Arbitrii neplătiţi fac sporturi extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristi Balaj se relaxează plimbându-se cu ATV-ul prin pădurile maramureşene. Cluburile au restanţe la baremurile cuvenite brigăzilor care au oficiat în ultimele etape ale ediţiei trecute de campionat.

Un fenomen se repetă an de an. O parte din cluburile de Liga I „uită" să plătească baremurile financiare cuvenite brigăzilor de arbitri.
Anul trecut s-a invocat faptul că au fost aduşi „fluieraşi" din străinătate, care au necesitat mai mulţi bani şi nu au mai fost fonduri pentru cei autohtoni. Cristian Balaj, arbitru FIFA, a prezentat situaţia.

„Am înţeles că s-au făcut demersuri către comisiile LPF, dar cei de acolo au răspuns că este problema FRF, deşi competiţia este organizată de dânşii şi acolo trebuie să ne plângem", a spus
Balaj. După care a adăugat: „Dacă jucătorii nu sunt plătiţi, îşi depun memorii, iar cluburile sunt somate să-i plătească. Acelaşi lucru se întâmplă în cazul antrenorilor. Dacă arbitrii nu-şi primesc drepturile financiare, nu se întâmplă nimic".

Ioan Igna, actualul preşedinte al CCA, cunoaşte situaţia. „Într-adevăr sunt unele cluburi care nu au achitat baremurile, dar astfel de situaţii s-au întâmplat an de an. Se va rezolva, pentru că am făcut demersurile necesare", a spus cel care mai este în fruntea arbitrilor doar până la finele actualului sezon.

Conform regulamentelor FRF, cluburile care nu plătesc arbitri ar trebui să nu fie programate. Echipele varsă banii în contul FRF, iar aceasta în cele ale arbitrilor. Printre cluburile datoare se numără, din informaţiile primite de la mai mulţi arbitri, Universitatea Craiova, Ceahlăul Piatra Neamţ, Poli Iaşi, Internaţional Curtea de Argeş şi Gloria Bistriţa.

Merge şi cu  viteza de 90 km/h

Acum trei ani Cristi Balaj şi-a achiziţionat un ATV cu motor de 650 cmc şi tot echipamentul necesar: cască, pantaloni impermeabili, cizme speciale. Până acum a parcurs peste 1.600 km. Traseele sunt dintre cele mai dificile, Cristi având un cerc de prieteni cu care „zboară" prin codrii Maramureşului şi cu 80-90 km la oră.

„Nu suntem susţinuţi"

Odată cu începerea Campionatului Mondial, Cristi Balaj a abordat şi această temă.

„Adevărul": Speri să ajungi să arbitrezi la CM din Brazilia 2014?

Cristi Balaj: Orice arbitru speră acest lucru. Bine ar fi ca un arbitru român să fie acolo.

Ce ar trebui pentru asta?

Ca arbitrii români să fie susţinuţi. Cum s-a întâmplat, de exemplu, în Ungaria cu Victor Kassai, care a intrat pe lista FIFA în acelaşi an cu mine iar acum este în Africa de Sud.

La noi cum este?

În România, toată lumea este expertă în probleme de arbitraj şi mai puţin la fotbal.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite