japonia, în oraşul Toyota, din regiunea Aichi şi are o afacere cu picturi pe sticlă. Dacă tatăl său, poreclit „Iron Man", a fost unul dintre cei mai buni atleţi ai Japoniei, iar mama sa se poate lăuda cu un titlu european la juniori, Koji i-a întrecut cu mult pe amândoi în ceea ce priveşte peformanţele sportive. Acesta a depăşit recordul naţional pe care tatăl său l-a deţinut timp de 23 de ani şi a devenit primul asiatic care a trimis ciocanul mai departe de 80 de metri.

Campionul singuratic

Campion olimpic, şi, începând de luni, şi mondial, cu nenumărate concursuri continentale câştigate, Koji este în prezent un adevărat star în Ţara Soarelui Răsare. De altfel presa japoneză l-a supranumit „Beckham de Japonia", mai ales după ce a publicat un album foto, intitulat „Campionul singuratic", în care apare pe jumătate dezbrăcat, etalându-şi fizicul de Apollo.

Alţi tricolori la CM de Atletism

- Cristina Casandra a ratat calificarea în finală la 3.000 m obstacole.
- Nicoleta Grasu a ocupat locul opt la aruncarea discului (62.08 m).
- Marius Ionescu va lua startul duminică la maraton.
- Claudia Ştef a concurat astăzi dimineaţă la 20 km marş (ora 3.00).
- Bianca Perie va intra vineri în calificări la aruncarea ciocanului.
- Marian Oprea va intra vineri în calificări la triplu salt.
- Esthera Petre va intra joi în calificări la săritura în înălţime.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite