Geta Andrunache a plâns după eşecul de la canotaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geta Andrunache
Geta Andrunache

Cu ochii în lacrimi, Geta Andrunache a încercat să explice cele întâmplate pe canalul de la Eton, ieri, pe la orele prânzului. ”Se știe că în canotaj culoarul 1 este cel mai dezavantajos. Nu am căutat culoarul acesta. Nu am făcut strategii... Atât am putut astăzi!”.

Regata olimpică de ieri, de la Eton, s-a încheiat pe la ora 14.00. Deopotrivă, fani și sportivi s-au întâlnit în zona podului care trece peste canalul secundar, cel de acces spre zona de start dinspre aceea în care se află bărcile de concurs. Britanici, neozeelandezi, australieni, toți cei care au câștigat medalii se bucurau, cântau, împărțeau sau luau autografe.

Grupul ziariștilor români, în schimb, se retrăsese într-un colț. Toată lumea era abătută, îngândurată... Cursa de dublu rame se încheiase deja, iar speranțele noastre într-un ”aur”, într-o clasare pe podium măcar, se năruiseră precum un castel de nisip. Nici opt minute n-a durat finala probei feminine de dublu rame. Iar în tot acest răstimp am stat cu sufletul la gură, încercând să împingem înainte, cu puterea gândului nostru bun, barca în care se aflau Georgeta Andrunache și Viorica Susanu.

Cu nouă titluri olimpice în palmares, cele două campioane au pornit pe culoarul 1 al pistei. N-a fost startul perfect, însă nimic nu era pierdut. Britanicele au pornit cel mai tare, susținute de localnici, care fac întotdeauna o atmosferă deosebită atunci când evoluează ai lor. Gazdele și-au mărit avansul astfel că bărcile provenite din fostele colonii ale Imperiului, Australia și Noua Zeelandă, au terminat cursa cu o întârziere de peste două secunde Geta și Viorica n-au reușit să țină aproape, clasându-se pe locul 5 (7:37,67). Un loc pe care nu și-l dorea nimeni.

Andrunache le-a cerut scuze fanilor

Cu ochii în lacrimi, Geta Andrunache a încercat să explice cele întâmplate pe canalul de la Eton, ieri, pe la orele prânzului. ”Se știe că în canotaj culoarul 1 este cel mai dezavantajos. Nu am căutat culoarul acesta. Nu am făcut strategii... (oftează) Atât am putut astăzi!”. Campioana își găsește cu greu cuvintele. Încearcă să se adune, să rămână dreaptă, în picioare. Regăsim în vocea ei regretele exprimate cu două zile mai înainte de spadasine. ”Este greu pentru noi fiindcă ne-am obișnuit cu aurul, cu medaliile. Este greu și pentru cei de acasă. Așa s-a obișnuit toată lumea... Atât s-a putut! Ce pot să spun mai mult acum? Au fost mai bune decât noi...” Câteva minute mai târziu, spre noi a venit și Viorica Susanu. ”Cuvintele sunt de prisos acum. Atât am putut astăzi... Noi ne-am studiat adversarele înainte de a veni la Londra. Am concurat alături de ele la Munchen. Noi, de atunci, am crescut destul de mult”. Susanu a vorbit și despre timpi, subliniind că nu pot fi comparați cei de acasă cu cei scoși aici. ”De la zi la alta condițiile meteo de aici au fost diferite, iar vântul s-a dovedit schimbător. Și azi, a bătut din lateral dreapta, din lateral stânga, din spate, din față”. Cu regretul că nu poate părăsi competiția cu un nou succes, Susanu a spus că va merge să le încurajeze pe colegele ei de la 8+1. Și deși era la fel de tristă ca și Geta Andrunache, ea a reușit, totuși, să surâdă într-un final. Nu înainte de a spune că va participa la Europenele din acest an.

Elisabetei Lipă nu i-a venit să creadă

”Nu am ce să vă spun. Nu-mi vine să cred!”. Atât a putut rosti Elisabeta Lipă, președintele FR de Canotaj, la puțin timp după cursă. ”Eu sunt convinsă că au făcut tot posibilul pentru a câștiga. Doar sunt două sportive cu experiență, valoroase. Nici nu se pune problema să se fii menajat sau altceva. La orice mă așteptam, dar la un asemenea rezultat nu”, a spus ceva mai târziu multipla campioană olimpică, mondială și europeană. Lipă a recunoscut că a contat și culoarul pe care au concurat cele care i-au fost colege, iar acum îi sunt prietene. ”A contat pentru că vântul a bătut din lateral și avantajate au fost culoarele 5 și 6. Nu putem să spunem că din cauza culoarului au venit ele pe acest loc. Acum trebuie să fim realiști. Atât a fost să fie”. Întrebată dacă era mai sigură medalia de aur la dublu rame decât la 8+1, Elisabeta Lipă a spus că se mergea pe câștigarea titlului olimpic la ambele. ”Timpii lor de acasă asta ne spuneau. Și vreau să cred că mâine (n.r. – astăzi) optul se va bate pentru aur. De asta nici nu le-am forțat în două probe. Altfel ar fi fost în fiecare zi în concurs. Pentru a avea mai multe șanse. Am ținut seama și de vârsta lor. De uzura care s-a acumulat. Dar... Nu-mi vine să cred”.

Președintele FRC a sperat la medalie până pe la 500 de metri, când Andrunache și Susanu se aflau pe locul 5. ”Aurul era scos din calcul încă de atunci. Problema este că dacă nu se va face ceva pentru sportul românesc rapid, la Rio nu vom lua nici măcar un sfert din ce am luat până acum”, a concluzionat ”Uța”.

Nu regretă că au revenit în barcă pentru JO

Nici Andrunache, nici Susanu nu regretă că au decis să revină în barca de dublu rame pentru aceste Jocuri Olimpice. ”Dacă nu o făceam, mi-ar fi părut rău că nu am revenit. Probabil că aș fi stat acasă, la televizor, și m-aș fi gândit că puteam să fiu acolo”, au declarat cele două. ”Nu-mi pare rău chiar dacă am muncit și am sacrificat atât. Am fost în finala olimpică acolo unde n-au ajuns medaliatele cu argint de la Beijing, iar cele cu bronz nici măcar nu s-au calificat deși ele nu au făcut pauză de doi ani ca noi”, a spus Geta. ”Noi am încercat tot ce a fost omenește posibil. Știți prea bine. Cu sacrificii, cu dureri, cu probleme medicale. Și astea cu un singur țel: să câștigăm. Din păcate pentru noi, nu am reușit să ne îndeplinim obiectivul”.

”Nu am putut mai mult... Îmi cer scuze celor care așteptau aurul sau o medalie de la noi. Suntem oameni”

Geta Andrunache multiplă campioană olimpică și mondială

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite