An bogat... An sărac...

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Bute
Lucian Bute

Sporturile de echipă nu au adus medalii României în 2009. Alte discipline, precum boxul, tirul sau luptele nu prea mai contează. Atletismul, canotajul, gimnastica, scrima şi halterele rămân principalele «furnizoare» pentru tezaurul sportului românesc. Raportat la trecut, s-ar spune că 2009 a fost un an sărac pentru sportul românesc. Cum viitorul nu sună deloc bine, în 2010 ne-am putea aminti de anul 2009 ca de unul bogat...

"Zâmbiţi! La anul poate fi mai rău", am putea spune, parafrazând o expresie celebră. Şi atunci, pornind de la o perspectivă sumbră care este anunţată de previziunile economice, am putea constata în viitorul apropiat că, de fapt, acest an 2009, care acum ni se pare sărac în rezultate, a fost de fapt unul bogat...

Sigur este că, în comparaţie cu deceniul 8, de pildă, anul acesta s-a dovedit a fi mult mai sărac. România nu mai contează în sporturile de echipă. Handbalistele au clacat la CM din China.

Baschetul, în ciuda unei medalii de aur la Jocurile Francofoniei, este departe de top. Poloul se menţine pe linia de plutire, însă ratarea participării la JO 2008 continuă să-l tragă în jos. Rugbyul tremură pentru prezenţa "stejarilor" la Cupa Mondială din 2011.

Voleiul a înregistrat un uşor progres, însă naţionala băieţilor a urcat de pe poziţia 80 în lume, iar cea a fetelor n-a izbutit să prindă Mondialele. Hocheiul este şi el într-o situaţie precară. Iar toate aceste discipline se confruntă nu numai cu lipsa investitorilor privaţi, ci şi cu indiferenţa cu care sunt privite de statul român, stat care s-a îndatorat până peste cap în 2009, stat ce îşi pune problema achitării pensiilor.

Sporturile cu tradiţie au confirmat

Nici sporturile individuale nu au dus-o mai bine în 2009 deşi la ele cheltuielile sunt mai mici - e mai uşor să sprijini financiar un sportiv decât o întreagă echipă. De pe lista "furnizorilor" de medalii au dispărut, la seniori, discipline tradiţionale.

Tirul, de exemplu. Altele, cum sunt boxul, kaiac-canoe, luptele au o contribuţie din ce în ce mai firavă la tezaurul sportului românesc.  Trăgând linie, observăm că medaliile la CM şi CE au fost aduse în 2009 de sporturile cu tradiţie la noi, respectiv de sportivii care aveau deja o carte de vizită. Trăim, aşadar, tot din strădaniile veteranilor.

Bute rămâne nr. 1

Patru reprize a durat meciul în care Lucian Bute şi-a apărat titlul mondial la categoria supermijlocie, în versiunea IBF. Sigur pe el, bine pregătit, gălăţeanul nu i-a dat nicio şansă mexicanului Librado Andrade, trimiţindu-l în lumea viselor după nicio treime din meci.

„Am fost un Ferrari, nu un Mercedes tamponat cum afirmau unii, înainte de înfruntare. Ce s-a întâmplat în primul meci a fost o întâmplare. Am dovedit că merit centura mondială", a declarat campionul originar din comuna Pechea (judeţul Galaţi).

„M-a readus cu picioarele pe pământ!", avea să spună învinsul, cu lacrimi în ochi, după dispută, referindu-se la cel care l-a învins pentru a doua oară în ultimii ani.

Surpriza de la sabie

Se spune că onoarea ar fi dispărut odată cu duelul. Scrima românească dovedeşte contrariul. La noi există încă sportivi cu onoare provenind din această disciplină. Printre ei se află Tiberiu Dolniceanu (CSM Iaşi), Cosmin Hânceanu (Steaua), Florin Zalomir şi Rareş Dumitrescu (ambii de la Dinamo), care au format o echipă de sabie ce a câştigat titlul mondial.

Iar ultimul sabrer a ocupat locul secund la individual la CM. Şi cum la Europene aceeaşi echipă a luat argintul, putem spune că scrima românească s-a numărat printre sporturile cu rezultate dintre cele mai bune în acest an. Iar Mihai Covaliu, numit la începutul anului antrenor al echipei, are un mare merit în obţinerea acestor rezultate.

Accidentată, vicecampioana olimpică Ana Maria Brânză (Steaua) n-a putut atinge obiectivul pe care şi-l propunea în acest an la CM. Ea a câştigat, totuşi, titlul continental cu echipa de spadă, alături de Simona Alexandru, Iuliana Măceşeanu şi Anca Măriu, legitimate tot la clubul militar bucureştean.

10 medalii pentru Roxana Cocoş

Reveniţi după suspendări dictate pentru dopaj, dinamoviştii Ninel Miculescu (categoria 69 kg) şi Valeriu Calancea (94 kg) au fost singurii halterofili români înscrişi la CM. Primul a obţinut argintul la smuls, celălalt bronzul la aruncat.

În plus, Ninel a terminat pe locul 2 şi la CE de seniori găzduit de Bucureşti, în aprilie. Marea performeră a anului e, însă, Roxana Cocoş (58 kg). Ea a obţinut zece medalii în 2009, una la seniori şi 9 în competiţiile majore de tineret şi juniori, cinci fiind din cel mai preţios metal.

Dodean şi Samara sunt regine la tenis de masă

Şcoala românească de tenis de masă nu a dispărut. La Stuttgart, în septembrie, Elizabeta Samara şi Daniela Dodean au devenit campioane ale Europei, la dublu.

Nici echipa masculină compusă din Andrei Filimon, Adrian Crişan, Constantin Cioti şi Adrian Dodean nu s-a lăsat mai prejos, ocupând locul 3. Bilanţul a fost completat cu bronzul câştigată de Samara şi Filimon la dublu mixt.

Nicoleta Grasu, singura constantă

Avantajat de faptul că este un sport individual, atletismul românesc a reuşit să supravieţuiască datorită ambiţiei unor performeri care au mai prins vremurile de altădată. Nicoleta Grasu (disc), singura medaliată a României la CM de seniori este un exemplu elocvent în acest sens.

Sportiva cu dublă legitimare (Dinamo şi Farul) rămâne, alături de maratonista Constantina Diţă, campioana olimpică en-titre, una dintre pretendentele României la clasarea pe podium la JO.

Revenire triumfală pentru Marian Drăgulescu

Nici la gimnastică rezultatele nu mai sunt ca odinioară. Şi aici speranţele noastre la aur au fost confirmate tot de un veteran.

No title
No title
No title
No title
No title

Sigur pe sine,dinamovistul Marian Drăgulescu şi-a făcut toamna trecută o revenire triumfală în competiţiile internaţionale, obţinând titlul mondial la sol şi la sărituri. La al doilea aparat s-a înregistrat o premieră pentru România, locul secund fiind ocupat tot de un gimnast de-al nostru, Flavius Koczi (Dinamo).

La feminin, bilanţul a fost mai slab decât de obicei, însă nu trebuie uitat că ne aflăm într-un moment în care se schimbă generaţiile. Urmărită de ghinion sau victimă a şirului nesfârşit de antrenamente, Sandra Izbaşa a suferit o accidentare nefericită chiar înaintea CM.

În absenţa ei, la feminin în prim-plan s-a aflat mezina Ana Porgras (Galaţi), care la debutul la senioare a luat bronzul la paralele. Anamaria Tămîrjan, în schimb, nu a reuşit să prindă niciun podium.

„Barca-amiral", acum într-o nouă formulă

No title

Schimbat din mers, echipajul feminin de 8+1 a urcat pe podium (locul 2) la Campionatul Mondial de la Poznan, însă nu reuşeşte deocamdată să atingă nivelul celui care a dominat competiţiile majore înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing.

Cu Nicoleta Albu (Olimpia) şi Camelia Lupaşcu (Dinamo) campioane mondiale şi europene la dublu rame, cu Eniko Barabas rămasă din vechea gardă, precum şi cu Roxana Cogianu, Ionelia Neacşu, Diana Bursuc, Ioana Crăciun, Adelina Cojocariu şi Teodora Stoica încercând să aducă un nou suflu, ambarcaţiunea României a avut probleme în a lua un start lansat în finala din Polonia, avansul luat de barca americană, în prima parte a cursei, nemaiputând fi recuperat.

Fetele din "barca amiral" au confirmat la Campionatul European că sunt cele mai bune de pe continent în proba academică. Alături de Adelina Cojocaru (Dinamo), Nicoleta Albu a câştigat "aurul" şi la CM de tineret.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite