UPDATE: Maratonista dispărută în Retezat a fost găsită. Organizatorii sunt acuzați că nu au pus suficiente marcaje pe traseu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit şefului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, atleta Cornelia Munteanu a fost găsită la finalul unei întregi zile de căutări, acţiune la care au participat echipele Salvamont şi cele ale Jandarmeriei montane. Corneliu Vărvescu, unul dintre participanții la maratonul montan, acuză lipsa marcajelor: "Cornelia putea muri din cauza organizatorilor".

UPDATE ORA 12.30

Dan Zaharie, organizator al maratonului, susține că atleta care s-a rătăcit pe munți s-a abătut de la traseu și, îndrumată de oameni din zonă, a ales să urce spre Vârful Zănoaga pe o cărare istovitoare, necunoscută.

"Cornelia a suferit un atac de panică, pentru că s-a trezit singură într-o zonă pustie. Nu și-a mai putut reveni din acea stare. Totuși, fiind profesoară de educație fizică a știut să se apere de hipotermie. A stat trează și s-a masat pe parcursul nopții, pentru a-și pune sângele în mișcare. Ne bucurăm că am reușit recuperarea ei și ne pare rău pentru acest incident", a declarat Dan Zaharie.

El a adăugat că maratonul a fost organizat în condițiile în care numărul voluntarilor a fost mic.

UPDATE: ORA 9.00

Corneliu Vărvescu, unul dintre participanții la maratonul din Retezat, susține că organizatorii că nu au montat suficiente marcaje, astfel încât mai mulți concurenți s-au rătăcit.

“Pentru a alerga la maraton, eu am parcurs drumul dintre Deva și Râușor, o distanță de aproape 70 de kilometri, pe bicicletă. Trebuia să alerg maratonul împreună cu Cornelia Munteanu, însă eu am căzut fizic și ne-am înțeles să mă aștepte în vârf de munte. Ea s-a pierdut din cauza lipsei marcajelor. După ce am reușit să ajung la Pietrele, unde era un punct intermediar, i-am întrebat pe cei care supravegheau maratonul pe unde a alergat Cornelia, însă mi-au dat indicații greșite”, a povestit Vărvescu.

El susține că s-a rătăcit la rândul lui pe munte. A reușit să își găsească drumul spre final, după care, pe bicicletă, s-a întors la Deva de unde i-a înștiințat pe angajații SMURD de dispariția amicei sale.

La această oră, Cornelia Munteanu se reface din epuizarea resimțită.

UPDATE ORA 20.00

Atleta de maraton Cornelia Munteanu (53 de ani) a fost găsită în această seară de echipele Salvamont şi ale Jandarmeriei Montane, după mai multe ore de căutări.

"Femeia de 53 ani, domicilată în municipiul Vulcan, care a fost căutată pe parcursul întregii zile de jandarmii montani şi de salvamontişti în masivul Retezat a fost găsită în viaţă, în zona lacului Zănoaga.  ", a precizat Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara.

Cornelia Munteanu a participat ieri la un maraton organizat în premieră în Munţii Retezat, dar, potrivit şefului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, s-a rătăcit într-o zonă împădurită, între lacurile Bucura şi Zănoaga.

"Se pare că a înnoptat sub cerul liber. Este epuizată şi puţin speriată, însă starea de sănătate nu îi este afectată. Femeia va fi adusă în cursul nopţii în zona Gura Zlata, de unde va pleca spre casă", a declarat Ovidiu Bodean, citat de Mediafax.

ORA 12.00

"Am fost sesizați de organizatorii maratonului din Retezat că una dintre participante, în vârstă de 53 de ani, din Vulcan, nu a mai ajuns la final. Salvamontiștii și jandarmii montani au pornit în această dimineață în căutarea ei", a precizat locotenentul Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara.

Din primele informații, atleta dispărută este Cornelia Munteanu, o împătimită a acestui sport.

Pentru a-şi menţine forma fizică, Cornelia Munteanu obişnuia să alerge zilnic 10 kilometri pe teren accidentat. În 2006 a câştigat  titlul de campioană balcanică la 1500 de metri. Anul acesta a încheiat două curse de maraton: una la Paris, pe Champs Elysee, iar alta la Moeciu.

Maratonul din Masivul Retezat, din acest weekend, a fost organizat în premieră și a avut un traseu de peste 40 de kilometri. Participanţii au pornit din stațiunea Râușor, iar diferența de nivel a fost de 3.000 de metri, organizatorii avertizând concurenţii să fie foarte precauţi.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite